22 Ιουνίου 2017

«Πρέπει να πούμε στοπ στη λιτότητα στον Σόιμπλε και στον Ντάισελμπλουμ»


Η ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να καταφέρουν την αλλαγή κατεύθυνσης στην ΕΕ μακριά από το δόγμα της λιτότητας υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Το απόν σενάριο - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους». («Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans») που διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, καθώς η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την κοινή προσπάθεια ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό.
Οι τρεις πολιτικές ομάδες συμφωνούν πως από τα πέντε σενάρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, λείπει αυτό που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ε.Ε.: «Χρειαζόμαστε ένα άλλο σενάριο, που αντί για τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των ανθρώπων» υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «νέου μανιφέστο» 60 χρόνια μετά τη Συμφωνία τη Ρώμης. Η ίδια τόνισε επίσης, πως η λιτότητα στην ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει και απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
«Πρέπει να πούμε στοπ στη λιτότητα. Πρέπει να πούμε στοπ Σόιμπλε, στοπ Ντάισελμπλουμ» τόνισε η Γκάμπι Τσίμερ.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών προοδευτικών κομμάτων σε ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς αυτό που λείπει είναι η πολιτική πλειοψηφία. Η Σκα Κέλερ αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και κάλεσε όλους να στείλουν ένα «θετικό και ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής» σε όλους αυτούς τους τομείς. «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών να τους πείσουμε ότι τους υποστηρίζουμε, να έχουμε ξεκάθαρη και θετική γλώσσα» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι νέοι άνθρωποι, «της δικής μου γενιάς» όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θυμούνται να ζουν χωρίς την Ένωση, «και την αγαπάμε». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φανταστική ιδέα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι» τόνισε η κ. Κέλερ.
Από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ιζαμπέλ Τομά, απηύθυνε το μήνυμα του προέδρου της ευρωομάδας, Τζιάνι Πιτέλα. Αναφερόμενη στην Ελλάδα και τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα δεχθούμε ένα ολόκληρο κράτος να πιάνεται όμηρος του Σόιμπλε και του κάθε Σόιμπλε» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα δεχόταν μια ελάφρυνση του χρέους μόνο εάν υπήρχε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό» υπογράμμισε.
Τέλος, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν, αναφέρθηκε στην κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, καθώς αντικαταστάθηκαν, αφενός από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και αφετέρου από την αντιευρωπαϊκή αριστερά. «Ο Μακρόν, ο Σαπέν, ο Ολάντ δήλωναν ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι στα δύσκολα, η Ελλάδα ήταν μόνη της, όπως και ο Πολ Μανιέτ στον αγώνα κατά της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά» τόνισε. Ο κ. Αμόν, ανέλυσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων, όπως η μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη, που θα φέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.
 ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: