ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό:
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη επαναπροκήρυξης του προγράμματος «Πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Μέτρο 4.2 – Δράση 1)
Το μέτρο «Άξονας Προτεραιότητας 1» στόχευε στην προσαρμογή της αλιευτικής προσπάθειας και την οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων με τη μόνιμη απόσυρση των σκαφών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Η απόσυρση πραγματοποιήθηκε με: α) τη διάλυση με τεμαχισμό και καταστροφή των σκαφών, β) την αλλαγή χρήσης σε δραστηριότητες εκτός αλιείας και γ) τη μουσειακή αξιοποίηση των σκαφών. Ως αντισταθμιστικό μέτρο προς τους δικαιούχους από τη συνεπαγόμενη άρση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αλιέων, ηλικίας 55 μέχρι 65 ετών.
Όπως είναι γνωστό, με την επέλαση των βάρβαρων, μνημονιακών διατάξεων τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αυξήθηκαν κατά 2 έτη, με αποτέλεσμα οι αλιείς που πλησιάζουν ή είναι σήμερα 65 ετών να αντιμετωπίζουν μια 2ετία απορίας, δεδομένου ότι αφενός το πρόγραμμα χρηματοδότησης προέβλεπε το 65ο έτος της ηλικίας τους ως ανώτατο όριο και αφετέρου ο ΟΓΑ χορηγεί πλέον σύνταξη στα 67! Οι αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες απευθύνθηκαν οι αλιείς, απάντησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκατοντάδες αλιείς και οι οικογένειές τους χωρίς εισόδημα, θύματα και αυτοί του απαράδεκτου, αντικοινωνικού και χωρίς κανένα σχεδιασμό μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας.
Επειδή, παρουσιάστηκαν νέες συνθήκες στην χώρα μετά την προκήρυξη του προγράμματος.Επειδή, εκατοντάδες αλιείς, οι οποίοι προχώρησαν και στην διάλυση των σκαφών, όπως απαιτούσαν οι όροι του προγράμματος, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συνταξιδοτική κάλυψη και χωρίς κανένα εισόδημα για δύο ολόκληρα χρόνια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα «πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων» λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες;
21/10/2013
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Στρατούλης Δημήτρης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Καλογερή Αγνή
2 σχόλια:
Κύριε Σπιτάλα τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις Κουράκη:
Κουράκης: Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε τις παρελάσεις
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Φωτίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταργήσει τις παρελάσεις όταν γίνει κυβέρνηση δήλωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης για την παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Ελένης Φωτίου, που και χαρακτήρισε τις παρελάσεις «παλαιολιθικές» με τον τρόπο που γίνονται.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι στις παρελάσεις θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρος «απλοί πολίτες και όχι άρματα μάχης».
skai.gr
Αγαπητέ κ. Ειρηναίε
Με τιμά ιδιαίτερα που ζήτησες τη γνώμη μου σχετικά με τις παρελάσεις στην πατρίδα μας.
1. Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώ στις βασικές αρχές του και το πρόγραμμά του, όμως δεν τον εκπροσωπώ και ούτε συμφωνώ με όλες τις θέσεις των στελεχών του.
2. Σ’ ότι αφορά τις παρελάσεις, ουδέποτε μου άρεσαν με τον τρόπο που γίνονταν και όταν ήμουν μαθητής και αργότερα όταν ήμουν στρατιώτης. Δεν μου άρεσαν και γιατί ήταν καρμπόν, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, αλλά και επειδή ήταν στρατιωτικού τύπου και υποχρεωτικές. Μου άρεσε όμως, όταν με οργανωμένο τρόπο φωτισμένοι δάσκαλοί μου, έστηναν επετειακές παραστάσεις ή συζητήσεις από όπου μ’ έναν ζωντανό τρόπο, αναδεικνύονταν ο πολιτισμός μας, οι αρετές του λαού μας και η υπερήφανη ιστορία μας.
3. Σήμερα και τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση «κατάντιας», οι παρελάσεις εκτός όλων των άλλων είναι και ένα δυσβάσταχτο έξοδο. Αν υπολογίσουμε μόνο τα καύσιμα που θα σπαταληθούν σε όλες τις πόλεις για τα στρατιωτικά και άλλα οχήματα, για τα αεροπλάνα ελικόπτερα κ.ά., μόνο σαν παραπανίσιο έξοδο τα εκλαμβάνω. Μ’ αυτά τα καύσιμα θα μπορούσαν να ζεσταθούν σχολεία, ιδρύματα, άπορες οικογένειες, άνεργοι!
4. Αυτή η πρακτική που οι παρελάσεις γίνονται μόνο και μόνο για να στήνονται «οι επίσημοι» και να στρέφουν πάνω τους τα κεφάλια τους οι παρελαύνοντες, μόνο μελαγχολικά χαμόγελα προκαλούν. Ποιους τιμάμε μ’ αυτόν τον τρόπο άραγε; Tους νεκρούς μας για την λευτεριά μας, ή αυτούς που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάντια;
5. Ωστόσο θα μπορούσα να δεχθώ κάποιες παρελάσεις μικρής κλίμακας κατά τόπους, με την συμμετοχή των ζωντανών ηρώων, αναπήρων, με τους μαθητές, με τους προσκόπους, με τους εθελοντές γιατρούς, εθελοντές δασκάλους , άξιους κληρικούς κ.ά. Τέτοιες παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να δίνουν την ευκαιρία στον λαό μας να τιμήσει τους νεκρούς του , να δει από κοντά και να καμαρώσει τους καλύτερους της κοινωνίας του και να τους αγκαλιάσει και να τους χειροκροτήσει.
6. Δυστυχώς φίλε μου Ειρηναίε, τα τελευταία χρόνια οι παράτες και οι παρελάσεις καμιά σχέση δεν έχουν με όσα αναφέρω παραπάνω. Οι γονείς και ο λαός θεωρούνται «επικίνδυνες» δυνάμεις και γι’ αυτό «προληπτικά» απομονώνονται σαν τέτοιες, πίσω από διπλά και τριπλά κάγκελα και πολυπληθείς δυνάμεις καταστολής. Έτσι, οι γονείς δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους (μαθητές , στρατιώτες κ.ά), και οι παρελαύνοντες υποχρεώνονται τις περισσότερες φορές «να τιμούν» αυτούς που δεν θέλουν να τιμήσουν!
7. Τέλος, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους σύγχρονους ήρωες, όπως, πιλότους, λιμενικούς, αστυνομικούς πυροσβέστες, γιατρούς, κληρικούς κ.ά. που η πολιτεία δεν τους τίμησε όπως θα έπρεπε! Ας μας προβληματίσει αυτό το γεγονός και ας γίνει αφορμή για να τιμάμε εμείς οι ίδιοι οι λαικές δυνάμεις με δικές μας πρωτοβουλίες τους άξιους νεκρούς μας.
Η συζήτησή μας φίλε δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντληθεί μέσα από το blog.
Σίγουρα θα έχεις και εσύ ενδιαφέρουσες σκέψεις για το θέμα αυτό και θα ήταν ευχαρίστησή μου να τις ακούσω και να τις κουβεντιάσουμε . . .
Με εκτίμηση
Σπιτάλας Βασίλης
Δημοσίευση σχολίου