11 Αυγούστου 2013

Αυτόφωρο και αυτεπάγγελτη μήνυση για τους βασανιστές ζώων




Βασανισμένα ζώα, κρεμασμένα ανάποδα από "ανθρώπους" που θέλουν να σπάσουν πλάκα. Σκυλιά δεμένα σε βαρέλια επί βδομάδες κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό, χωρίς φαΐ. Ακρωτηριασμένα κουτάβια και νεογέννητα γατιά πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών. Λιπόσαρκα ζωντανά που εκλιπαρούν με το βλέμμα τους αποφάγια και στην καλύτερη περίπτωση εισπράττουν κλωτσιές. Αυτήν την... "πολιτισμένη" εικόνα που κατά καιρούς έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό επιχειρεί να ανατρέψει με ερμηνευτική του εγκύκλιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης. Ο ανώτατος δικαστής υπενθυμίζει σε αυστηρό τόνο ότι οι δράστες τέτοιων πράξεων είναι εγκληματίες που διώκονται με την αυτόφωρη διαδικασία και οι πράξεις τους, που έχουν "βαρύνουσα εγκληματική απαξία", τιμωρούνται μετά από αυτεπάγγελτη μήνυση, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ για την κατάθεσή της.

Τι νοείται ως βασανισμός:


Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ως βασανισμός ζώων νοείται "η έλλειψη καταλύματος, το ακατάλληλο κατάλυμα ή τα στενά κλουβιά, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια, ταράτσες, η έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου, χώροι μη στεγνοί και καθαροί, προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους, αλλά και τον τακτικό εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, η έλλειψη καθημερινής άσκησης και περιπάτου".
Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Σημειώνεται ότι όταν πρόκειται για πράξη που αφορά θεραπευτικό σκοπό, όπως η στείρωση, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
Στις περιπτώσεις αυτές, "μείζονος σημασίας θέμα καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία".
Ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων ορίζονται με τον Ν. 4039/12 η (καταργηθείσα) Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Ελέγχου. Στην περίπτωση που δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Υποχρέωση ειδοποίησης

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επίσης αναφέρει ότι σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα προβλέπεται ότι ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Οι δήμοι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την περισυλλογή και τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά το έργο αυτό μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς που καθοδηγούνται από κτηνίατρο.

Στοπ σε μονομαχίες, τσίρκο, γούνες γατών και σκυλιών

Υπενθυμίζεται επίσης ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Λαζαρίδου Ε.

Αυγή 11-8-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: