25 Νοεμβρίου 2013

Πυρετός διεργασιών στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων

Τα στηρίγματα, οι συμμαχίες και οι αντιδράσειςΠυρετός διεργασιών στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων 

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Οι δύσκολες διαβουλεύσεις με την τρόικα και τα «καυτά» νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση, που φαίνεται να αναζητά στήριξη και από ανεξάρτητους βουλευτές για την αποφυγή ατυχήματος. Την ίδια ώρα, διεργασίες για την επόμενη ημέρα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα κόμματα, με εισηγήσεις για νέες κυβερνητικές συμμαχίες ή μετεκλογικές συνεργασίες, συνοδευόμενες από τις σχετικές αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να πήρε μια ανάσα από τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, στο Βερολίνο, ωστόσο δεν έδειξε να ξεχνά τι συμβαίνει στην Αθήνα. Στο συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Seuddeutsche Zeitung επισήμανε: «Ακόμη κι αν υπάρχει η διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι", καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».
Η φράση του ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει στήριξη για τα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν από βουλευτές που ανήκουν σε άλλο κόμμα ή -το πιθανότερο- στην ομάδα των ανεξάρτητων.

Ο Γ.Κασσαπίδης και η... φέτα

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει στο μυαλό του τον Γ.Κασσαπίδη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ΝΔ όταν δήλωσε «παρών» στο τρίτο μνημόνιο, αλλά το «παρών» στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης φαίνεται να τον φέρνει και πάλι κοντά στη ΝΔ.
Ο ίδιος ο Γ.Κασσαπίδης φέρεται να συνδέει το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης με το θέμα της... φέτας.
Ο βουλευτής Κοζάνης έχει θέσει ζήτημα για την προωθούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, όπου επιτρέπεται η πώληση λευκού τυριού με την ονομασία "φέτα" και ζητά από τον πρωθυπουργό να εμποδίσει την συμφωνία.
«Η φέτα είναι καταλυτική. Χάνεται η φέτα, χάνεται ο Κασαπίδης. Ούτε καν συνεργασία δεν συζητώ» φέρεται να έχει δηλώσει ο βουλευτής.

Ο Γ.Ντόλιος, νέος πονοκέφαλος στο ΠΑΣΟΚ

Είναι άγνωστο τι θα πράξει ο πρωθυπουργός με το αίτημα του κ. Κασσαπίδη, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθήσει να αποσπάσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Η ανάγκη συσπείρωσης είναι επιτακτική για το ΠΑΣΟΚ, ειδικά καθώς τα προειδοποιητικά πυρά από βουλευτές του κόμματος αυξάνονται. Μετά τους Μωραΐτη, Κασσή, Σκανδαλίδη, Σηφουνάκη, ο Γιώργος Ντόλιος δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει άρση των πλειστηριασμών και νέες περικοπές εισοδημάτων.
Χαρακτηρίζει αποκρουστικό το δίλημμα ή ψηφίζετε όλα τα μέτρα ή πέφτει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Είναι δίλημμα μπροστά στο οποίο βρεθήκαμε πολλές φορές και το οποίο πέρα από εκβιαστικό είναι και αποκρουστικό. Εμείς σε αυτήν τη χρονική συγκυρία το αντιστρέφουμε: Δεν ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα, διαμηνύοντας προς όσους ομνύουν στην πολιτική σταθερότητα, αυτοί να μεριμνήσουν πρωτίστως για την κυβερνητική σταθερότητα».

Προτάσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όμως, κάνει ένα βήμα περισσότερο, στρέφοντας το βλέμμα του στο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς. «Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχω διατυπώσει την άποψη ότι ή θα υιοθετήσει παρά φύσιν συνεργασίες ή πρέπει να σκεφτεί την Κεντροαριστερά.[...] Το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».
Ο Γ.Ντόλιος χαρακτήρισε θετικό βήμα την ομιλία Τσίπρα στο Τέξας και σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κι άλλα τέτοια βήματα. Υπό την προϋπόθεση αυτή, καθώς και βάσει προγραμματικών συμφωνιών, αλλά και υπό το πρίσμα των πολιτικών συσχετισμών και των συγκυριών, ο κ. Ντόλιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον 9,84 άφησε ανοιχτά παράθυρα μετεκλογικών συνεργασιών. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στη Βουλή τις διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στο ΠΑΣΟΚ.
«Θα βρούμε σε όλο το πολιτικό σκηνικό ανοχές, συναινέσεις και κάποια στιγμή και ψήφους στήριξης μέσα στη Βουλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε» σημείωσε.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς κυβερνητικούς βουλευτές -και ειδικά προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- να καταψηφίσουν νέα μέτρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης ανέφερε πως «η επιδοκιμασία όσων διαφοροποιηθούν από την καταστροφική κυβερνητική πολιτική δεν σημαίνει αυτόματα ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Αν το ζητήσουν, θα αξιολογηθούν από τα συλλογικά μας όργανα».

Όπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα των συνεργασιών. Τη διαφωνία της έχει εκφράσει η μειοψηφία, ο Πέτρος Τατσόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Χρ.Καραγιαννίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το θέμα Τατσόπουλου είναι ένα μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατανοήσει η ηγεσία του κόμματος ότι δεν μπορεί να αναδεικνύει ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή σύνδεση ιδεολογική ή πολιτική με το χώρο.
Η πλευρά Λαφαζάνη προτάσσει συνεργασίες με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο Α.Νταβανέλος επισημαίνει πως τα ανοίγματα προς τους «πασοκογενείς» καταγράφονται ως βασική πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ξαναμπεί στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.
Σε μια τέτοια κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να πει «ναι» λέει ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας παράλληλα πως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συνεργασίας «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης» αλλά «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πτέρυγες και πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης».

Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: