22 Νοεμβρίου 2013

«Βροχή» οι κατασχέσεις


Στοιχεία σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, αποκαλύπτει η πλημμυρίδα κατασχέσεων στην οποία έχουν επιδοθεί οι κατά τόπους εφορίες. Λίγο πριν ‘εκπνεύσει’ το 2013, και με το φόβο της παραγραφής των χρεών να είναι ορατός, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης έχει επιδοθεί στην έκδοση εντολών κατασχέσεων για κινητά, ακίνητα, μισθούς, συντάξεις και ό,τι άλλο μπορεί  να έχει στην κατοχή του κάποιος οφειλέτης… Συνολικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, οι εφορίες έχουν ‘βάλει χέρι’ σε  93.330 λογαριασμούς οφειλετών, ενώ στο «σφυρί» υπολογίζεται πως βγαίνουν 56 σπίτια την ημέρα! Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους. Σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων σημειώνουν αύξηση κατά 26,3% καθώς πέρυσι η εφορία έβγαλε σε δημοπρασία 11.240 ακίνητα συνολικά.
«Έκρηξη» σημειώνουν και οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 11.883 τον Οκτώβριο από 5.592 τον Ιανουάριο!
ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης: Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις.
Τα βασικά μέτρα κατασχέσεων που λαμβάνει η εφορία για να εισπράξει από τους οφειλέτες του δημοσίου είναι η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, όπως οι κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ το οποίο είναι ακατάσχετο, εισοδημάτων από ενοίκια και απαιτήσεων από πελάτες.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», η προϊσταμένη της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης κα Άρτεμις Παπατζελίδου, σημείωσε πως υπάρχει σαφώς μία αυξητική τάση στον ρυθμό της έκδοσης εντολών κατασχέσεων, απέναντι σε ο,τιδήποτε ορίζει ο νόμος ότι μπορεί να κατασχεθεί. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο περιορισμός του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, όταν μιλούμε για χρέη προς το δημόσιο, δεν ισχύει.
«Με το φόβο να ολοκληρωθεί η χρονιά και κάποια χρέη συμπολιτών μας να παραγραφούν, οφείλουμε να εκδώσουμε τις ανάλογες εντολές κατάσχεσης, οι οποίες είναι περισσότερες σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μετά τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται, ορισμένοι οφειλέτες προσέρχονται στην υπηρεσία μας για να πληρώσουν, άλλοι όμως δεν έχουν χρήματα, δυστυχώς. Να σημειωθεί πως έχουμε δώσει πολλές φορές την ευκαιρία να γίνει τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφελών, με ευνοϊκούς όρους μάλιστα, ωστόσο, κάποιοι αδιαφόρησαν, κι έτσι φτάνουμε στο δυσάρεστο σημείο των κατασχέσεων», αναφέρει η κα Παπατζελίδου.
Κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και ενοικίων
Βήμα 1ον. Η εφορία διαβιβάζει εντολή στην τράπεζα με δικαστικό επιμελητή
Βήμα 2ον. Η τράπεζα ανοίγει το λογαριασμό και αποδίδει στην Εφορία ότι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης
Βήμα 3ον. Λαμβάνονται υπόψη οι προστατευτικές διατάξεις για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα ( προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25% , υπό τον όρο ότι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ).
Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 1 ευρώ.
Κατάσχεση ενοικίων: Αντί η εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητά τον ενοικιαστή. Όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην Εφορία και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.
 Κική Ηπειρώτου
Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2013
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: