23 Νοεμβρίου 2013

Βουλιάζει ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα


Αναξιοποίητος είναι ακόμη ο θησαυρός των ιαματικών λουτρών  με τις σημαντικότερες πηγές να είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Στη φώτο τα λουτρά στα Θερμά Σαμοθράκης και στην ΤραϊανούποληΧρυσή ευκαιρία να προσελκύσει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών μέσω του ιαματικού τουρισμού έχει η χώρα μας και ειδικά η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όμως ακόμη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μένουν αναξιοποίητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται 26 εκατομμύρια λούσεις, από τις οποίες η Ελλάδα δεν παίρνει ούτε ένα μικρό μερίδιο. Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, «στα τέλη του προηγούμενου μήνα υιοθετήθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την ελεύθερη μετακίνηση λουομένων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σήμερα, στη σημαντικότερη λουτρόπολη, στο Μπάτεν Μπάτεν της Γερμανίας γίνονται κάθε χρόνο 12 εκ. λούσεις. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται 26 εκ. λούσεις. Ας ξεκινήσουμε να παίρνουμε κι εμείς ένα μερίδιο, καθώς ο ιαματικός τουρισμός ανθεί και μάλιστα είναι δωδεκάμηνος. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλούσιο δυναμικό μας, σε έναν τομέα που δε δόθηκε βαρύτητα τα προηγούμενα χρόνια και που εν μέσω κρίσης δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί».
Ήδη 26 δήμοι είναι ενταγμένοι στο δίκτυο πιστοποιημένων λουτροπόλεων, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 στόχος είναι η πιστοποίηση 50.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε τις λουτροπόλεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το υπουργείο Υγείας είναι θετικό και η τροπολογία για την ένταξη θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Επίσης πριν από έξι μήνες ξεκινήσαμε με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σχολή λουτρονόμων», είπε ο κ. Ζαφειρίου.
Ωστόσο, μια σειρά από σημαντικές εγκαταστάσεις και πηγές παραμένουν ανεκμετάλλευτες και απαξιώνονται με το χρόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Απολλωνίας και της Θέρμης. Η εικόνα αυτή μάλιστα αφορά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα αντί να ενισχύεται να αποδυναμώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου οι ετήσιες λούσεις έφτασαν φέτος στις 880.000 (ετήσια βάση) μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το 2010, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία έπαψαν να δικαιολογούν τις λούσεις ως θεραπεία…
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι «το 2013 ήταν για όλη τη χώρα μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν ακόμη και τα 20 εκατομμύρια, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει προσφορά πιο ποιοτικών υπηρεσιών και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Υπάρχουν πηγές με υψηλό δυναμικό και δυνατότητες αξιοποίησης, χωρίς όμως να αξιοποιούνται. Έχουμε περισσότερες από 200 ιαματικές πηγές ελάχιστα αξιοποιημένες και όχι με σωστό τρόπο. Αν και γνωρίζουμε ότι υπάρχει η αγορά των βόρειων πλούσιων εταίρων μας, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία δίνουν παροχές για τον ιαματικό τουρισμό, αλλά η χώρα μας απουσιάζει. Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 40 ιαματικές πηγές».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Μάρκος Δανάς, παρουσίασε τον νέο δικτυακό κόμβο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, www.thermalsprings.gr που είναι ιδιαίτερα φιλικός προς το χρήστη, πολύγλωσσος για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών και περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία σύγχρονα εργαλεία περιήγησης και γνωριμίας με τους προορισμούς και τις θεραπευτικές δυνατότητες των Ιαματικών Πηγών της Ελλάδας.
Τα οφέλη από την ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Οι θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, με την ένταξη των Ιαματικών Λουτρών στο Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνοψίζονται στα εξής:
1ον Θα επιτευχθεί θεαματική αύξηση στην εισροή συναλλάγματος, μετατρέποντας τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς περίθαλψης άλλων κρατών, σε σταθερούς χρηματοδότες αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
2ον Θα αναβαθμίσει τον Ιαματικό Τουρισμό ως πεδίο υλοποίησης προσοδοφόρων επενδυτικών σχεδίων, ελληνικών και ξένων, που θα ενισχύσουν στην πράξη την προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου στο 12μηνο, με ευνόητα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών της χώρας, αλλά και για την εθνική οικονομία.
3ον Θα καταστήσει τον Ιαματικό Τουρισμό πυλώνα στήριξης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, ανακουφίζοντας τις αγωνίες εκατομμυρίων Ελλήνων ασφαλισμένων και παρέχοντας σύγχρονες εναλλακτικές υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας.
Συντάχθηκε απο τον/την Τάσος Τασιούλας
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: