7 Νοεμβρίου 2013

Παραπαίει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υποβάθμιση κλινικών, γιατροί και νοσηλευτές στα όριά τους, κάτοικοι που αγωνιούν για το μέλλον της δημόσιας υγείας στον τόπο τους. Οι περιγραφές για την κατάσταση που επικρατεί και που όλο επιδεινώνεται στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι ζοφερές. Σε αυτή την περίπτωση, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αυτό που εύγλωττα λένε είναι πως αν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική βούληση και κινητοποίηση φορέων και κατοίκων, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα επιβιώσει πολύ δύσκολα στον κυκεώνα των αλλαγών και των λουκέτων που ταλανίζουν και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Η μόνη ελπιδοφόρα εξέλιξη των τελευταίων μηνών, είναι η προ ολίγων ημερών ανακοίνωση της νέας διοικητού του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Η Αθανασία Κακαλή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο ενημερωτικών επαφών. Όπως είχε δηλώσει η ίδια στον αέρα του Maximum FM, γνωρίζει πως τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι πολλά και μεγάλα, τόνισε ωστόσο πως είναι έτοιμη να διεκδικήσει όλα όσα πρέπει για τη διάσωση και αναβάθμισή του.
Την ίδια στιγμή, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνιούν για το μέλλον, βλέποντας από τη μία τις ανάγκες να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, κι από την άλλη τη δημόσια υγεία να υποβαθμίζεται και το νοσοκομείο να αδειάζει από προσωπικό. Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες να υποβαθμίζονται και οι κλινικές που με αγώνες δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν να κρέμονται από μία κλωστή.

Οι ελλείψεις στη Βουλή
Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Στην ερώτηση περιγράφονται ενδεικτικά τα προβλήματα του νοσοκομείου, με κυρίαρχο θέμα την έλλειψη γιατρών. Όπως είναι γνωστό, δύο από τις βασικότερες κλινικές του νοσοκομείου, η Παθολογική και η Καρδιολογική, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση καθώς έχουν από τρεις γιατρούς. Μάλιστα οι Ειδικευόμενοι Παθολογίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, σε σχετική επιστολή τους, καταγγέλλουν ότι στην κλινική υπάρχει αδυναμία συμπλήρωσης του προγράμματος εφημεριών των επόμενων μηνών λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών. Συγκεκριμένα, ενώ στην Παθολογική κλινική προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευομένων, οι οποίοι καλύπτουν μια κλινική με δυνατότητα νοσηλείας 30 ατόμων (με συνεχή πληρότητα που αγγίζει και ενίοτε υπερβαίνει το 100%), το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τις εφημερίες, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις ειδικευόμενοι παθολογίας – με μία εξ αυτών να βρίσκεται στο τέλος της ειδίκευσής της.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στο Μικροβιολογικό τμήμα που διαθέτει μόνο μια γιατρό, η οποία είναι αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Δικαίων. Το δε Ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί οριακά με δύο γιατρούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον καθημερινό όγκο δουλειάς. Επίσης με μόνο δύο γιατρούς λειτουργεί και η Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου.
Στην Παιδιατρική κλινική, που με τόσο μεγάλη προσπάθεια λειτούργησε πριν από λίγα χρόνια, θα απομείνουν μόνο τρεις γιατροί καθώς ο επικουρικός γιατρός σύντομα θα αποχωρήσει. Αντίστοιχα και στο Χειρουργικό τμήμα υπηρετούν μόνο τρεις γιατροί, με τεράστιο όγκο δουλειάς και αλλεπάλληλες εφημερίες.
Τέλος, επισφαλής είναι και η λειτουργία του τεχνητού νεφρού που στηρίζεται στον ένα και μοναδικό Νεφρολόγο τον οποίο βοηθάει στρατιωτικός γιατρός.
Στην ερώτηση των βουλευτών γίνεται λόγος και για τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών του Νοσοκομείου, καθώς επίσης και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως η κάλυψη των κενών με στρατιωτικούς ή αγροτικούς γιατρούς, με γιατρούς από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για την συμπλήρωση του προγράμματος εφημεριών, δεν μπορεί να αποτελεί ουσιαστική λύση για τη λειτουργία ενός Νοσοκομείου που εξυπηρετεί τα 2/3 της Π.Ε. Έβρου σε έκταση, με πληθυσμό 80.000 κατοίκους.
«Η παραπάνω κατάσταση, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ανολοκλήρωτο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, βαρύς χειμώνας), βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων χρειαστούν ιατρική βοήθεια, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας».
Το κείμενο καταλήγει με τις εξής ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας:
«ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
* Την ανάκληση της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Διδυμότειχου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου
* Την άμεση και πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου Διδυμότειχου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και κλινικών του με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
* Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης».

Ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
Η Παθολογική Κλινική μπορεί να σημειώνει 100% πληρότητα στα κρεβάτια της, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, ωστόσο σήμερα υπηρετούν σε αυτή μόλις 3 ειδικευόμενοι γιατροί, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του προγράμματος εφημεριών για τους επόμενους μήνες να είναι αδύνατη. Οι γιατροί ενημέρωσαν με επιστολή τους προ ημερών τη διοίκηση και τους αρμόδιους του  νοσοκομείου, ωστόσο, όπως τονίζουν σε νέα επιστολή τους που δημοσιεύει το http://nosokomeiodidimoteicho.blogspot.gr, δεν δόθηκε καμία λύση και για τον σκοπό αυτό, με νέα επιστολή, απευθύνονται στους πολίτες πλέον,  οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν προσερχόμενοι στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από εδώ και στο εξής.
«Για την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευομένων, οι οποίοι καλύπτουν μια κλινική με δυνατότητα νοσηλείας 30 ατόμων (με συνεχή πληρότητα που αγγίζει και ενίοτε υπερβαίνει το 100%), το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τις εφημερίες. Αυτή τη στιγμή, στο Νοσοκομείο υπηρετούν τρεις ειδικευόμενοι παθολογίας - με μία εξ αυτών να βρίσκεται στο τέλος της ειδίκευσής της στο Νοσοκομείο- οι οποίοι έχουν επωμιστεί όλο το φόρτο εργασίας που αντιστοιχεί σε διπλάσιο αριθμό ειδικευομένων. Κινδυνεύει λοιπόν η Παθολογική κλινική να μείνει μόνο με δύο ειδικευόμενους, χωρίς φυσικά να υπάρχει μέχρι τώρα κινητοποίηση για πλήρωση των παραπάνω θέσεων.
Όσον αφορά τις πρόσκαιρες λύσεις με αγροτικούς γιατρούς να καλύπτουν εξ ολοκλήρου Κλινική και τμήμα επειγόντων, κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές και αποτελεσματικές είναι. Ρόλος των αγροτικών γιατρών  –η συμβολή των οποίων είναι εδώ και χρόνια απαραίτητη και πολύτιμη για να είναι δυνατή η πλήρωση των εφημεριών- είναι η κάλυψη των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας) και όχι των κλινικών των Δευτεροβάθμιων Νοσοκομείων.
Επιπλέον, με την συγχώνευση των δύο Νοσοκομείων του νομού, όλοι οι ειδικευόμενοι Παθολογίας που διορίζονται, παραμένουν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης –στο οποίο επίσης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού-  χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ρύθμιση ή πρόθεση για την τοποθέτηση νέων ειδικευομένων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Με την Παθολογική κλινική λοιπόν ήδη να νοσεί και το υπόλοιπο Νοσοκομείο να κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω ελλείψεων σε ειδικούς ιατρούς – νοσηλευτικό προσωπικό και μείωσης της χρηματοδότησης για αναλώσιμα υλικά και φάρμακα,  λειτουργούμε σε οριακό σημείο όσον αφορά την ασφάλεια των ασθενών και τις αντοχές του προσωπικού.
Συνεπώς, όταν ένας ασθενής προσέλθει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στα εξωτερικά ιατρεία, θα έχει να αντιμετωπίσει γιατρούς και λοιπό προσωπικό ψυχικά και σωματικά εξαντλημένους, και αριθμητικά λιγότερους από τις ρεαλιστικές ανάγκες της Κλινικής και του τμήματος επειγόντων. Αν, επιπλέον, χρειαστεί ο συγκεκριμένος ασθενής να εισαχθεί στην Κλινική, τότε από την 01/01/2014 θα χρειαστεί να αγοράσει και «εισιτήριο» των 25 ευρώ, για να νοσηλευθεί σε ένα νοσοκομείο που μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα έχει ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε τα μέσα ή τα φάρμακα για να τον θεραπεύσει!
Από όλα τα παραπάνω θεωρούμε σαφές ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σταδιακής υποβάθμισης του νοσοκομείου μας στα πλαίσια της συνολικής εξαθλίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με τραγικές επιπτώσεις για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και την περίθαλψη των ασθενών μας.
Αρνούμαστε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, δουλεύοντας σε εξαντλητικά ωράρια με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των παροχών υγείας!
Απαιτούμε:
• Άμεση πλήρωση ΟΛΩΝ των κενών θέσεων ειδικευομένων στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου
• Άμεση και πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με αναγκαίο αριθμό ειδικών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε περίθαλψη
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζομένους του Νοσοκομείου για να μπει τέρμα στην υποβάθμισή του!
Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία στις 6 Νοέμβρη και διεκδικούμε:
• Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους
• Αύξηση των δαπανών για το ΕΣΥ
• Να μην κλείσει κανένα Νοσοκομείο, καμία μονάδα υγείας
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος».
Συντάχθηκε απο τον/την News-Admin
Τετάρτη, 06 Νοέμβριος 2013 13:25
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: