18 Δεκεμβρίου 2013

«Ίμβρος - Τένεδος: της μνήμης και της λήθης»


Με αφορμή την επαναλειτουργία - ύστερα από 48 χρόνια - της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου τον Σεπτέμβριο 2012, το  Ελληνικό  Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε τη δημιουργία δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ», σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ Α.Ε. Τα δύο αυτά ντοκιμαντέρ  παρουσιάζονται στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με ελεύθερη είσοδο για  το  κοινό. Τη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ υπογράφουν ο Πάνος Αγγελόπουλος και η Ειρήνη Σαρίογλου, η εικαστική επιμέλεια είναι του Παύλου Χαμπίδη, η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει και ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος.
Η πρωτότυπη μουσική των ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.
Τα ελληνικά τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και τα τουρκικά ο Ζουλφού Λιβανέλι. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της Ουνέσκο.
Κάλαντα στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου μετά από 50 χρόνια
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα θα ακουστούν και πάλι μετά από 50 χρόνια σιωπής στο Ελληνορθόδοξο Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου που άνοιξε τον Σεπτέμβριο με τέσσερις μαθητές.
Οκτώ λογοτέχνες και οκτώ ζωγράφοι μαζί με τους καθηγητές εικαστικών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα έγραψαν και φιλοτέχνησαν πρωτότυπες ιστορίες για τα Χριστούγεννα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα για τα παιδιά της Ίμβρου», εκδόσεις Child Services.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου της Ίμβρου. Οι συγγραφείς , οι ιστορίες και οι ζωγράφοι που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι:
• Αγγελική Βαρελλά: «Χριστουγεννιάτικη προσευχή», Χρήστος Παλαντζάς
• Ελένη Δικαίου: «Ένα δώρο για τα Χριστούγεννα», Θέμης Κοντογούρης
• Μάνος Κοντολέων: «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι;» Ειρήνη Κανά
• Λιλή Λαμπρέλλη: «Ο ασβός των Χριστουγέννων» Χρύσα Βέργη
• Χρήστος Μπουλώτης «Χριστουγεννιάτικο καράβι στο Αιγαίο» Φωτεινή Στεφανίδη
• Ελένη Πριοβόλου «-Ο Αϊ-Βασίλης; -Αυτοπροσώπως!» Στάθης Βατανίδης
• Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου «Το παιχνιδάδικο» Ανδρέας Νικολάου
• Ελένη Σαραντίτη «Χριστούγεννα στη Γη του Πυρός» Βαγγέλης Τζερμιάς.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι  έπειτα από μισό αιώνα αναγκαστικής σιωπής το πρώτο κουδούνι για τους τέσσερις μαθητές, τον Αλέξανδρο, τη Σοφία, τον Μωυσή και το Δημήτρη ήχησε τον Σεπτέμβριο στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου.
Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Εκκλησίας, η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν από 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.
Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίους Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.
Η άδεια που έδωσαν οι τουρκικές Αρχές αφορά το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί επισήμως προς τις τουρκικές Αρχές το 2011 από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου.
Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Ο πληθυσμός της έφθανε κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν στην Ίμβρο λιγότεροι από 200 Έλληνες, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς εξαιτίας της καταπιεστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων μετανάστευσαν σχεδόν όλοι τα χρόνια που ακολούθησαν τη δεκαετία του ‘60.
Το σχολείο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί οικογένειες με παιδιά από την Κωνστατνινούπολη και την Ελλάδα, εκτιμούν κύκλοι των απόδημων Ιμβρίων, που αναμένουν να  ενισχυθεί η ανακάμπτουσα τα τελευταία 10 χρόνια κοινότητα του νησιού και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός.
News-Admin
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: