Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας το 1974 ήταν παλάτι σε σχέση με το αεροδρόμιο του Ελληνικού τότε στην Αθήνα. Σήμερα είναι ένα κτήριο - φάντασμα πάνω στην πράσινη γραμμή που χωρίζει τις δύο κοινότητες από την εποχή που ο Αττίλας II χάραξε νέα σύνορα στο νησί. Σύνορα που, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα, παγιώνονται όλο και περισσότερο στερώντας από τους Ελληνοκυπρίους εδάφη και εστίες και διατηρώντας τη συρρικνούμενη τουρκοκυπριακή κοινότητα υπό τον έλεγχο της Άγκυρας σε μεγάλο βαθμό μέσω των εποίκων.
Η προηγούμενη απόπειρα, το σχέδιο Ανάν του 2004, απέτυχε να λύσει το πρόβλημα καθώς δεν ήταν σε θέση να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να καλύψει τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων. Καταψηφίστηκε με μεγάλο ποσοστό στο δημοψήφισμα και δε στηρίχθηκε ούτε στη Λευκωσία ούτε στην Αθήνα. Η ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά και στα δύο μέρη του νησιού δημιούργησε ελπίδες, καθώς οι δύο πρόεδροι Χριστόφιας και Ταλάτ προχώρησαν σε επιμέρους ικανοποιητική και για τα δύο μέρη συμφωνία η οποία ωστόσο δεν σχηματοποιήθηκε.
Σήμερα, με την Κύπρο σε Μνημόνιο και με τους υδρογονάνθρακες αλλά και την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο να προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον πρωτίστως των ΗΠΑ, μια νέα προσπάθεια ξεκίνησε. Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου έγινε δεκτό με θετικό κλίμα, παρά τα γκρίζα σημεία ως βάση συζήτησης, καθώς καλύπτει εν μέρει τις βασικές ανησυχίες των δύο πλευρών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιτυγχάνει τα "3 singles" - όπως αποκαλούνται η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα του κράτους- ενώ οι Τουρκοκύπριοι κερδίζουν την εσωτερική πολιτική ισχύ που επιθυμούσαν για το δικό τους "κρατίδιο". Επιπλέον, ξεκάθαρος είναι ο ορισμός του δικοινοτικού και διζωνικού χαρακτήρα του ομόσπονδου κράτους, ενώ ρητή είναι η αναφορά στην απαγόρευση οποιωνδήποτε πιθανόν αποσχιστικών τάσεων.
Την Παρασκευή οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι είχαν το πρώτο τους τετ - α - τετ στο παλιό Αεροδρόμιο της Λευκωσίας μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος. Η επόμενη συνάντησή τους προγραμματίζεται για την Τετάρτη ενώ την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα ταξίδια τους σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα για τις χιαστί συνομιλίες.
Η "Αυγή" μίλησε με την Ελληνοκύπρια Ελένη Μαύρου, πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην δήμαρχο της Λευκωσίας που σήμερα -ως έγκριτο στέλεχος του ΑΚΕΛ- διευθύνει την εφημερίδα "Χαραυγή" και με τον Τουρκοκύπριο Ασίμ Ακανσόι, γενικό γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) για τις προσδοκίες που γεννά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 ΑΥΓΗ - Γιάμαλη Αναστασία
http://www.avgi.gr/