4 Φεβρουαρίου 2014

«Συστατικό» του τρίτου δανείου η διευθέτηση μέρους του ελληνικού χρέους

          Eπίσπευση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

«Συστατικό» του τρίτου δανείου η διευθέτηση μέρους του ελληνικού χρέους
 Πολυεπίπεδη είναι η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς εκτός από το δημοσιονομικό κενό  του 2014 και του 2015 και τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον και το δάνειο που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την προσεχή διετία.
Ήδη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μιλούν ανοικτά για τη λήψη ενός νέου δανείου που θα προσεγγίζει -και ίσως να ξεπερνά- τα 20 δισ. ευρώ, ωστόσο αποσυνδέουν τη λήψη του τρίτου πακέτου με τη συνομολόγηση ενός νέου Μνημονίου που θα περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Πρέπει να σημειωθεί πως το in.gr  απευθύνθηκε προ ημερών στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο Μνημόνιο, αλλά και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να χορηγηθεί πρόσθετη στήριξη στη χώρα. Για το θέμα εκπρόσωπος του ESM δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί οριστικά το κατά πόσον η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αν ωστόσο αυτό απαιτηθεί, είναι σαφές ότι θα είναι σημαντικά μικρότερο από ό, τι τα προηγούμενα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, η Συνθήκη του ESM είναι σαφής: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν μπορεί να χορηγήσει ένα δάνειο χωρίς όρους. Κάθε αίτηση για πρόγραμμα βοήθειας, εγκρίνεται μόνο έναντι προϋποθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι η δικαιούχος χώρα πρέπει να υπογράψει Μνημόνιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η «τεχνική» συζήτηση για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα που διεξάγεται την παρούσα περίοδο σε επίπεδο Eurogroup Working Group, ESM, ΔΝΤ, Γερμανίας και Γαλλίας λαμβάνει υπόψη εκτός από τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις επιδράσεις από μια ήπια διευθέτηση (μείωση επιτοκίων - επέκταση ωριμάνσεων) μέρους του ελληνικού χρέους εντός της διετίας 2016 -2018.
«Η απομείωση μέρους του ελληνικού χρέους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συζήτησης για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης», σημειώνει στο in.gr κυβερνητικός παράγοντας.
Πάντως, ενώ απομένουν μόλις 13 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 17ης Φεβρουάριου, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα -έστω και σε επίπεδο στελεχών- στελέχη του Ευρωσυστήματος απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας  απέφυγαν να προσδιορίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και εστίασαν στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαιτέρως «απαιτητικό» τόσο από την άποψη των χρημάτων που θα χρειασθεί το Ελληνικό Δημόσιο όσο και των γεγονότων που δυνητικά μπορούν να επιδράσουν - θετικά ή αρνητικά- στην ελληνική οικονομία.


Οι ημερομηνίες σταθμοί
17 Φεβρουαρίου : Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Eurogroup.
10 Μαρτίου : Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Eurogroup.
20 Μαρτίου : Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
21 Μαρτίου :Η Standard & Poor's δημοσιοποιεί την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για το 2014.
2 Απριλίου: Διεξάγεται το Άτυπο Ecofin στην Αθήνα
11 - 13 Απριλίου : Διεξάγεται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
23 Απριλίου : Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013 (δημοσιονομικοί λογαριασμοί).
5 Μάιου : Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Eurogroup.
15 Μαΐου : Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
20 Μαΐου : Ωριμάζουν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.
21 Μαΐου : Ωριμάζουν τα ομόλογα «Αλογοσκούφη» ύψους 4,4 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2009.
25 Μάιου :  Θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές.
30 Μαΐου : Θα πρέπει να καταβληθεί δόση 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
19 Ιουνίου : Συνεδριάζει το συμβούλιο Eurogroup.
26 Ιουνίου : Συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
1 Ιουλίου : Η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ.
12 Σεπτεμβρίου:Η Standard & Poor's δημοσιοποιεί τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας για το 2014.
10 - 12 Οκτωβρίου: Διεξάγεται η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: