14 Φεβρουαρίου 2014

Επί τάπητος ο αρχαιολογικός μας τουρισμός


Διευρυμένη σύσκεψη για την συζήτηση της πρότασης του «Διαζώματος», για την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας στην τουριστική ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία, πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου, πήραν μέρος η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βαβίας, ο διευθυντής της Περιφέρειας Κώστας Καλούδης, οι προϊστάμενοι των Εφοριών κλασσικών αρχαιοτήτων Ροδόπης (Δημήτρης Μάτσας), Ξάνθης (Ντίνα. Καλιντζή) και Καβάλας (Μαρία Νικολάου), στελέχη της διαχειριστικής αρχής με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Βασίλη Πιτσινίγκο, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο οικονομολόγος Πασχάλης Αγανίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης και μέλος του Διαζώματος Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος επεξεργάστηκε την πρόταση που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια για τις διαδρομές που θα συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας, με προεκτάσεις προς την Κωνσταντινούπολη και με θαλάσσια διαδρομή που θα συνδέει την Τροία με την Ίμβρο, τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη.  
Στη συζήτηση ο κ. Μπένος ανάλυσε τη φιλοσοφία της πρότασης, η οποία αναδεικνύει τα αρχαία μνημεία από απλούς μουσειακούς χώρους, σε βασικούς συντελεστές της σύγχρονης ζωής, δημιουργώντας πέριξ αυτών ένα πλέγμα οικονομικών, παραγωγικών, πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υιοθέτησε την πρόταση και όρισε εκπρόσωπό του για την υλοποίηση του προγράμματος και σε άλλες Περιφέρειες κατά το πρότυπο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Χαρακτήρισε «ευρηματική» την εισήγηση του Γιάννη Λασκαράκη, ιδιαίτερα στο ζήτημα της ταύτισης της διαδρομής με τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού που διασχίζει την Περιφέρεια.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο Γιάννης Λασκαράκης επισήμανε την συγκυρία της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες και την υλοποίηση της θαλάσσιας διαδρομής  Τροίας (Τσανάκαλε)- Ίμβρου- Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης, στη διαδρομή του Οδυσσέα.
Ο κ. Κώστας Καλούδης ανάφερε ότι από την μέρα που ενημερώθηκε για την πρόταση, αυτή έγινε αντικείμενο σοβαρής μελέτης και επεξεργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη να αναβιώσουν και να συμπληρώσουν την πρόταση οι ιστορικοί «μύθοι» που περιβάλλουν τα μνημεία, αναφέροντας για παράδειγμα το τοπικό κρασί με το οποίο μέθυσε ο Οδυσσέας τον Πολύφημο.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα της κατασκευής της παραλιακής οδού Δικέλων - Μαρώνειας, για την οποία υπάρχει μελέτη, για την ανάδειξη του παραλιακού τουριστικού μετώπου των νομών Έβρου και Ροδόπης και τη σύνδεση μεταξύ τους των αρχαιολογικών χώρων Ζώνης Μεσημβρίας και Μαρώνειας.
Οι παρόντες Αντιπεριφερειάρχες στήριξαν την πρόταση και ανατέθηκε στη διαχειριστική αρχή να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τέλος ανατέθηκε στη κυρία Νικολάου να συγκροτήσει υπό την προεδρία της, επιτροπή από συμβούλους για την παρακολούθηση της προόδου του εγχειρήματος.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: