18 Μαρτίου 2014

Ανοικτό εμπορικό κέντρο αποκτά και επίσημα η Αλεξανδρούπολη


Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα έφερε η πολύμηνη, επίπονη και κόντρα στα προγνωστικά προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για ένταξη της πρωτεύουσας του Έβρου στο πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για τη δημιουργία Ανοικτών Εμπορικών Κέντρων. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Έβρου και το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο Εμπορικός Σύλλογος κατάφερε να μπει «σφήνα» στην αρχική πεντάδα των πόλεων, στις οποίες θα δημιουργηθούν βασικές υποδομές για τα λεγόμενα Open Malls. Η επίσημη ανακοίνωση ένταξης της πόλης μας έγινε στις 6 Μαρτίου και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να μεταμορφώσουν το κέντρο της Αλεξανδρούπολης σε μία ελκυστική, σύγχρονη, λειτουργική και φιλόξενη περιοχή, για κατοίκους και επισκέπτες.
Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Έβρου: Η Αλεξανδρούπολη εντάχθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ενίσχυση Δομών Κέντρων Ανοικτού Εμπορίου» της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προϋπολογισμού 1 εκ. 200 χιλ. ευρώ, ποσό που θα μοιραστούν οι 6 πόλεις για τις πρώτες παρεμβάσεις στα εμπορικά τους κέντρα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εν αναμονή της παραλαβής του Οδηγού του Προγράμματος, σε περίπου 1 μήνα, από τη ΓΓ Εμπορίου, προκειμένου σταδιακά να ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία αφορά κυρίως την ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων, μετά από αίτημά τους, για τη συμμετοχή στο online σύστημα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ακόμη, θα δημιουργηθούν τα info kiosks, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες σε 5 γλώσσες για τα καταστήματα, την ιστορία, τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Σε δεύτερη φάση, στόχος του Εμπορικού Συλλόγου είναι η επέκταση του προγράμματος, στο σύνολο του γεωγραφικού εύρους που αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα, ώστε να υπάρξει ο αντίστοιχος «καλλωπισμός». «Στόχος μας είναι ως καλοκαίρι 2015 να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο στο πιλοτικό κομμάτι, αλλά και στο σύνολο του εμπορικού κέντρου», σημείωσε ο πρόεδρος κ. Χατζημιχαήλ, επισημαίνοντας ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, αναμένεται να προκηρυχθούν εκ νέου τα προγράμματα Αστικών Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων, μέσα από τα οποία ο Δήμος θα μπορεί να διαχειριστεί σημαντικά ποσά για ακόμη περισσότερες αστικές παρεμβάσεις, σε αυτό το πλαίσιο.
Το χρονικό μιας επιτυχίας 
Η αρχική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ρητή: στο πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία open mall θα συμμετέχουν πέντε πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα και η Λάρισα. «Παρότι οι απαντήσεις διεμήνυαν σε κάθε τόνο ότι έχουν ήδη προεπιλεγεί οι 5 πρώτες πόλεις - πράγμα που πρακτικά σήμαινε ότι με τα τότε δεδομένα η όποια προσπάθεια δεν επρόκειτο να έχει καμία τύχη –  αποφασίστηκε  η απαρέγκλιτη συνέχιση των προσπαθειών με βάση το αρχικό πλάνο που είχε τεθεί, η ολοκλήρωση των business plan & master plan καθώς και των υπολοίπων οικονομικών μελετών,  με προσήλωση στον τελικό στόχο», σημείωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Χατζημιχαήλ.
Η πρώτη δικαίωση των προσπαθειών αυτών ήρθε στα τέλη Ιανουαρίου του 2014, όταν επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Στέφανος Κομνηνός. Τότε, σε κλειστή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου παρουσία των Διοικήσεων του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας και εκπροσώπων του Δήμου με μοναδικό θέμα τα Κέντρα Ανοικτού Εμπορίου, ο κ. Χατζημιχαήλ παρουσίασε στον κ. Γενικό το business plan της προς ένταξη πρότασης, τη μελέτη αποτύπωσης οικονομικού περιβάλλοντος του 2013 για την περιοχή, τη μελέτη προσδιορισμού του οικονομικού αποτυπώματος της τουριστικής κίνησης για το 2013, τη μελέτη με τις προβλέψεις τριετίας από την ολοκλήρωση του έργου σχετικά με τη βελτίωση των αφίξεων τουριστών στην πόλη & την εισροή συναλλάγματος στη χώρα, καθώς και το master plan των αρχιτεκτόνων αναφορικά με τις αστικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Κομνηνός εξέφρασε την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του για τον βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, επισήμανε τον χαρακτήρα της εξωστρέφειας που παρουσιάζει η πρόταση της Αλεξανδρούπολης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα πρόταση «δείχνει τον δρόμο που πρέπει να κινηθεί το Υπουργείο». Ακολούθως επικοινώνησε, εντός της σύσκεψης και παρουσία των παρευρισκομένων, με τους κ. Κορκίδη, Πρόεδρο ΕΣΕΕ και κ. Καββαθά, Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, από τους οποίους και έλαβε θετική γνωμοδότηση για την ένταξη της Αλεξανδρούπολης ως 6ης πόλης στο υπό προκήρυξη πρόγραμμα.
Τελικώς, την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ενημέρωσε τον ΕΣΑ για την επίσημη (και μη αναστρέψιμη πλέον) ένταξη της Αλεξανδρούπολης μέσω του οικείου Εμπορικού Συλλόγου στο πρόγραμμα, ενώ ο Οδηγός του προγράμματος βρίσκεται αυτή την στιγμή στη Διαχειριστική Αρχή ΕΠ Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα και αναμένεται να αποσταλεί στον Εμπορικό Σύλλογο σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.
Ο κ. Χατζημιχαήλ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την εξέλιξη, ευχαριστώντας τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή του στην προσπάθεια, αλλά βέβαια και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, στο έργο του οποίου, όπως είπε «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση».

Η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου
Η ανταπόκριση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου, στο αίτημα του Εμπορικού  Συλλόγου για τη συμβολή και την επιστημονική του προσέγγιση στο σχεδιασμό του ανοικτού κέντρου εμπορίου ήταν άμεση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου Σταύρος Μυστακίδης, «αρχικά αντιληφθήκαμε την ιδιαιτερότητα που ενέχει η μορφή επέμβασης, καθώς πρόκειται για μία προμελέτη ενός κέντρου ανοικτού εμπορίου, καταλαμβάνει ωστόσο αστικό χώρο, όπου συνυπάρχουν, πέρα από τις εμπορικές χρήσεις και οι χρήσεις της κατοικίας, των δημόσιων υπηρεσιών, των γραφείων, και λοιπά. Με λίγα λόγια, αναλύσαμε την περιοχή μελέτης και η ανάπτυξη των προτάσεών μας, καθώς και οι σχεδιαστικές μας αναφορές, στηρίζονται στις απαιτήσεις που επιβάλλεται να έχει ένα τέτοιο κέντρο ανοικτού εμπορίου. Σκοπός της αστικής παρέμβασης είναι η ένταξη των επιχειρήσεων του κέντρου της πόλης σε ένα ενιαίο σχεδιαστικό πλάνο. Επίσης, σκοπό αποτελεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση, τόσο των κατοίκων της περιοχής και της πόλης μας, όσο και των τουριστών, για μια ευκολότερη και ευχάριστη περιήγησή τους στο κέντρο ανοικτού εμπορίου. Σαν σύλλογος θεωρούμε επίσης εφικτό στόχο οι υφιστάμενες δομές του αστικού τοπίου να επεξεργαστούν περαιτέρω και να δημιουργηθούν νέες, ώστε να αποκτήσουν έναν κοινό ενοποιημένο σύγχρονο χαρακτήρα, που αποτέλεσμα θα έχει τη νοηματοδότηση του υπό μελέτη χώρου αλλά και την αισθητική υπεροχή του. Η σταδιακή ανάπτυξη των δικών μας προτάσεων στηρίζεται στην έννοια του πιλοτικού προγράμματος, όπου με μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, οι σχεδιαστικές αυτές αναφορές μας, θα έχουν μορφή επέκτασης και δυτικά και ανατολικά και νότια της υπό μελέτη περιοχής, περιλαμβάνοντας όλο και περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα».
Από την πλευρά της, η αρχιτέκτονας και μέλος του Συλλόγου Ανδρονίκη Μανάβη, αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου, ο οποίος αρχικά προτείνει μια καλύτερη οργάνωση του οδικού δικτύου της περιοχής, η οποία θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πεζοδρομήσεις στο ανοικτό εμπορικό κέντρο, ενώ σημειώθηκε πως η περιοχή θα γίνει περισσότερο προσβάσιμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προτείνει επίσης την επέκταση του ποδηλατοδρόμου, την καλύτερη οργάνωση ενός δικτύου πρασίνου, την πιο ελκυστική μορφή του εμπορικού κέντρου για τους πεζούς, την ένταξη των επιχειρήσεων σε μία κοινή σχεδιαστική πλατφόρμα, όπου με χρωματική απόδοση, είτε σε χαράξεις στο έδαφος, είτε σε αστικό εξοπλισμό, είστε στις επισημάνσεις στις προσόψεις του κάθε κτιρίου, θα υπάρχουν διαγραμμίσεις στις οδούς, για παράδειγμα, με κίτρινο χρώμα για τη 14η Μαΐου, κόκκινο για την Καβύρη και αποχρώσεις του μπλε για τις ενδιάμεσες παράλληλες οδούς. Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη την εγκατάσταση περιπτέρων, σε κεντρικά σημεία, για την πληροφόρηση των καταναλωτών-επισκεπτών, πιο μικρά infopoints, ένα οργανωμένο δίκτυο στάθμευσης για αυτοκίνητα κι ένα για ποδήλατα, δημιουργία μικρών παιδότοπων για φύλαξη των παιδιών, χώρους για να δέσει κανείς το κατοικίδιό του, σημεία ελεύθερης παροχής ρεύματος, ελεύθερο wifi, δημόσιες τουαλέτες, οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης και πιθανότητα σημεία για πόσιμο νερό.
Ο αρχιτέκτονας και μέλος του Συλλόγου Νίκος Χατζόπουλος αναφέρθηκε στο στοιχείο που λειτουργεί ως ενοποίηση στο σχεδιασμό και δεν είναι άλλο από τον κύβο, που εμφανίζεται τόσο στα προτεινόμενα φωτιστικά, που έχουν διπλή χρήση καθώς λειτουργούν και ως πινακίδες που σηματοδοτούν τις οδούς, όσο και σε παγκάκι που ενσωματώνει τη φύτευση και κάποιο χώρο προβολής πληροφοριών του open mall, σε χρωματισμό ανάλογο με αυτόν που θα έχει επιλεχθεί για την κάθε οδό. Ο κύβος χρησιμοποιείται και στα δύο περίπτερα πληροφοριών που προβλέπονται, από  τα οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να λαμβάνει πληροφορίες και έντυπο υλικό για εκδηλώσεις, προσφορές και άλλες πληροφορίες.
Ακόμη, προβλέπονται εφαρμογές για smart phones, δωρεάν δίκτυο wifi, μέσω των οποίων ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το ανοικτό κέντρο εμπορίου και την περιοχή γενικότερα στο κινητό ή τον υπολογιστή του.
 Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: