ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Στη "μαύρη τρύπα" του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα πέσει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχεται κάποια εναλλακτική. Έτσι το "πολυδιαφημισμένο" από την κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο η κυβέρνηση τοποθετεί στο 1,5 δισ. ευρώ (σ.σ.: απομένουν φυσικά οι επίσημες ανακοινώσεις από την Eurostat τον Απρίλιο) θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει "ανοίγματα" της τάξης των 700 εκατ. ευρώ (κυρίως "τρύπες" από ασφαλιστικά ταμεία), ενώ ένα πολύ μικρό μέρος θα δοθεί για κοινωνικο-εκλογικούς σκοπούς. Επιπλέον η τρόικα επιμένει για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι το οποίο σημαίνει νέα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως το εν λόγω μέγεθος δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Απόσταση υπάρχει και στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εμμένει στη βάση των 6 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα κάνει λόγο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, για 9 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσβλέπει προς το παρόν σε μια θετική δήλωση, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καταληκτική συμφωνία για όλα τα ζητήματα, αν και, όπως φαίνεται, τα "σκληρότερα" των μέτρων έχουν δρομολογηθεί.

Επιζητούν έστω μια θετική δήλωση

«Αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, η Αθήνα αναμένει κατ' ελάχιστον μια θετική δήλωση από την τρόικα ότι έχει συντελεστεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες και μένουν λίγα που θα κλείσουν σύντομα». Αυτό ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, διευκρινίζοντας όμως πως δεν είναι ακόμα δεδομένη τέτοια δήλωση, ενώ συμπλήρωνε πως, αν τα μεγάλα θέματα δεν έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα, θα μπορούσε η έγκριση της δόσης να δοθεί σε έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί στην Αθήνα, πριν αναχωρήσει για το Eurogroup, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014-2017. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «τα δημοσιονομικά έχουν κλείσει, δεν συζητάμε πια για δημοσιονομικό κενό, τώρα δίνουμε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ και στα εργασιακά».

Παραμένουν οι διαφωνίες για το τραπεζικό κενό

Την ίδια ώρα δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και της τρόικας όσον αφορά το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Η ΤτΕ επιμένει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι κοντά στα 6 δισ. ευρώ, στηριζόμενη τόσο στην διαγνωστική μελέτη της Blackrock όσο και σε αυτές της Ernst Young και της Rothschild που είναι σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο το ΔΝΤ διαφωνεί με την προσέγγιση της ΤτΕ και, στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ της τρόικας και του Γ. Προβόπουλου, προέκυψε η διαφωνία.

Η ΤτΕ πάντως αργά την Πέμπτη ή την Παρασκευή 7 Μαρτίου θα ανακοινώσει το report της ανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας και την έκθεση της Blackrock, που θα υπερβαίνει τις 80 σελίδες, προχωρώντας σε μια... μονομερή κίνηση, αφού οι επικεφαλής της τρόικας θεωρούν το εν λόγω ποσό κατά περίπου 50% μεγαλύτερο.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής «πατάνε» στο βασικό σενάριο, με τον δείκτη των βασικών κεφαλαίων (core tier 1) στο 8% (και όχι στο 9%).
Και ενώ τα τεστ αντοχής πραγματοποιήθηκαν με τις παραδοχές που είχε υποδείξει η τρόικα, το ΔΝΤ «μετράει» με διαφορετική μέθοδο τις ανάγκες των τραπεζών και προέκυψε διαφορά.
Αγουρίδης Γιάννης
http://www.avgi.gr/