10 Μαρτίου 2014

Πρόστιμο στην εταιρεία που εκτελεί το έργο της κάθετης οδού Αρδανίου- Διδυμοτείχου

Πρόστιμο 80 χιλιάδων ευρώ επέβαλλε η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στην εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε που εκτελεί το έργο της κάθετης οδού Αρδανίου- Διδυμοτείχου για παράνομη εκσκαφή και χρησιμοποίηση αδρανών υλικών.    Η εταιρεία πραγματοποιούσε εξορύξεις υλικών και τα χρησιμοποιούσε στην κατασκευή του δρόμου, από τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή μεταξύ Λυκόφης και Αμορίου. Οι παράνομες εργασίες εξόρυξης και αποκομιδής αδρανών υλικών διαπιστώθηκαν από μηχανικούς της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) κατά τη διάρκεια αυτοψίας: στις 4.7.2013 και στις 25.9.2013. Επίσης διαπιστώθηκαν και από το Αστυνομικό Τμήμα  Διδυμοτείχου και επιβεβαιώθηκαν μετά από αυτοψία υπαλλήλων της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου.
Οι περιοχές ήταν α. ανατολικά του οικισμού Μάνδρας και απόσταση περίπου 2 χλμ. Από αυτόν και βόρεια της Ε.Ο.Αλεξ/πολης – Διδυμότειχου (σε απόσταση περίπου 400 μ.), β. σε περιοχή μεταξύ Ψαθάδων και Αμορίου (3,5ο χλμ. Ε.Ο Διδυμότειχου – Αλεξ/πολης δίπλα από την Εθνική Οδό) και γ. σε περιοχή του οικισμού Λυκόφη (δίπλα στην Ε.Ο. Αλεξ/πολης – Διδυμότειχου και ακριβώς στο ύψος του οικισμού),Π.Ε. Έβρου.
Τελικά η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος επέβαλλε στην ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ, χρηματική ποινή ύψους 80.000 € για διενέργεια εργασιών εξόρυξης φόρτωσης και μεταφοράς αδρανών υλικών, με την εταιρεία να προσφεύγει εναντίον της στο Υπουργείο.
Στην απόφαση απόρριψης τονίζεται ότι η προσφεύγουσα εταιρεία παραδέχεται τη διενέργεια των παράνομων εξορυκτικών εργασιών που έγιναν«κατόπιν έγκρισης του Κυρίου του Έργου» όμως θεωρεί ότι οι αιτιάσεις για «έντονο τον κίνδυνο απώλειας των χρηματοδοτικών κονδυλίων και επιβολής σε βάρος της αναίτιας εταιρείας μας ποινικών ρητρών για την καθυστερημένη πορεία των εργασιών, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων πολλαπλών υπηρεσιών(!)…», δεν κρίνονται επαρκείς.
Σημειώνεται δε ότι το επιχείρημα της προσφεύγουσας ότι «σε καμία κατονομαζόμενη περιοχή δεν έγινε χρήση εκρηκτικών » δεν ισχύει, καθώς η εξόρυξη μπορεί να γίνει και με μηχανικά μέσα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ απορρίπτεται και το επιχείρημα της επιχείρησης ότι «δεν επρόκειτο για εξόρυξη αδρανών υλικών αλλά για εκσκαφή και απομάκρυνση ημιβραχωδών και γαιωδών προϊόντων…» αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.1428/84, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 25 του Ν.2115/93 και το άρθρο 8 και Ν. 2702/99:
«Όποιος εκμεταλλεύεται ή εξορύσσει ή αποκομίζει αδρανή υλικά, μάρμαρα ή βιομηχανικά ορυκτά χωρίς να έχει αποκτήσει σχετικό δικαίωμα, τιμωρείται … και με πρόστιμο…» καιαπό αυτά προκύπτει ότι οι διατάξεις αυτές αναφέρονται σε όλες τις κατηγορίες λατομικών ορυκτών και όχι μόνο στα αδρανή υλικά.
Επίσης το επιχείρημα της προσφεύγουσας περί ύπαρξης αρκετών δικαιολογητικών, εγκρίσεων, γνωμοδοτήσεων, αιτήσεων κ.λ.π. για τις διάφορες περιοχές της παράνομης εξορυκτικήςδραστηριότητας, δεν γίνεται δεκτό, καθώς, δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της λατομικής νομοθεσίας, για την εκτέλεση ανατιθέμενου εθνικού ή διανομαρχιακού δημόσιου έργου, προβλέπεται ειδική διαδικασία απ’ ευθείας εκμίσθωσης δημοσίων εκτάσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση εκτέλεσης των ως άνω δημοσίων έργων.
Το υψηλό ύψος του προστίμου δικαιολογείται από την έκταση των εξορυκτικών εργασιών(εκσκαφές έκτασης 8, 12 και 7 στρεμμάτων) καθώς και το γεγονός ότι αυτές διενεργούνταν σε τρειςδιαφορετικές θέσεις, καθώς και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, όπως προκύπτει από τις προαναφερθείσες εκθέσεις της ΕΜΒΕ
Για αυτό και το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομες εκμεταλλεύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά [αυξημένος κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων και περιοίκων επειδή η σχετική δραστηριότητα γίνεται χωρίς κρατικό έλεγχο και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, κ.λ.π.), καταστροφή του περιβάλλοντος χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης, ακαταλληλότητα παραγομένων υλικών με συνέπεια τις κακοτεχνίες, απώλειαφορολογικών εσόδων, ενδεχόμενη καταστροφή αρχαιολογικών χώρων, κίνδυνοι για πρόκληση ζημιώνσε δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λ.π.] απορρίπτει την προσφυγή.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: