11 Μαρτίου 2014

«Προχειρότητα και ανευθυνότητα για τη ΜΕΑ από τη δημοτική αρχή»


Ανεύθυνους και πρόχειρους χειρισμούς, για ένα μείζον ζήτημα, αυτό της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καταλόγισε στη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος και Δημότες» Απόστολος Φωτιάδης.  Το ντόμινο αντιδράσεων για το θέμα προκλήθηκε μετά την ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, πριν λίγες ημέρες. Η ένταση που επικράτησε εκεί, αφορούσε κυρίως σε δύο ζητήματα, πρώτον, για το αν η Αλεξανδρούπολη θα δέχεται τελικά τα σκουπίδια μόνο του Έβρου και της Ροδόπης, όπως αναφέρει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, ή και των υπόλοιπων τριών νομών της περιφέρειας, όπως διατυπώθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, αλλά και σε σειρά σχετικών με την επένδυση δημόσιων εγγράφων. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί από την ανάδοχο εργολαβία, με τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων να μην αποκλείεται, κάτι που ενέχει μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των Αλεξανδρουπολιτών. Οι απαντήσεις που έδωσε τότε ο δήμαρχος δεν φάνηκε να πείθουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δηλώσεις και ανακοινώσεις κομματικών χώρων και υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι καταδίκασαν τους χειρισμούς του δημάρχου. Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπάκης αναγκάστηκε σε παραχώρηση συνέντευξης τύπου, στην οποία σημείωσε ρητά πως η ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης θα δέχεται μόνο τα σκουπίδια από Έβρο και Ροδόπη, αποδίδοντας τις αναφορές Χατζηδάκη σε τέχνασμα για να μη χαθούν πόροι από την ΕΕ, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τη μέθοδο της καύσης.
«Αρνούμαστε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος της ΑΜΘ»
Χθες, ήταν η σειρά του επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος και Δημότες» να τοποθετηθεί στο θέμα, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου. Όπως ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, το τελευταίο διάστημα «έχουμε γίνει μάρτυρες κωμικοτραγικών καταστάσεων και γεγονότων που δεν τιμούν τη δημοτική αρχή και το δήμο μας. Για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για δημότες όπως είναι η ΜΕΑ, φάνηκε ότι όλα έγιναν με πολύ μεγάλη προχειρότητα και αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από τη δημοτική αρχή», ενώ παράλληλα τόνισε: «Ασφαλώς και η παράταξή μας είναι υπέρ μίας ΜΕΑ, ασφαλώς και ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει προκειμένου να διαχειριστεί τα απορρίμματά του. Ξεκινάμε λέγοντας πως ορθώς και η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή προχώρησαν στη διαδικασία προκειμένου να γίνει μία σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, και για λόγους ουσίας, αλλά και για λόγους τυπικούς.
Ορθώς ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη να δεχθεί τα απορρίμματα Έβρου και Ροδόπης, κάπου έπρεπε να γίνει ο χώρος αυτός κι έτσι αποφασίστηκε να γίνει εδώ.
Αρνούμαστε όμως να αποδεχθούμε το γεγονός να γίνει η Αλεξανδρούπολη ο υποδοχέας των απορριμμάτων όλης της ΑΜΘ. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν πολύ ξεκάθαρος, αφορούσε δύο ΜΕΑ στον ανατολικό και δυτικό τομέα της περιφέρειας. Ενώ όλες οι διακηρύξεις που εκδόθηκαν στην έναρξη της διαδικασίας αυτής σαφέστατα ανέφεραν ανατολικά τομέα, τόσο από τη ΜΠΕ, όσο και από όλα τα επίσημα έγγραφα, από κάποια στιγμή και μετά, πονηρά θα το έλεγα, απαλείφθηκε ο ανατολικός τομέας και ο τίτλος του έργου μετατράπηκε από ‘ΜΕΑ Αν. Τομέα’ σε ‘ΜΕΑ της ΑΜΘ’, με έδρα τον δήμο Αλεξανδρούπολης», ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, επισημαίνοντας πως καμία άλλη περιοχή σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα δεν επιθυμεί στην περιοχή της τη ΜΕΑ δυτικού τομέα και εκτιμώντας πως «αυτή η μονάδα μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια ακόμη να γίνει, επομένως, ως τότε, η Αλεξανδρούπολη θα δέχεται τα σκουπίδια όλης της ΑΜΘ».

«Ο δήμαρχος δεν διάβασε την διακήρυξη που υπέγραψε;»
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, ο κ. Φωτιάδης τόνισε πως στη διακήρυξη που υπογράφει ο δήμαρχος, «κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, στη διακήρυξη σύμβασης, λέει επί λέξει: ‘Διευκρινίζεται ότι η αναθέτουσα αρχή, δεν προκρίνει την χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας’. Έτσι, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την καύση. Γίνεται σαφέστατο πλέον ότι ο δήμος λέει να διαλέξει ο ανάδοχος τη μεθοδολογία. Όποιος από τους 6 που προκρίθηκαν, τελικώς επιλεγεί, γνωρίζει, ότι αφού η δημοτική αρχή δεν προκρίνει καμία μεθοδολογία, μπορεί να υιοθετήσει όποια μέθοδο θέλει. Δεν διάβασε ο δήμαρχος την διακήρυξη πριν την υπογράψει; Πρόκειται για μεγάλη ανευθυνότητα, αφού εξουσιοδότησε τον ανάδοχο, και μας άφησε βορά στη θέληση των προσφερόντων για να προτείνουν αυτοί τρόπο που δεν αποκλείεται να είναι και η καύση».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος και Δημότες» αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη… περίεργο, όπως το χαρακτήρισε συμβάν, από το οποίο εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει στη δημοτική αρχή έλλειψη σοβαρότητας.
«Στις 12-11-2013 με υπογραφή δημάρχου τίθεται σε προσωρινή εξάμηνη παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών υπάλληλος μηχανικός του Δήμου. Μετά από 8 μέρες, στις 20-11-2013, με δική του υπογραφή και πάλι ορίζει τον ίδιο υπάλληλο πρόεδρο της επιτροπής για τη ΜΕΑ. Έτσι, θέτει σε κίνδυνο όλη τη διαδικασία, αφού η σύσταση της επιτροπής είναι εξ αρχής παράνομη και κινδυνεύει να προσβληθεί όλη η διαδικασία και να ακυρωθεί στα δικαστήρια. Το ότι ο υπάλληλος αυτός δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις δεν σημαίνει ότι το καθιστά νόμιμο. Εκτός κι αν έχει συμβεί κάτι που δεν γνωρίζουμε».

«Επιλεκτικά ευαίσθητος ο κ. Λαμπάκης»
Ο κ. Φωτιάδης καταλόγισε επιλεκτική οικολογική ευαισθησία στον δήμαρχο, λόγω της αντίδρασής του στο  θέμα του χρυσού, τονίζοντας πως «και εμείς έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφείς πως είμαστε κατά της επένδυσης χρυσού, αλλά και οποιασδήποτε άλλης βλάπτει το περιβάλλον», και εκφράζοντας την σκέψη για εγκατάσταση της ΜΕΑ στο Πέραμα, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια των χρυσωρυχείων. Παλαιότερα, άλλωστε, ο ίδιος είχε προτείνει στην περιοχή να ιδρυθεί Τεχνόπολη.

Τοποθετήσεις υποψηφίων
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Φωτιάδη και μέλος της δημοτικής αρχής του Γιώργου Αλεξανδρή Γρηγόρης Καραπιπέρης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη η οποία, όπως είπε, «δημιουργεί ένα τεράστιο κενό, και είναι σίγουρο ότι οι εταιρείες θα πατήσουν πάνω σε όσα λέει η διακήρυξη και όχι στο φιλότιμο του όποιου δημάρχου». Παράλληλα, μίλησε για την «υπεροψία που δείχνει ο δήμαρχος σε όσους δεν συμφωνούν μαζί του, επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια της ευπρέπειας, να του γίνει μία σύσταση να μην ακούγονται κουβέντες για το αν κατοικούμε στην Ελλάδα ή στην Αλεξανδρούπολη, καθώς όλοι έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για το δήμο μας, όπως κι εκείνος»
Ο επίσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θέμης Κυριακίδης σημείωσε πως «είμαστε θετικοί σε μία τέτοιου είδους επένδυση σε ένα σύγχρονο δήμο, όπου η διαχείριση απορριμμάτων είναι απαιτητή. Θα πρέπει να δούμε το θέμα στην πηγή, δηλαδή  να δώσουμε μια μεγάλη ώθηση στην ενημέρωση των πολιτών, που είναι και η πηγή των απορριμμάτων, έτσι ώστε να γίνεται η καταλληλότερη διαχείριση. Αυτό αφορά σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, στα οποία δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο κάδων και επεκτείνοντας τους μπλε κάδους, βοηθούμε και ενισχύουμε ουσιαστικότερα τη λειτουργία του ΚΔΑΥ».
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπίμπασης εκτίμησε πως «η τοπική κοινωνία δεν αποδέχεται την καύση. Υπάρχουν παγκόσμια δεδομένα, βάσει των οποίων μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία σωστή επεξεργασία και να είναι πλήρης ο διαχωρισμός, ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμα αργότερα από οποιονδήποτε φορέα, ιδιώτης, δήμος είτε περιφέρεια. Να μη μαζεύονται όμως όλα τα σκουπίδια εδώ», ενώ για την καύση τόνισε πως πρόκειται για μία λύση που προκρίνουν τα μεγάλα συμφέροντα, που «σε άλλες περιοχές δίνουν μια προσφορά χαμηλή και σε άλλες υψηλή, φαίνεται να δημιουργείται έτσι μια ομάδα εταιρειών, η οποία δίνει προσφορές ανάλογα με το πώς έχουν μοιράσει την πίτα μεταξύ τους».
http://www.gnomionline.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: