10 Μαρτίου 2014

Bloomberg: Να μην λυθούν τα ελληνικά «δεσμά» θέλει η τρόικα


Τα σχέδια της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές φέτος συναντούν αντίσταση από τους δανειστές, που πιστεύουν ότι, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να επιβραδύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας τα «λάθη» του παρελθόντος.
Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν υποστηρίξει ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος» εάν απαλλαγεί από τα δεσμά των Μνημονίων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, έναν από την Ελλάδα και έναν από την ΕΕ. Και οι δύο ζήτησαν να μείνουν ανώνυμοι.
Και οι δύο πηγές θέλουν τους αξιωματούχους της τρόικα να ανησυχούν ότι καθώς χάνουν το πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που προκάλεσαν την ανάφλεξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι άλλες χώρες του ευρώ πιθανόν θα αρνηθούν νέο πακέτο διάσωσης, όπως είπαν.
Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούν επιβεβλημένο ένα νέο δάνειο, το οποίο να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σωφροσύνης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ. Ως παραδείγματα ανέφερε την αποτυχία πλήρους μεταρρύθμισης σε φορολογία και δημόσια διοίκηση, καθώς και την απροθυμία συμμόρφωσης με μέτρα απελευθέρωσης των αγορών για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
«Καλπάζουν» τα ομόλογα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ Μνημονίων, στο 6,55% την περασμένη εβδομάδα, ναδίρ σχεδόν 4 ετών. Σήμερα βρισκόταν στα 6,81%, όταν δύο χρόνια πριν έκανε ρεκόρ στο 37,1%.
Οι πληρωμές της Ελλάδας για τα δάνεια που έχει λάβει μειώθηκαν από το 7,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 3,3% το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις την ώρα που τα επιτόκια του ευρώ είναι σε ιστορικά χαμηλά, έχουν προκαλέσει «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα, που έχουν την καλύτερη απόδοση από οποιοδήποτε άλλο κρατικό τίτλο φέτος. Παραθέτει μάλιστα και την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία «Ιδανικά, δεν θα θέλαμε νέα δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Μειώνεται η ισχύς της τρόικας
«Η τρόικα αντιλαμβάνεται τώρα ότι όταν η Ελλάδα είχε 10% έλλειμμα και είχε όλη την διαπραγματευτική ισχύ, είχε εστιάσει υπερβολικά στην λιτότητα αντί των μεταρρυθμίσεων ... Μία επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι μερικές από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ», όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αναλυτής στρατηγικής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται πολύ ομαλά ... Μία τοποθέτηση για διάστημα δύο ως πέντε ετών δεν θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική, με απόδοση ικανοποιητική για την Ελλάδα, εάν δεν συμβεί κάτι αρνητικό όπως η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού», σημείωσε στην ίδια πηγή ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank επίσης στο Λονδίνο.
Το πλεονέκτημα που έχει η τρόικα απέναντι στον Σαμαρά ήδη εξασθενεί, σημειώνει το Bloomberg. Με την οικονομία να κατευθύνεται προς την έξοδο από μία εξαετή περίοδο ύφεσης, με πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο πρωθυπουργός έχει ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς στο Δημόσιο και συντάξεις. Χρειάζεται δανεισμό μόνο για την αναχρηματοδότηση του εθνικού χρέους των 321 δισ. ευρώ.
Καθώς η μερίδα του λέοντος του χρέους ελέγχεται από τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ακόμη και αν η τρόικα προκαλέσει χρεοκοπία της Ελλάδας με το να μην εκταμιεύσει την ήδη καθυστερημένη δόση, τόσο οι αγορές όσο και τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων είναι ήδη κάπως προστατευμένοι από τις επιπτώσεις, εκτιμά το πρακτορείο.
ΧΚ, Bloomberg
http://gr.news.yahoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: