17 Απριλίου 2014

Τα χαρακτηριστικά της διπλής κάλπης





Με διπλές κάλπες και διπλά μέτωπα, εντός και εκτός τειχών, οι Έλληνες καλούμαστε να ψηφίσουμε, στα τέλη Μαϊου, τόσο για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή, όσο και για την στελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εδώ και καιρό “κλείδωσαν” οι ημερομηνίες των διπλών εκλογών του Μαΐου, με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται την Κυριακή 25 Μαΐου μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών, αφού θα έχει προηγηθεί, την Κυριακή 18 Μαΐου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη – με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Στους μεγάλους δήμους παρατηρείται η κάθοδος πολλών “ανταρτών” υποψηφίων από τον κυβερνητικό σχηματισμό, σε αντίθεση με την εκάστοτε μία και “επίσημη” υποψηφιότητα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές 2014 καθορίστηκε ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που θα πρέπει οι ψηφοφόροι να βάλουν στα ψηφοδέλτια. Οσον αφορά στους Δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, στο ψηφοδέλτιο θα μπαίνουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης δημοτικών συμβούλων.
Όσον αφορά στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα μπαίνει ένας σταυρός αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις συμβούλους. Στις ευρωεκλογές φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας θα ισχύσει το σύστημα της επιλογής υποψηφίου με τη μέθοδο της σταυροδοσίας, αντί της λίστας.
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Εκλέγονται 21 Ευρωβουλευτές (21 έδρες). Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβουν στο σύνολο της επικράτειας εφόσον ξεπεράσουν το 3% των εγκύρων ψήφων. Προσμετρούνται οι ψήφοι των ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση τόσο την πρώτη Κυριακή (18/5), όσο και τη δεύτερη, στις 25 Μαίου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Τρόπος εκλογής
Η εκλογή θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στις διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.
Εκλογική Περιφέρεια
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες).
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού).
Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996. είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό καταλόγο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν
- όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996.
- δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
- έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014.
Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή.Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο). Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.
Στο ψηφοδέλτιο βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς προτίμησης!
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: