31 Μαΐου 2014

Νέο σεισμογράφο έχουν από χθες τα Λουτρά

Νέο σεισμογράφο διαθέτει από χθες ο σεισμογραφικός σταθμός του ΑΠΘ στα Λουτρά Τραϊανούπολης, μετά την κλοπή που σημειώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλη τη βόρεια Ελλάδα και τμήμα της Τουρκίας.  Κλιμάκιο από καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες στον Έβρο και διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς. Αρχικά, ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν το σεισμόμετρο, αξίας 11.000 ευρώ, το οποίο, όπως σημειώνει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Παναγιώτης Χατζηδημητρίου, ήταν το πιο σύγχρονο σεισμόμετρο που υπήρχε στο Δίκτυο Σεισμογράφων του ΑΠΘ, αφού είχε κατασκευαστεί το 2010 και τοποθετηθεί το 2011.
Όπως τονίζει, ο εν λόγω σεισμογράφος, μπορεί να είχε μεγάλη αξία για τη δουλειά των επιστημόνων του ΑΠΘ, ωστόσο είναι τελείως άχρηστος για αυτούς που τον έκλεψαν. «Το μέταλλο από το οποίο έχει κατασκευαστεί είναι ενισχυμένο ατσάλι και δεν λιώνει με τίποτα, έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εάν υποθέσουμε ότι η κλοπή έγινε για την εκμετάλλευση του μετάλλου», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Πέρα από τον σεισμογράφο, εκλάπη μία μπαταρία, ένα φορτιστικό, ενώ καταστράφηκε ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός του ΟΤΕ, δηλαδή οι συνδέσεις για το ίντερνετ, το μόντεμ κτλ. Αυτά εντοπίστηκαν έξω από το κτίριο, σπασμένα και παρατημένα, και κατασχέθηκαν από τη Σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα.
Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των ανθρώπων του ΑΠΘ που φρόντισαν να τοποθετήσουν έναν νέο σεισμογράφο, ο οποίος θα ήταν έτοιμος να λειτουργήσει από χθες το απόγευμα.

Ήρεμη μετασεισμική ακολουθία, αλλά…
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας μετά τον σεισμό του Σαββάτου, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδημητρίου, «όλα δείχνουν ότι εξελίσσεται κανονικά, με ηρεμία, χωρίς πολύ έντονη σεισμικότητα», ωστόσο τονίζει πως «για το διάστημα των επόμενων 3-4 μηνών, θα συνεχίσουν να γίνονται σεισμοί στην περιοχή, κάποιοι από τους οποίους θα είναι μεταξύ 3,5 και 4,5 Ρίχτερ και θα γίνονται αισθητοί».
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων, ο κ. Χατζηδημητρίου σημειώνει πως θα πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να αναθέσει στους πλέον ειδικούς μηχανικούς τη διενέργεια ελέγχων και όπου υπάρχουν ζημιές να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις άμεσα. Παράλληλα, εκτιμά πως σε σύγκριση με παλαιότερα, τα σημερινά κτίσματα είναι περισσότερο ασφαλή, αφού κατασκευάζονται όπως ορίζει ο αντισεισμικός κανονισμός. «Αυτή είναι η ουσία του αντισεισμικού κανονισμού: να κατασκευάζονται κτίρια τα οποία, σε ένα μεγάλο σεισμό, ναι μεν να υποστούν κάποιες ζημιές, αλλά να αντέξουν».

Δήμος Αλεξ/πολης: Αιτήματα για ελέγχους σε κτίρια μετά το σεισμό.
Tη δυνατότητα να καταθέσσουν αίτημα για έλεγχο σε κτίρια στον απόηχο της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο έχουν  οι δημότες Αλεξανδρουπολης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολη τα αιτήματα  ελέγχους σε κτίρια τα οποία εμφάνισαν ζημιές μετά το σεισμό μπορούν να κατατίθενται στο γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 306, 1ος όροφος)  ή στα δημοτικά καταστήματα Τραϊανούπολης και Φερών.
Τα αιτήματα θα πρέπει να αναγράφουν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και μια κατά το δυνατόν σαφή περιγραφή του προβλήματος.

Προληπτικοί σεισμικοί έλεγχοι στα κτίρια του ΔΠΘ
Έλεγχο σε όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ώστε να βεβαιωθούν πως δεν έχουν προκύψει προβλήματα από το μεγάλο σεισμό που έγινε ανοιχτά της Λήμνου το Σάββατο.
Όπως σημείωσε ο Αντιπρύτανης κ. Γεώργιος Κώστα, οι τεχνικές υπηρεσίες και στις τέσσερις πόλεις όπου δραστηριοποιείται το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, έχουν προχωρήσει σε ελέγχους των κτιρίων.
Παράλληλα μελετούν αν τα υφιστάμενα κτίρια χρίζουν αναβάθμισης και εργασιών ώστε να είναι πλήρως θωρακισμένα για ανάλογες περιπτώσεις.
Άλλωστε ο Εγκέλαδος φαίνεται ότι δεν ησυχάζει στην περιοχή, αφού νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 6 το πρωί της Τετάρτης 28 Μαΐου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 72 χλμ ανατολικά της Σαμοθράκης και σε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Από τη νέα δόνηση δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: