20 Ιουνίου 2014

3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 12-22 Ιουλίου 2014 – Καβάλα

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
12-22 Ιουλίου 2014 – Καβάλα

Με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας θα πραγματοποιηθεί η 3η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία (ΔΘΜΑ), δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, διαλέξεις και συναυλίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.
Η μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (Ιούλιος 2012 & 2013), σε συνδυασμό με την παράλληλη έλλειψη σοβαρών μουσικών-εκπαιδευτικών διοργανώσεων υψηλών προδιαγραφών στην περιφέρεια με επίκεντρο τους νέους, οδήγησε αυτόματα όχι μόνο στη συνέχιση του θεσμού της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας αλλά και στην διεύρυνσή του από πανελλήνια διοργάνωση σε διεθνή. Πρόκειται για τη συνέχιση ενός θεσμού που σηματοδοτεί τα μουσικά δρώμενα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, και ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η 3η ΔΘΜΑ θα λάβει χώρα το διάστημα 12-22 Ιουλίου 2014 στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Κατά την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν Θερινά Σεμινάρια (Εγχόρδων, Πνευστών, Πιάνου, Μονωδίας, Κιθάρας, Κρουστών, Ανώτερων Θεωρητικών & Σύνθεσης) καθώς και Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί (Εγχόρδων, Πνευστών, Πιάνου, Μονωδίας, Κιθάρας και Συνόλων Μουσικής Δωματίου).
Συμμετέχουν 15 Δημοτικά Ωδεία, 9 Μουσικά Ιδρύματα του εξωτερικού (Musikhochschule Mannheim-Γερμανία, Yasar University-Τουρκία, Krakow Music Academy-Πολωνία, Conservatorio di Padua,Conservatorio di VeronaConservatorio di BariConservatorio di BresciaConservatorio di Trieste και Conservatorio di Venezia-Ιταλία), 51 Διδάσκοντες Δημοτικών Ωδείων και Ιδρυμάτων του εξωτερικού, και 2 Σύνολα in Residence (DIBATTISTA-LISO piano duo – Ιταλία, Idée Fixe Ensemble – Ελλάδα). Η Ακαδημία θα συμπεριλάβει πολυεπίπεδες δράσεις, όπως σεμινάρια (master classes), διαλέξεις, ομιλίες, εργαστήρια (workshops) και συναυλίες, σε θεματικές ενότητες και γνωστικά αντικείμενα της Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής.
Στα σεμινάρια και τους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές όλων των επιπέδων. Το διαγωνιστικό τμήμα είναι φτιαγμένο ανά επίπεδο σπουδών και ηλικιών, έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι σπουδαστές με τα προγράμματα των ετήσιων εξετάσεων του Ιουνίου.
Σημαντικό είναι ότι εκτός από τα βραβεία στους διαγωνισμούς θα προσφερθούν και υποτροφίες ή εκπτώσεις διδάκτρων για το επόμενο σχολικό έτος (2014-15), τις οποίες θα προσφέρει το κάθε Δημοτικό Ωδείο ανάλογα με τις αποφάσεις της διοίκησής του. Για τους σπουδαστές άνω των 20 ετών τα βραβεία θα συνοδεύονται από ρεσιτάλ, που θα διοργανώσουν τα Δημοτικά Ωδεία στον κύκλο συναυλιών "Νέοι Καλλιτέχνες". Αντί αμοιβής, η διοργάνωση των ρεσιτάλ περιλαμβάνει τη δυνατότητα προβολής των νέων καλλιτεχνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Με την πρωτοβουλία αυτή τα Δημοτικά Ωδεία δίνουν ένα ισχυρό στίγμα εν όψει της κρίσης που περνάει η χώρα, αφενός επιβραβεύοντας μέσω του θεσμού των υποτροφιών την πρόοδο των ταλαντούχων σπουδαστών και αφετέρου στηρίζοντας τους γονείς τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών. Το κόστος των δράσεων είναι ειδικά διαμορφωμένο: περιλαμβάνει μειωμένες τιμές για την έγκαιρη καταβολή των διδάκτρων (Early Bird) και εκπτωτική τιμή διαμονής που ενσωματώνεται στα πακέτα συμμετοχών (συμπεριλαμβάνεται πρωινό).
Στην 3η ΔΘΜΑ, εκτός από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, συμμετέχουν τα παρακάτω Δημοτικά Ωδεία (με αλφαβητική σειρά): Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Δράμας, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Πολίχνης, Aγ. Παύλου, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Πολυγύρου, Πτολεμαΐδας & Πυλαίας-Χορτιάτη .
Η 3η ΔΘΜΑ υποστηρίζεται διοργανωτικά από την BeArtive.
Πληροφορίες – Συμμετοχές
   |     E-mailinsumacademy@gmail.com
Τηλέφωνα Γραμματείας Ακαδημίας: 6936.491575 | 6944.333401 | 6944.208395
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 10η Ιουλίου 2014

Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Διεύθυνση: Βενιζέλου 67, 65403, Καβάλα
Τηλ: 2510-222.119
Fax: 2510-221.963
E
-mail: info@dok.gr
Website: www.dok.gr
   

Γενικό Πρόγραμμα

Στις δράσεις της Ακαδημίας συμμετέχουν 14 Δημοτικά Ωδεία,Μουσικά Ιδρύματα του εξωτερικού42 Διδάσκοντες Δημοτικών Ωδείων ( Yasar University-Τουρκία,Krakov Music Academy-Πολωνία,  Conservatorio di Verona, Conservatorio di Padua,Conservatorio di Bari, Conservatorio di Brescia, Conservatorio di Trieste,Conservatorio di Venice –Ιταλία,), και Σύνολα in Residence (DIBATTISTA LISO piano duo-Ιταλία, Idée Fixe Ensemble-Ελλάδα), που καλύπτουν πολυεπίπεδες δράσεις και θεματικές ενότητεςόπως Σεμινάρια (Master Classes), ΔιαλέξειςΟμιλίεςΕργαστήρια (Workshops) και Συναυλίεςσε θεματικές ενότητες και γνωστικά αντικείμενα της Κλασικής,Σύγχρονης και Τζαζ ΜουσικήςΗ Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία περιλαμβάνει επίσης Διαγωνισμούς και Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Παιδιά.
Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίζεται με νέες θεματικές ενότητες:
Θερινό Μουσικό Νηπιαγωγείο| Μέσα από ειδικά προσαρμοσμένες δραστηριότητες, παιχνίδια και εφαρμογές που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-7 ετών), οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της μουσικής, τις νότες και τα μουσικά όργανα. Μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, το τραγούδι και την ακρόαση, το παιδί ξεδιπλώνει τη δημιουργική του πλευρά, μαθαίνει να χαίρεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται να μαθαίνει μουσική!
Τμήμα  Παλαιάς Μουσικής | Η γλώσσα του μπαρόκ. Γιατί και πώς η γνώση της “παλιάς μουσικής”  μας βοηθάει στο να ερμηνεύουμε καλύτερα όλα τα μετέπειτα μουσικά είδη; Θα διδαχτούν βασικές αρχές ερμηνείας και κατανόησης της λειτουργίας της αρμονίας και του μπάσο κοντίνουο καθώς και βασικές αρχές αυτοσχεδιασμού. Θα δοθούν πληροφορίες για τα παλιά όργανα και θα μελετηθούν έργα ιταλικού μπαρόκ, τα οποία θα παρουσιαστούν στο τέλος σε συναυλία από μαθητές μαζί με τους καθηγητές. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ανοιχτή για όλους τους μαθητές, και δεν προϋποθέτει πρότερη γνώση, ούτε κατοχή παλιού οργάνου.
Εργαστήριο διεύθυνσης χορωδίας| Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές παιδικών, νεανικών, σχολικών χορωδιών, σε διευθυντές χορωδιών Ωδείων, Δήμων, Συλλόγων κ.λπ., καθώς και σε σπουδαστές διεύθυνσης χορωδίας Ωδείων ή Πανεπιστημίων.
Στόχος του είναι μια λεπτομερής παρουσίαση του θεωρητικού και μουσικοπαιδαγωγικού μέρους της χορωδιακής πράξης, που αφορά τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της χορωδίας, καθώς και του πρακτικού μέρους που αφορά την κινησιολογία, τη φωνητική προθέρμανση και το τραγούδι.

Και φυσικά συμπεριλαμβάνονται όλες οι ενότητες των προηγούμενων διοργανώσεων.
- All Time Classic | Σύγχρονη Μουσική, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση, Μουσική Δωματίου, Εργαστήρια, Μονωδία, Έγχορδα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο), Πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα), Κρουστά, Κιθάρα και Πιάνο.
- All that Jazz | Jazz Μουσική και Αυτοσχεδιασμός, Εργαστήρια, Κιθάρα,
Φιλοξενούμενα Ιδρύματα | Conservatorio di Verona (IT),Conservatorio di Bari(IT), Conservatorio di Trieste(IT),Conservatorio di Venice(IT), Conservatorio di Padua(IT), Conservatorio di Brescia(IT), Yasar University (TUR), Krakov Music Academy( Poland),
- Ensembles in Residence | Dibbatista Liso piano duo (IT) Idée Fixe (GR)
-Composer in Residence| Riccardo Vaglini(IT)


ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίζεται με νέες θεματικές ενότητες:
Θερινό Μουσικό Νηπιαγωγείο | Μέσα από ειδικά προσαρμοσμένες δραστηριότητες, παιχνίδια και εφαρμογές που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-7 ετών), οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της μουσικής, τις νότες και τα μουσικά όργανα. Μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, το τραγούδι και την ακρόαση, το παιδί ξεδιπλώνει τη δημιουργική του πλευρά, μαθαίνει να χαίρεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται να μαθαίνει μουσική!
Τμήμα Παλαιάς Μουσικής | Η γλώσσα της εποχής Μπαρόκ. Γιατί και πώς η γνώση της “παλιάς μουσικής” μάς βοηθάει να ερμηνεύουμε καλύτερα όλα τα μετέπειτα μουσικά είδη; Θα διδαχτούν βασικές αρχές ερμηνείας και κατανόησης της λειτουργίας της αρμονίας και του basso continuo, καθώς και βασικές αρχές αυτοσχεδιασμού. Θα δοθούν πληροφορίες για τα παλιά όργανα και θα μελετηθούν έργα ιταλικού Μπαρόκ, τα οποία θα παρουσιαστούν σε τελική συναυλία από τους μαθητές μαζί με τους καθηγητές. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ανοιχτή για όλους, και δεν προϋποθέτει πρότερη γνώση ούτε κατοχή παλιού οργάνου.
Εργαστήριο Διεύθυνσης Χορωδίας | Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές παιδικών, νεανικών, σχολικών χορωδιών, σε διευθυντές χορωδιών Ωδείων, Δήμων, Συλλόγων κ.τ.λ., καθώς και σε σπουδαστές διεύθυνσης χορωδίας Ωδείων ή Πανεπιστημίων. Στόχος του είναι μία λεπτομερής παρουσίαση του θεωρητικού και μουσικοπαιδαγωγικού μέρους της χορωδιακής πράξης, που αφορά τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της χορωδίας, καθώς και του πρακτικού μέρους, που αφορά την κινησιολογία, τη φωνητική προθέρμανση και το τραγούδι.

Φυσικά συμπεριλαμβάνονται όλες οι θεματικές ενότητες των προηγούμενων διοργανώσεων:
- All Time Classic | Σύγχρονη Μουσική, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση, Μουσική Δωματίου, Εργαστήρια, Μονωδία, Έγχορδα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο), Πνευστά (φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Κρουστά, Κιθάρα και Πιάνο.
- All that Jazz | Jazz Μουσική και Αυτοσχεδιασμός, Εργαστήρια, Κιθάρα.
Φιλοξενούμενα Ιδρύματα | Conservatorio di Verona (IT), Conservatorio di Bari (IT), Conservatorio di Trieste (IT), Conservatorio di Venezia (IT), Conservatorio di Padua (IT), Conservatorio di Brescia (IT), Yasar University (TR), Krakow Music Academy (PL), Mannheim University of Music and Performing Arts [Musikhochschule] (D).
Ensembles in Residence | Dibbatista-Liso piano duo (IT), Idée Fixe ensemble (GR).
Composer in Residence Riccardo Vaglini (IT)

Workshops - Εργαστήρια
Christopher Baka |«Κρουστά – Όλα ή ένα; Το δίλημμα της εξειδίκευσης των σπουδαστών κρουστών οργάνων»Christopher Baka | «Drumming και μουσικότητα»
Christopher Baka | «Μουσική και θέατρο»
Christopher Baka | «Symphonic Rock Orchestra» & «Swing Connection Band»
Δημήτρης Λεοντζάκος | «Ο προσανατολισμός του πνευστού σώματος: γλώσσα και άρθρωση στο κλαρινέτο»
Δημήτρης Λεοντζάκος | «Τι σημαίνει να είσαι μόνος σήμερα: έργα για σόλο κλαρινέτο των MessiaenDenisovBoulezStockhausenCarterBerioDonatoni και Sciarrino»
Μαρία Εμμα Μελιγκοπούλου | Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας
Milen Panayotov | «Heterophony: from an ancient music texture to a modern composition tool»
Γιώργος Παπουτσής | «Μεθοδολογία ανάλυσης ενορχηστρωτικής γραφής και ανάλυση ορχηστρικών έργων από την Πρώτη Σχολή της Βιέννης μέχρι τον 20ο αι.»
Γιώργος Παπουτσής | «Η ενορχήστρωση στον 20ο αι.»
Πέτρος Ρίστας | «Ορχηστρικό σύνολο κιθαριστών με την σύμπραξη και άλλων οργάνων κλασσικής ορχήστρας»
Κωνσταντίνος Στογιαννίδης | «Στυλιστική Αρμονία από την Αναγέννηση ως την Ρομαντική Περίοδο»
Θεόφιλος Σωτηριάδης | «Πνοή – Αναπνοή – Έμπνευση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: