-Στους δικαστικούς πλέον ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος
-Ποια κόμματα κινδυνεύουν με διακοπή χρηματοδότησης-Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη
Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται τα επιτελεία των κομμάτων ενόψει του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση των κομμάτων χαρακτηρίζεται από πολλούς «δραματική», ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν «έλεγχο εδώ και τώρα, να πληρώσουν και να μπουν φυλακή» όσα «κομματικά» παιδιά χρησιμοποίησαν και σπατάλησαν τα χρήματα των επιδοτήσεων.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, καθυστερήσεις στην καταβολή ενοικίων, ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, «κομμένα» τηλέφωνα και απειλές… εξώσεων. Αυτή είναι η εικόνα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ και τα άλλα κόμματα αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η δέσμη των ρυθμίσεων αυτών, για την οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι ένα από τα έξι προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά τα όσα προβλέπονται στα 35 άρθρα του νέου νόμου αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και κόμματα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να διακοπεί η τακτική αλλά και η εκλογική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο νόμο, τα οικονομικά των κομμάτων αλλά και των βουλευτών δεν θα ελέγχει στο εξής η ίδια η Βουλή αλλά μια ειδική μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτόν παύει πλέον η ταύτιση ελέγχοντος και ελεγχομένου που υπήρχε στη Βουλή, με όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε.
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις βουλευτών, που μουρμουρίζουν ήδη στο περιστύλιο ότι δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να εκχωρήσει όλες τις εξουσίες στους δικαστικούς.
Η ρύθμιση όμως που θα προκαλέσει εκρήξεις και διαδοχικές αντιπαραθέσεις, σύμφωνα με το Βήμα, είναι αυτή που προβλέπει ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και κάθε είδους άλλη οικονομική ενίσχυση στα κόμματα που είτε έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη είτε αρνούνται τον οικονομικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η κάθε είδους χρηματοδότηση προς τα κόμματα:
- Αναστέλλεται σε περίπτωση άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά του αρχηγού κόμματος ή προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος. Η απόφαση λαμβάνεται με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης αίρεται αναδρομικά η αναστολή της χρηματοδότησης και τα παρακρατηθέντα ποσά καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο. Για τη ρύθμιση αυτή θα αντιδράσει η Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι είναι φωτογραφική για την εξόντωση του κόμματος.
- Απαγορεύεται η λήψη κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα που αρνούνται όλους τους κανόνες και δεν σέβονται όλες τις υποχρεώσεις διαφάνειας. Στη διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα αντιδράσει έντονα το ΚΚΕ που αρνείται τον έλεγχο των εσόδων του κόμματος. Το ΚΚΕ θα εκφράσει επίσης την έντονη διαφωνία του στη διάταξη με την οποία στο εξής θα απαγορεύεται η πώληση κουπονιών αν δεν έχουν θεωρηθεί από την αρμόδια Αρχή και αν δεν αναγράφουν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ ή τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του κάθε αγοραστή ή χρηματοδότη.
- Θεσπίζεται ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» σε βάθος χρόνου, στον οποίο απέτυχε η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, ενώ στους ελέγχους εντάσσονται πλέον και οι αιρετοί άρχοντες και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Η περίοδος ελέγχου των εκλογικών δαπανών βουλευτών και κομμάτων αυξάνεται από τον έναν μήνα που ισχύει σήμερα στους έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
- Βουλευτές και κόμματα υποχρεούνται στο εξής να κοινοποιούν τις συναλλαγές τους με διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες δημοσκοπήσεων ή εταιρείες ΜΜΕ.
- Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων σε ετεροδημότες αλλά και οι εκπτώσεις που παρέχουν εταιρείες ΜΜΕ σε υποψηφίους και κόμματα.
- Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των εσόδων και των εξόδων βουλευτών και κομμάτων στο Διαδίκτυο, καθώς και των ονομάτων των χρηματοδοτών τους.
- Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων στα κόμματα από τις τράπεζες με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος έτους.
- Προβλέπεται έκπτωση ποσού από τη χρηματοδότηση ιδιωτών από το φορολογητέο εισόδημά τους.
- Θεσπίζεται υποχρεωτική διακίνηση όλων των εσόδων και των εξόδων κάθε κόμματος από τρεις μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς που θα τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
- Αναλόγως όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών θα πρέπει να διακινούνται υποχρεωτικά από έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό.
- Απαγορεύεται η χρηματοδότηση κόμματος με ποσό άνω των 50.000 ευρώ και βουλευτή ή ευρωβουλευτή με ποσό άνω των 10.000 ευρώ.
- Το ανώτατο ύψος των εκλογικών δαπανών ενός κόμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει στο εξής το 20% της τακτικής χρηματοδότησής του. https://gr.news.yahoo.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου