Με μία διαφορετική προσέγγιση περί πολιτικής σταθερότητας προσήλθαν τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας ένας νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή. Μίνιμουμ συναίνεσης ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος την Τρίτη συναντάται με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει ζητήσει σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση ενδεχόμενης συμφωνίας των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την πεποίθησή του «ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». «Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» πρόσθεσε.Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση ενδεχόμενης συμφωνίας των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.
Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ζητήσει ένα «μίνιμουμ συναίνεσης» των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα.
«Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Τα άλλα θα τα βρούμε. Εάν υπάρχει αυτή η συναίνεση, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» τόνισε ο κ. Παπούλιας.
«Είναι ενδιαφέροντα όσα έρχονται και όσα έγιναν. Έχουν αφήσει ίχνη. Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συνεννόηση» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, μόλις μπήκε στο γραφείο του. «Σας άκουσα και πριν που το επαναλάβατε και συμφωνώ απολύτως» απάντησε ο κ. Σαμαράς.
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης
Οι δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα έγιναν αφορμή για νέα αντιπαράθεση.
«Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι «το πρωί ζητούν θεσμική εκτροπή, το βράδυ την ονομάζουν σταθερότητα, την ώρα που σπέρνουν το φόβο της πολιτικής αστάθειας».
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι να βρεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση, θέτοντας το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης με δικούς του όρους, αλλά και το θέμα των εκλογών και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι ίδιες κομματικές πηγές σημείωσαν ότι τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δεσμευθεί με ένα νέο μνημόνιο, ούτε είναι σε θέση ο κ. Σαμαράς να διαπραγματευθεί το πρόβλημα του χρέους, τις έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των ευρωεκλογών και κατά συνέπεια δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τηρεί στάση ευθύνης.
Στις θέσεις αυτές απάντησε σε υψηλούς τόνους το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν διστάζει να απαξιώσει και να υποτιμήσει τη συνταγματική νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι μέχρι το Φεβρουάριο το κλίμα θα είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό αγωνίζεται -μάταια- για την επίσπευση των εξελίξεων. Ας επανεξετάσει, έστω και τώρα, τη θέση του, αποδεχόμενος το διάλογο και τη συνεννόηση εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τα μνημόνια και την τρόικα. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή» ανάφερε το ΠΑΣΟΚ.
Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, για την απόρριψη του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τα ο οποίο είχαν ζητήσει και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να συζητηθούν τα εθνικά θέματα.
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ανατινάξεις, υπάρχει διάλογος και ψήφος του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος «δεν μπορούν πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να αρνούνται τη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι' αυτά που πρότεινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Νωρίτερα, μιλώντας στον RealFM ο κ. Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει, αναφερόμενος στ αδιάφορα σενάρια περί προεδρικής εκλογής ότι «εμείς δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο ακόμα και αν είναι ο Κώστας Καραμανλής, όχι γιατί δεν σεβόμαστε τον θεσμό, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι καταστροφική», ήταν η βασική του τοποθέτηση.
Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά και Τσίπρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Είμαστε σύμφωνοι ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αιφνιδιάζουν την κοινωνία και πολύ περισσότερο την οικονομία. Οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να είναι σταθεροί. Από την πολιτική αβεβαιότητα οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί που τζογάρουν στην αποτυχία της χώρας».
«Η έναρξη της διαδικασίας Aναθεώρησης του Συντάγματος, ένας δικαιότερος εκλογικός νόμος, μια πατριωτική πρόταση για το χρέος και βέβαια η εκλογή ενός ισχυρού Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες αυτής της Βουλής πριν διαλυθεί για να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές» κατέληξε το Ποτάμι.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου