7 Απριλίου 2015

Νέα λίστα μεταρρυθμίσεων έως τις 19/4 - Περιθώριο 12 ημερών για συμφωνία στο Βrussels Group

       Περιθώριο 12 ημερών για συμφωνία στο Βrussels Group

Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Βrussels Group για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να λάβει χρηματοδότηση από τους εταίρους. 
Η Ελλάδα έχει λάβει διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει έτσι ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Στο Euro Working Group αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα εξετασθούν κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τους εταίρους πρέπει να «εμπλουτισθούν».
Σε πρώτη φάση, στις «θεματικές συζητήσεις» που θα ξεκινήσει εκ νέου σήμερα Τρίτη η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα θα εξετασθούν ανά ενότητα το δημοσιονομικό, τα μακροοικονομικά, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων (π.χ. κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων).

Πέραν από τις υπηρεσίες των υπουργείων στις συζητήσεις μετέχουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους οικονομολόγους Άγγελο Κούρο, Δημήτρη Λιάκο, Γιάννη Μάργαρη και Θανάση Μισδανίτη.

Ωστόσο, θα επιδιωχθεί να ξεπεραστεί ο μέχρι σήμερα τρόπος λειτουργίας των κλιμακίων που αποδείχθηκε χρονοβόρος και αναποτελεσματικός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσιγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ότι έπρεπε».

«Υπήρξε μια «δυστοκία» στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση.  Οι θεσμοί μιλάγανε επί παντός επιστητού», ανέφερε σχετικά αρμόδιο στέλεχος, παραδεχόμενος πως με κοινή υπαιτιότητα τόσο η διαδικασία επί ελληνικού εδάφους όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκε «πολύ αργά». «Πλέον μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup», τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στη  κ. Λαγκάρντ - και εκείνη δέχθηκε - να υπάρξουν «θεματικές συζητήσεις» οι οποίες θα είναι κοινά συμπεφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες. «Έτσι θα ξέρουμε ότι το Brussels Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά , ύστερα για θέματα συντάξεων , κ.α.. Έτσι θα ξέρουμε πως θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», είπαν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσθηκε πως «δεν θα δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία» και πως τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθηνά θα μιλάνε μονό με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στο Brusells Group.  Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα γίνει μια «unreformable» χώρα (που δεν επιδέχεται επιδιορθώσεων) εάν ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστικά μια τελετουργία ταπείνωσης».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στην συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα. Ειδικά για το ασφαλιστικό ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε στη συνάντηση αυτή ασφυκτικές πιέσεις από τον Πόουλ Τόμσεν.

«Για να κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, το οποίο ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακό- ασφαλιστικά) θα πάνε «την μετά τον Ιούνιο εποχή» (το ξεκαθάρισμα του μακροοικονομικού πλαισίου 2015 φαίνεται πως είναι ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης).

Το ίδιο στέλεχος οριοθέτησε έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ήτοι έως τις 19 Απριλίου,  το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας πως σε αυτή την τετράμηνη περίοδο δεν θα επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα των επομένων ετών.

Αναφερθείς ενδεικτικώς στις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως στην ηγεσία του ΔΝΤ εξηγήθηκε πως αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.«Εμείς για τον Πειραιά το προχωράμε, αλλά θα ζητήσουμε μια μίνιμουμ επένδυση από όποιον κερδίσει τον διαγωνισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως μαζί με την αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξελίσσονται και επενδύσεις.

«Το Ταμείο είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές λέγοντας πως κοινή εκτίμηση είναι πως εάν δείξουν και οι Ευρωπαίοι την ίδια ευελιξία που επιδεικνύει σε επίπεδο ηγεσίας το ΔΝΤ θα μπορούσε το θέμα να κλείσει μέσα σε 24 ώρες.
«Δεν θα πρέπει η αρτηριοσκληρωτική διαδικασία  του Eurogroup να προκαλέσει καταρράκτη χρεοκοπιών(cascade of defaults). Η διαδικασία του Eurogroup δεν πρέπει να προκαλέσει κάποιο ατύχημα», ανέφερε σχετικά Έλληνας αξιωματούχος με γνώση των σημερινών συζητήσεων.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί πως το Ταμείο και η Ελλάδα έχουν κοινό τόπο όσον αφορά στο DSA (την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους). «Το χρέος ξέρουμε ότι θα κουρευτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», είπε για το θέμα η ίδια πηγή και προσέθεσε πως το Ταμείο κατανοεί, χωρίς να το λέει, ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλε απέτυχε.
«Ελπίζω η πολιτική πλέον βούληση της ηγεσίας του Ταμείου να επιβληθεί επί των τεχνοκρατών του Ταμείου», ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση και ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ταμείου είναι ενιαία.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος σήμερα επέστρεψε στην Αθήνα , στις επαφές του με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίτς και την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφαλείας έλαβε το μήνυμα ότι η ελληνική υπόθεση είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς ο συστημικός κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και «προτροπές» για συντομότερη και αποτελεσματικότερη εργασία. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: