16 Απριλίου 2015

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στο Brussels Group Tαμειακά διαθέσιμα και πιστωτές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση

Tαμειακά διαθέσιμα και πιστωτές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση

Εντατικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς επί βελγικού εδάφους θα ξεκινήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης το Σάββατο 18 Απριλίου προκειμένου έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου να καταγραφεί στο Brussels Group κάποια πρόοδος που θα επιτρέψει την εκταμίευση κάποιας δόσης εως το τέλος του μήνα.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να ευρίσκονται στο «κόκκινο» ήδη από αύριο Παρασκευή και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να δίδουν «τιτάνιο» αγώνα για να διασφαλίσουν τα χρήματα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων -ακόμη δεν έχουν εξευρεθεί πλήρως- η κυβέρνηση συντάσσει εναλλακτικές προτάσεις μεταρρυθμισέων, ώστε να κάμψει την αντίσταση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που επιμένουν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη στην Ουάσιγκτον χωρίς να έχει προηγηθεί προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Μάριο Ντράγκι, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Αν και ο κ. Βαρουφάκης θα προσέλθει στις συναντήσεις αυτές με τα επιχείρηματα της κυβέρνησης ότι «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ωστόσο ως απάντηση αναμένεται να λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις.

Άλλωστε το κλίμα το καλλιέργησε ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας χθες επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει τους οικονομικούς δείκτες της χώρας που βελτιώνονταν και ότι δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Σόιμπλε αναμένεται να εστιάσει στην Ελλάδα και στην ομιλία που θα δώσει σήμερα στο Brookings Institution.

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου αναμένεται αύριο Παρασκευή να ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για νέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας ως αντάλλαγμα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους.

Τέλος, η αναφορά χθες του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες «όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης με τον Έλληνα υπουργό στην Ουάσιγκτον.

Πρέπει να σημειωθεί πως με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σχεδόν στο ναδίρ ενδεχόμενη διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα οδηγούσε σε Grexit.

Εαν ενδεχόμενη μη καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα οδηγούσε σε νέα μαζική εκροή καταθέσεων (bank run) αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο διακοπής του ELA των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα καθιστούσε αφερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες.

Στις 12 Μαίου το πρώτο «ορόσημο»


Η επόμενη ημερομηνία σταθμός που θα κρίνει το αξιόχρεο της Ελλάδας είναι 12η Μαΐου οπότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή δόσης 747 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Αιμίλιο Αυγουλέα, Καθηγητή Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «αθέτηση υπόσχεσης αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ θα συνεπάγεται με αυτοκτονία, καθώς η χώρα θα καταστή παγκόσμιος παρίας για δεκαετίες».

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο in.gr,  ο καλύτερος τρόπος αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν η μετάθεση στους Ευρωπαίους δανειστές των υψηλότοκων  δανείων του ΔΝΤ, δηλαδή η αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ με ιδιαιτέρως χαμηλότοκα δάνεια προερχόμενα από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αυτό θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδος. Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ανοίξει εντός της ΕΕ ωστόσο οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια προυποθέτει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως τις 30 Ιουνίου.
Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: