11 Ιουνίου 2015

Τέλη του 2015 ανοίγει τις πύλες του το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου


Στα τέλη του 2015, εκτός απροόπτου και βάσει των σημερινών δεδομένων, το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, αναμένεται, επιτέλους, να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Το ίδιο διάστημα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κτιριακή κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ωστόσο φαίνεται πως θα αργήσει να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες…
Η … πονεμένη ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου έχει γίνει γνωστή πανελλαδικά, μέσα από δημοσιεύματα που κατά καιρούς έχουν κάνει εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Η υπόθεση της ανέγερσης του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου ξεκίνησε το 1994. Το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε το 1997 και η οριστική μελέτη το 2005. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2009 και παρελήφθη από το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβριο του 2010. Χρειάστηκαν επίπονες προσπάθειες και μελέτες επί μελετών για την ωρίμανση του δεύτερου μέρους του έργου, που αφορά στην οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και αποθηκών του μουσείου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Όπως σημειώνει, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Πολυξένη Τσατσοπούλου, οι εργασίες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων του μουσείου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φροντίσει το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη προσωπικού φύλαξης, ώστε τον Δεκέμβριο του 2015 το μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.
Αργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Το ίδιο διάστημα, δηλαδή περί τα τέλη του 2015, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο κατασκευάζεται απέναντι από τον ΕΟΤ. Σύμφωνα με την κα Τσατσοπούλου, ως τα τέλη του έτους θα έχει αποπερατωθεί το κτιριακό κομμάτι του έργου, δηλαδή το κέλυφός του. Στη συνέχεια, για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης και την οργάνωση της έκθεσης του μουσείου, θα πρέπει να γίνει ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.
«Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να ανοίξει το μουσείο για το κοινό. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη», σημειώνει η κα Τσατσοπούλου. «Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις παρεμβάσεις μας, τόσο στο Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τη Σαμοθράκη».
Της Κικής Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: