18 Ιουλίου 2015

«Ναι» με «βαριά καρδιά» για τους τρεις Εβρίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Ήταν μια δύσκολη βραδιά αυτή της Τετάρτης. Ήταν μια πολύ δύσκολη όσο και κρίσιμη – ιστορική για κάποιους – ψηφοφορία στη Βουλή . Ιδιαίτερα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κλήθηκαν να υπερψηφίσουν συμφωνία με δύσκολα και σκληρά μέτρα, επί της ουσίας ένα νέο «Μνηομίονο 3» παρότι οι ίδιοι τα αντιμάχονταν από αρχής και θέσης.
 
Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι περισσότεροι ΣΥΡΙΖαίοι βουλευτές (111) είπαν «ναι», πηγαίνοντας… «πέρα στην τιμή και την πεποίθησή τους», 32 είπαν «όχι» και όπως φάνηκε… «αν ρωτιούνταν πάλι, «όχι» θα ξαναέλεγαν…». Υπήρξαν και 6 που στάθηκαν πίσω από το «παρών», λόγω αδυναμίας, προφανώς, ν’ αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του e-vertigo.gr, πέρα από την ποιητική αυτή προσέγγιση, υπάρχει και η πολιτική εξήγηση που οι ίδιοι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μέσω των δηλώσεών τους:
Νατάσα Γκαρά: «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση-ο καθένας αναμετρήθηκε με πολλές αξίες και προτεραιότητες. Ωστόσο, υπάρχει μία βασική αρχή και αξία: Η μέριμνα για την επιβίωση της κοινωνίας. Σε αυτό κληθήκαμε να απαντήσουμε, σε μία έκτακτη κατάσταση. Ακόμη και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις δυνατότητες να ασκήσει μία διαφορε-τική, κοινωνική πολιτική, που θα εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία».
Γιώργος Καΐσας: «Ψήφισα “ναι” για να στηρίξω την πρόταση του Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη λύση και για να αποκλειστεί το σενάριο της ελεγχόμενης ή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία, την οποία σίγουρα δεν θέλαμε. Η κατάσταση όμως είναι έκτακτη και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Δεν πιστεύουμε σε μνημό-νια, όμως η λύση που προκρίθηκε είναι η μοναδική στην παρούσα φάση και εάν το παλέψουμε, θα είναι ίσως εκείνη που θα δώσει προοπτική και θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στην πραγματικότητα».
Δημήτρης Ρίζος: «Στήριξα με το «ναι» την κυβέρνηση, γιατί αυτήν την εντολή είχα από τους συμπολίτες μου. Θεωρώ ότι η ελπίδα παραμένει στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, και πιστεύω ότι ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν, θα υπάρξει τελικά θετικό αποτέλεσμα και προοπτική. Η πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς θα άφηνε εντελώς ανυπεράσπιστη την κοινωνία...»
Επιμέλεια: Γιώργος Πανταζίδης
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: