29 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ

hotel-pisina1-(150) pamth-touristiki-provoli

Πέντε (5) εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες ήλθαν από τις συνοριακές διόδους της Θράκης το 2015 – Όλα μαζί τα κρεβάτια είναι 40.000 και από αυτά τα 25.000 βρίσκονται στην Θάσο – Ανάγκη ανέγερσης νέων Ξενοδοχειακών Μονάδων, κυρίως στις παράκτιες περιοχές 

Και ξαφνικά, χωρίς πραγματικά να το καταλαβαίνουμε βρισκόμαστε, κυρίως εδώ στην Αλεξανδρούπολη, σε μία έκρηξη του Τουριστικού ρεύματος που πριν από λίγο καιρό το θεωρούσαμε αδιανόητο να συμβεί.
Πέντε εκατομμύρια νέοι επισκέπτες εισήλθαν από τις συνοριακές διόδους της Θράκης το 2015 σε σύγκριση με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες διελεύσεων, κυρίως από το Ορμένιο, λίγα χρόνια πριν.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε ριζική αναδιάταξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, αφού η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρειάζεται πλέον υποδομές και δομές στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.
Όπως, ωστόσο, υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, «η μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού που μας παρουσιάστηκε από το υπουργείο Χωροταξίας δεν έχει λάβει καν υπόψη της το νέο όραμα της Περιφέρειας που περιέχει στο κέντρο των στρατηγικών μας στοχεύσεων τον τουρισμό, αλλάζοντας τη δυναμική της γεωγραφικής της θέσης.
Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός».
«Κλειδί» στην αλλαγή του χωροταξικού χάρτη της Περιφέρειας, κατά τον κ. Παυλίδη, είναι οι αλλαγές και οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα στα γενικά πολεοδομικά σχέδια των πόλεων ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών μονάδων σε σημεία που είναι επί της θάλασσας ή πολύ κοντά στην θάλασσα για να πάψουν αυτές οι περιοχές να είναι αποκλειστικά οικιστικές ζώνες.
«Αν σκεφθείτε ότι όλα τα κρεβάτια, μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουμε στην Περιφέρεια είναι 40.000, εκ των οποίων τα 25.000 στην Θάσο και τα υπόλοιπα 15.000 στο χερσαίο βάθος προς την Βουλγαρία, πώς είναι δυνατόν με τις εναπομείνασες 7.000 κλίνες στην παράκτια ζώνη να υποδεχθούμε εκατομμύρια ανθρώπους;» τονίζει ο κ. Παυλίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο μήκος των 300 χιλιομέτρων της παράκτιας ζώνης της ΠΑΜ-Θ πρέπει να δημιουργηθούν θύλακες τουριστικής ανάπτυξης των πεντακοσίων ή των χιλίων μέτρων, εκεί όπου δεν υπάρχουν αυστηροί περιβαλλοντολογικοί όροι ή είναι πολύ χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης και καθ΄ υπερβολή έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές.
«Να δημιουργηθούν υποδομές των ιδιωτών. Διαφορετικά οι τουρίστες είτε θα φεύγουν από την περιοχή είτε οι ανάγκες τους θα οδηγήσουν σε αυθαιρεσίες και σε στρεβλώσεις.
Να ανοίξουμε πύλες υγιούς ενσωμάτωσης και προσαρμογής» καταλήγει ο κ. Παυλίδης.
***
Σημείωση Ε.Θ.:
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όγκος των ξένων Τουριστών, είναι κυρίως Τούρκοι και Βούλγαροι, ενώ ακολουθούν και οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι.
Ειδικά για τους Τούρκους επισκέπτες μας, πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ βρίσκουν όλα εκείνα που τους στέρησε ο Σουλτάνος Ερντογάν.
Εδώ μπορούν να πιούνε κρασί, να καπνίσουν τσιγάρο, να φιλήσουν δημόσια τις γυναίκες τους και να παίξουν στο καζίνο τα λεφτά τους.
Έτσι, παρά την ύπαρξη μεγάλου και υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων, μάλλον θα χρειασθούμε σύντομα, την ανέγερση νέων ξενοδοχείων για αύξηση του αριθμού των προσφερομένων κλινών.
Σ.Κ. 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: