Συνέντευξη στον ΘΑΝΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ
Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
Τη δημιουργία κοινωνικού μετώπου κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιλαμβάνει ολόκληρο πλέγμα συντονισμένων κινήσεων, από την εισαγωγή μαθήματος Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι την κατά προτεραιότητα διενέργεια των ελέγχων από τους "μεγάλους" και μετά "προς τα κάτω" αντί της συνηθισμένης πρακτικής να ελέγχονται κατά βάση τα τυροπιτάδικα και οι ταβέρνες, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και ήδη την σκιαγραφεί με συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Στη συνέντευξη εξηγεί το πώς σταδιακά το κράτος και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περάσει από την εποχή του φορολογούμενου - υπηκόου σε εκείνην του φορολογούμενου - πολίτη, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας του φορολογικού μηχανισμού. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτα φαινόμενα σαν τα περσινά, όταν η περίοδος των δηλώσεων παρατάθηκε κατά 110 ημέρες με αποτέλεσμα να υποβάλλονται αυτές ώς τον Οκτώβριο! Ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην επιστολή με τη σφαίρα που έστειλαν στο γραφείο του δήθεν "επαναστάτες" κάνοντας λόγο για κυκλώματα λαθρεμπορίου που πιθανότατα κρύβονται πίσω από αυτήν την ενέργεια και τα οποία ενοχλήθηκαν από τα σχέδια του υπουργείου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και εν γένει του οικονομικού εγκλήματος.
Αναλυτικότερα, η συνέντευξη έχει ως εξής:
* Μια εκτίμηση για την τρέχουσα πολιτική περίοδο;
Μετά τη συμφωνία και τον νόμο 4336, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υλοποιήσει μια μεγάλη κατηγορία από φορολογικές παρεμβάσεις. Αρκετές από αυτές δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς. Δεν είμαστε ευτυχείς γι' αυτές, αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα. Αυτό το έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη και εκεί είναι η διαφορά μας με αυτούς που δεν ήθελαν να τους κλέψουν τη δόξα στο να επιβάλουν λιτότητα, φόρους, απολύσεις. Και θέλω να κάνω μια αναφορά στα πρώην εσωκομματικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μια κριτική στη στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ από ορισμένους συντρόφους που είχαν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν αλλά έπρεπε να έχουν παραδώσει τη βουλευτική έδρα και να σεβαστούν και τις εσωκομματικές διαδικασίες, διότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της κοινωνίας αποφάσισε. Άρα οι σύντροφοι αυτοί το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν την κυβέρνηση.
* Τις "αρκετές" δυσάρεστες διατάξεις που αναφέρατε τις γνωρίζουμε. Οι άλλες διατάξεις ποιες είναι;
Στη συμφωνία, στον Ν. 4336, υπάρχουν δύσκολα σημεία, υπάρχουν όμως και θετικά στα οποία δουλεύουμε με ενθουσιασμό. Πρόκειται για τα θέματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, μηχανοργάνωσης, το Περιουσιολόγιο, το Κτηματολόγιο, όλα αυτά που έρχονται και που θέλουν πάρα πολύ σκληρή δουλειά και πολύ καλή οργάνωση και θέλουν να αλλάζεις και το περιεχόμενο της φορολογίας και τις οργανωτικές δομές που θα το υλοποιήσουν. Σε γενικό πεδίο υλοποιούμε με τη συμφωνία και ένα μεγάλο πρόγραμμα εναντίον φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς και διαπλοκής.
* Ας πάρουμε το πρώτο από αυτά που αναφέρατε, την φοροδιαφυγή. Τι αλλάζει στη "φιλοσοφία" της αντιμετώπισής της;
Στις προγραμματικές δηλώσεις που αναγνώσαμε κάναμε σαφές ότι εκτός από τη συμφωνία θα προχωρήσουμε και σε οργανωτικές αλλαγές και σε ανασχεδιασμό ως προς το πού πρέπει να κατευθυνθούν οι έλεγχοι το 2016. Δεν θα πρέπει να ξεκινούν από την ταβέρνα, το ψιλικατζίδικο, το τυροπιτάδικο ή το καφενείο. Πρέπει να καταλήγουν εκεί αφού έχεις πρώτα ελέγξει όλα τα άλλα και κυρίως τα μεγάλα. Και δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε καμία τέτοια στόχευση ώστε οι μεγάλοι να "πληρώνουν το μάρμαρο". Η καλοκαιρινή περίοδος ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Αρχίσαμε τους ελέγχους από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και μετά πήγαμε στα μικρά.
* Και απέδωσε αυτή η αλλαγή "φιλοσοφίας";
Ναι. Διότι επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αποτέλεσμα με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν για τον Αύγουστο. Το 2015 σε σχέση με το 2014 αυξήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές τα χρεωστικά υπόλοιπα των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης που διατηρούν διπλογραφικά βιβλία από 18.913.228 ευρώ σε 29.277.997 ευρώ. Μάλιστα, παρ' ότι το 2014 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών σε σχέση με το 2013, τα χρεωστικά υπόλοιπα μειώθηκαν (18.913.228 ευρώ από 19.848.282 εκατ. ευρώ). Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτοί που ασκούν κριτική στη Βουλή. Θέλω να είμαι σαφής: στα θέματα φοροδιαφυγής, το μόνο άβατο που θα δεχθούμε είναι το άβατο του Αγίου Όρους, διότι δεν υπάρχει επιχείρηση, κλάδος, επίπεδο εξουσίας που θα μείνει εκτός φορολογικού ελέγχου. Δεν θα φοβηθούμε κανέναν και τίποτε.
* Μιας και αναφερθήκατε στους ελέγχους, τι μέλλει γενέσθαι με το ΣΔΟΕ;
Το ΣΔΟΕ είχε πάρα πολλές αρμοδιότητες, είτε από κακό σχεδιασμό είτε από άλλες επιλογές ασχολιόταν μόνο με φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες. Δεν είχε βάλει στις προτεραιότητες τις άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι πολλές: οικονομικό έγκλημα, έλεγχοι στο μαύρο χρήμα, όπλα, ναρκωτικά. Τώρα το ΣΔΟΕ θα έχει αυτά ως κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα. Και να κάνω σαφές ότι το ΣΔΟΕ δεν κλείνει ούτε διαλύεται, αλλά μεταφέρεται ένα κομμάτι του στη ΓΓΔΕ. Εφοριακοί και τελωνειακοί είναι στη μία υπηρεσία, εφοριακοί και τελωνειακοί είναι και στην άλλη.
* Αφού αναφερθήκατε στη ΓΓΔΕ, θα σχολιάσετε την "υπόθεση Σαββαΐδου";
Ναι. Προκαλεί εντύπωση το πώς αναπαράγει την είδηση ένα κομμάτι του Τύπου που θεωρεί πως το μόνο ανεξάρτητο πράγμα σε αυτή τη χώρα είναι η ΓΓΔΕ, δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο, αλλά στον θεσμό. Το πρώτο που είναι ανεξάρτητο σε αυτή τη χώρα είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Άρα αυτή η λογική, ότι η Δικαιοσύνη κατευθύνεται ενώ όλα τα άλλα είναι ανεξάρτητα, μόνο γέλιο προκαλεί.
* Να πάμε σε ένα θέμα της επικαιρότητας; ΕΝΦΙΑ. Θα παραμείνει;
Κάτι που έχω πει με σαφήνεια, και προεκλογικά ακόμη, είναι πως δεν έχουμε δεσμευθεί για ΕΝΦΙΑ και το 2016. Για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65 δισ. ευρώ. Αν λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς. Και θα αναφέρω και ένα παράδειγμα που ενοχλεί κάποιους κύκλους: δεν είναι δυνατόν το δυάρι όπου μένει ζευγάρι συνταξιούχων, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ αλλά να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ το υπερπολυτελές ακίνητο ενός Έλληνα στο Λονδίνο. Μελετάμε την πρόταση για φορολόγηση τύπου "ρύθμιση Μόντι". Με αυτήν, τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Ιταλία και διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό τα οποία προορίζονται για οποιαδήποτε χρήση υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο ακίνητης περιουσίας για ακίνητα εξωτερικού.
* Θα αποδώσει ένα τέτοιο "εισαγόμενο" μέτρο;
Από δείγμα 350 ακινήτων στο Λονδίνο διαπιστώσαμε πως η μέσα αξία σε κανένα δεν είναι κάτω από 700.000 ευρώ. Κάποιοι τα έχουν σε εταιρείες αλλά με το Περιουσιολόγιο που έρχεται το επόμενο διάστημα, όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλωθεί, θα δεσμεύεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και θα ξεκινά ο σχετικός φορολογικός έλεγχος.
* Ξαναρχόμαστε πάλι δηλαδή στο κεφάλαιο "φοροδιαφυγή"...
Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της φοροδιαφυγής ή να καθόμαστε να βλέπουμε τα τραίνα να περνούν από μπροστά μας. Ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να πετύχει δύο στόχους:
- Πρώτον, να δείξει την πολιτική της βούληση για σύγκρουση, κάτι που δεν το είχαμε δει ώς τώρα.
- Δεύτερον, να φέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν κουρνιαχτό για 2 δισ. ευρώ επειδή από τον Απρίλιο του 2014 δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές. Αν είχαμε έστω τα 5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, που από φορείς και ινστιτούτα υπολογίζονται στα 15 με 20 δισ. ευρώ ετησίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.
* Πώς όμως θα ανταποκριθεί η κοινωνία σε ένα κάλεσμα κατά της φοροδιαφυγής;
Μια κίνηση είναι να προετοιμάσουμε με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως "επένδυση" ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους. Και θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη.
* Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε στο υπουργείο;
Αυτή τη στιγμή τρέχουν παράλληλα προγράμματα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, θέμα πλαστικού χρήματος, διασταυρώσεις, έλεγχοι, δηλώσεις.
* Είπατε ταμειακές. Εννοείτε τη διασύνδεσή τους με το taxis; Θα είναι δυνατή αυτή από 1.1.2016;
Ίσως και πριν το 2016.
* Και με τις δηλώσεις που αναφέρατε;
Προσωπικό στοίχημα είναι να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, όταν οι δηλώσεις υποβλήθηκαν με 110 ημέρες καθυστέρηση και είχαμε προθεσμίες υποβολής ώς τον Οκτώβριο. Αυτό το "ανέκδοτο" πρέπει να σταματήσει. Στόχος είναι έως τις 15 Ιανουαρίου να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η περίοδος των δηλώσεων.
* Είπατε και για πλαστικό χρήμα.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι από τα καλά της συμφωνίας που υλοποιούμε με ενθουσιασμό για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Αυτό θα το κάνουμε με δύο τρόπους. Με
υποχρεωτικά μέτρα και με εθελοντικά. Θα πρέπει όμως να γίνουν πολλά. Να μην εισπράττει μέσω των POS χρέη του πολίτη η εφορία ή η τράπεζα. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε ακατάσχετο λογαριασμό.
* Όπως; Για παράδειγμα;
Για μένα, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεται αφορολόγητο χωρίς χρήση πλαστικού χρήματος.
Βέβαια, θα αρχίσουμε με εξαιρέσεις. Από μια ηλικία και άνω, για ειδικές περιοχές δύσκολης προσβασιμότητας, νησιά χωρίς ΑΤΜ κ.λπ. Αλλά θα έχουμε και δικλίδες ασφαλείας. Αν κάποιος έχει απλώς ένα εξοχικό σε νησί και δεν ζει εκεί, δεν θα είναι εύκολο να παρουσιάσει αποδείξεις ότι ζει στο νησί.
* Για τα τέλη κυκλοφορίας τι προβλέπετε;
Σχεδιάζουμε τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά οχήματα στα μεγάλα και ακριβά.
* Είχατε και απειλητικό σημείωμα με σφαίρα πρόσφατα...
Εγείρονται ερωτήματα για το περιεχόμενο της επιστολής. Για πρώτη φορά από το 1974 ανακοίνωση δήθεν αριστερής οργάνωσης στοχοποιεί όχι μόνο πολιτικό πρόσωπο αλλά και την οικογένειά του. Αυτό μας προκαλεί προβληματισμό αλλά όχι φόβο. Πίσω από αυτήν την ενέργεια κρύβονται άνθρωποι που θίγονται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και στους σχεδιασμούς μας, που τους γνωρίζουν. Πιστεύω πως όταν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με "βραχιολάκια" θα αποδειχθεί πως πίσω τους κρύβονται άτομα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο και ιδιαίτερα των καυσίμων.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου