14 Νοεμβρίου 2015

Αυξάνονται τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στον Έβρο.

 
 
Όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας που “γεννά” η αυξανόμενη ζήτηση ξύλου ως φτηνή πηγή ενέργειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατέγραψαν τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Όχι μόνο αυτά, αλλά η αγανάκτηση λόγω των εξαθλιωτικών συνθηκών διαβίωσης αυξάνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα αντίστοιχα να αυξάνονται και τα περιστατικά βίας σε βάρος δασικών υπαλλήλων.
Ο αριθμός των παραβάσεων λαθροϋλοτομίας στη περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Σουφλίου για τη περίοδο 2014-2015 ανέρχεται στις 12 με συνολικό όγκο ξυλείας 69 χ.κ.μ. (χωρικά κυβικά μέτρα).
Το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης σημείωσε το 2014 21 παραβάσεις (
17 παράνομης υλοτομίας και 4 παράνομης μεταφοράς) και κατάσχεσε 22 τόνους καυσόξυλα, ενώ το 2015 οι παραβάσεις ανέρχονται στις 24 παράνομης υλοτομίας και κατασχέθηκαν 33,65 τόνοι καυσόξυλα.
Το δασαρχείο Διδυμοτείχου αντίστοιχα κατέγραψε 11 παραβάσεις λαθροϋλοτομίας και κατάσχεση 52 χκμ ξυλείας το 2014, ενώ το 2015 οι παραβάσεις ανήλθαν στις 9 και η κατάσχεση ξυλείας στα 46 χκμ.
Οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβάσεις είναι σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία επιβολή χρηματικών προστίμων και κράτηση, ανάλογα με την προκληθείσα στο δάσος ζημία.
Το σύνολο των προϊόντως που κατέσχεσαν τα δασαρχεία διατίθενται μέσω δημοπρασίας (στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ) σε πλειοδότες.
Ο όγκος ξυλείας που υλοτομείται νόμιμα το 2015 είναι σύμφωνα με
  • δασαρχείο Σουφλίου: 16.824 χ.κ.μ και διατέθηκαν 1.918 χ.κ.μ σε 330 δικαιούχους. 
  • δασαρχείο Αλεξανδρούπολης: περί τα 20.000 χ.κ.μ. προϊόντα οξυάς και δρυός (μέσω του ετήσιου προγράμματος διαχείρισης των δημοσίων δασών, υλοτομούνται νόμιμα από τους δασικούς συνεταιρισμούς)
  • δασαρχείο Διδυμοτείχου: 7-10.000 χ.κ.μ καυσόξυλα δρυός
Οι ποσότητες αυτές, σύμφωνα με τους δασάρχες Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρία Μπακλαγή και Διδυμοτείχου Δημήτρη Μητρούδη, δεν επαρκούν για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή ξυλείας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τη Βουλγαρία.
Όσον αφορά τα περιστατικά βίας σε βάρος των δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των φαινομένων λαθροϋλοτομίας, έχουν καταγραφεί επίσημα και αποτελούν «πέραν των συνήθων ύβρεων και τηλεφωνημάτων με απειλές», όπως αναφέρει ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί:
  • πρόκληση εκτεταμένων ζημιών μεγάλης αξίας σε 4 Ι.Χ.Ε., του δασάρχη, ενός δασοφύλακα του δασαρχείου και δύο θηροφυλάκων των κυνηγετικών συλλόγων
  • βιαιοπραγία κατά δασοπόνου και δασοφύλακα από παράνομους υλοτόμους
  • άμεσες και κατ' επανάληψη απειλές κατά δασολόγου της υπηρεσίας σε γενόμενους ελέγχους μεταφοράς προϊόντων υλοτομίας
  • απομάκρυνση με βίαιο τρόπο από τον χώρο του δασικού φυτωρίου κατασχεμένου φορτηγού οχήματος από τον ιδιοκτήτη του, πράξη η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή έξι δασικών υπαλλήλων που βρίσκονταν στον τόπο και τον είχαν συλλάβει να λαθροϋλοτομεί.
  • περιστατικό ξυλοδαρμού δασοφύλακα από λαθροϋλοτόμους (δασαρχείο Διδυμοτείχου το 2014)
Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης τόνισε πως τα μέσα που έχουν τα δασιαρχεία στη διάθεσή τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της υπηρεσίας,η οποία καλύπτει το 95% της περιοχής ευθύνης της, που ανέρχεται -μαζί με τη Σαμοθράκη- στα 1.400.000 στρέμματα. Σε αυτό συμφωνεί και ο δασάρχης Διδυμοτείχου, ενώ ο δασάρχης Σουφλίου χαρακτήρισε επαρκείς τους πόρους, όχι όμως και τα μέσα, αναφέροντας πώς «για να κατανοήσετε το μέγεθος, σας αναφέρω ότι διαθέτουμε (5) πέντε οχήματα ηλικίας 15-20 ετών εκ των οποίων ένα είναι κούρσα, και είμαστε στην διαδικασία απόκτησης ακόμη ενός οχήματος 4Χ4, για να καλύψουμε μία έκταση 2.020.000 στρεμμάτων, την έκταση δηλαδή του μισού νομού Έβρου».
e-evros

Δεν υπάρχουν σχόλια: