Είναι μια πολύ συχνή πάθηση, που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες
κατά τη διάρκεια της ζωής του
Η χρόνια προστατίτιδα είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Συμπτώματα όπως συχνουρία, αίσθημα ακράτειας ούρων και ήπιος πόνος στην περιοχή του πρωκτού, των όρχεων και χαμηλά στην κοιλιά, τα οποία παρέρχονται από μόνα τους και επανεμφανίζονται ανά περιόδους χωρίς να έχουν την οξεία εικόνα μιας κυστίτιδας - ουρολοίμωξης, υποδηλώνουν προστατίτιδα.
Εμείς ρωτήσαμε τον χειρουργό, ουρολόγο-ανδρολόγο κ. Ζαρκάδη Βασίλειο, που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, να μας δώσει συμβουλές και να μας υπογραμμίσει όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για τη σωστή λειτουργία του προστάτη.
- Γιατρέ, όλο και περισσότεροι άνδρες φεύγουν καθημερινά από ιατρεία με τη διάγνωση της προστατοδυνίας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;
Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας και μέσα σε αυτά είναι και η προστατοδυνία. Είναι λοιπόν, η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν συμπτώματα στην περιοχή του προστάτη (δυσουρία, πόνος μεταξύ όρχεων και πρωκτού, πόνος στην εκσπερμάτιση), χωρίς όμως να μπορεί να τεκμηριωθεί λοίμωξη ή φλεγμονή. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία.
Ένας ασθενής με προστατοδυνία μπορεί να παραπονιέται για πολλά όπως:
Πόνο ή δυσφορία στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το ορθό, το περίνεο. Πόνο ή δυσφορία υπερηβικά (στο σημείο πάνω από το πέος), στην ουροδόχο κύστη, τη βουβωνική χώρα και χαμηλά στην πλάτη. Συχνά αναφέρεται η αίσθηση ότι υπάρχει μία μπάλα του γκολφ στην περιοχή του προστάτη του, κυρίως όταν κάθεται, έχει συχνουρία, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, κάψιμο στην ουρήθρα και νυκτουρία. Πολύ συχνά έχει και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή κατά την εκσπερμάτιση. Συχνά τα συμπτώματα προκαλούν άγχος και κατάθλιψη.
Προσοχή: Tα κυριότερα αίτια προστατοδυνίας είναι η χρόνια βακτηριακή και αβακτηριακή προστατίτιδα.
- Η προστατοδυνία η πιο διαδεδομένη μορφή προστατίτιδας. Ποια είναι τα υπόλοιπα είδη της προστατίτιδας;
Τα υπόλοιπα είδη προστατίτιδας είναι: Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή και τέλος η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.
- Όταν κάποιος έχει υποψίες ότι κάποια από τα συμπτώματα του μοιάζουν με αυτά της προστατίτιδας κ. Ζαρκάδη, ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει;
Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται με πολλούς τρόπους: Υπερηχογράφημα από Ουρολόγο, δακτυλική εξέταση προστάτη, σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος, γενική ανάλυση και καλλιέργεια ούρων μετά από μάλαξη προστάτη και έλεγχο PSA αίματος.
- Τα φάρμακα βοηθούν στην θεραπεία της νόσου, γιατρέ ή το χειρουργείο είναι η μόνη λύση; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων;
H βάση της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, είναι φαρμακευτική.
Όσο για την χειρουργική επέμβαση, εάν ένας ασθενής έχει μία βακτηριακή μορφή της νόσου και τα αντιβιοτικά δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα, μπορεί να γίνει για την διάνοιξη των αποφραγμένων πόρων. Πάντως η χειρουργική επέμβαση δεν είναι θεραπεία για την προστατίτιδα. Βέβαια το χειρουργείο, είναι η τελευταία λύση, και συνηθίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Γενικά δεν ενδείκνυται.
- Άρα η θεραπεία γίνεται μόνο με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση; Δεν υπάρχουν άλλες τεχνικές;
Υπάρχουν βέβαια!
Πρώτον: Άσκηση για τον προστάτη - Είναι το τέντωμα και η χαλάρωση των μυών της πυέλου (ασκήσεις Kegel)
Δεύτερον: Φυτοθεραπεία με βότανα (ειδικά το "saw palmetto") - Αυτή η θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα της προστατίδας, απομακρύνοντας τα μικρόβια.
Τρίτον: Ζεστά λουτρά - Η έκθεση του περινέου σε πολύ ζεστό νερό για 20 λεπτά ή περισσότερο συχνά ανακουφίζει από τον πόνο.
Τέταρτον: Μασάζ του προστάτη και ασκήσεις Kegel - Προκαλούν αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας της πυέλου και βελτίωση του μυϊκού τόνου και τέλος η συχνή εκσπερμάτιση - Η εκσπερμάτωση δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα συνιστάται για τους ασθενείς με προστατίτιδα, ειδικά κατά τη διάρκεια λήψης αντιβιοτικών.
- Γιατρέ, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Η διατροφή παίζει ρόλο;
H σωστή διατροφή βοηθά όλο τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα όχι μόνο το ουρολογικό μας σύστημα.
Όταν κάποιος διαγνωσθεί με προστατίτιδα η κατανάλωση πολύ νερού καθημερινά, φρέσκων μη επεξεργασμένων τροφίμων όπως φρέσκα φρούτα κ λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, σόγια, ελαιόλαδο και ψάρια θα βοηθήσει στην ανάρρωσή του.
Επίσης κάθε ασθενής με προστατίτιδα πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ τη ζάχαρη, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά τρόφιμα, το πρόχειρο φαγητό και την καφεΐνη.
- Τελικά κ. Ζαρκάδη γίνεται να αποφευχθεί ο εφιάλτης αυτός;
Όπως σε όλες τις ασθένειες έτσι και εδώ η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να σε γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις. Μη το παραμελείτε!
Thanks Doc!
Βασίλειος Ζαρκάδης – χειρουργός, ουρολόγος/ανδρολόγος
e-evros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου