Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
Την πίεση των τραπεζών δέχονται έντονα πλέον οι βασικοί μέτοχοι του Mega Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Ψυχάρης προκειμένου να απαντήσουν εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν το κανάλι (τους) έτσι ώστε να ρυθμιστούν δάνεια που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές δανείστριες τράπεζες προειδοποιούν με καταγγελία των δανειακών συμβάσεων του καναλιού εάν οι μέτοχοι δεν δεσμευθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για τις προθέσεις τους.
Οι πιέσεις των τραπεζών, μάλιστα, φαίνεται ότι λαμβάνουν τη μορφή τελεσιγράφου, καθώς την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί Δ.Σ. της εταιρείας Τηλέτυπος. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η κρίσιμη μέρα στην οποία οι μέτοχοι όχι μόνο θα εκδηλώσουν ο καθένας τις προθέσεις του, δηλαδή εάν θα ενισχύσει με μετρητά το κανάλι, αλλά θα πρέπει να έχουν διευθετήσει και τις μεταξύ τους ισορροπίες για τη διοίκηση του καναλιού, δεδομένου ότι ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος έχει παραιτηθεί και η εταιρεία παραμένει ακέφαλη.
Είναι χαρακτηριστικό το εξώδικο σημείωμα της Τράπεζας Πειραιώς, ήδη από την περασμένη Τρίτη 15 Μαρτίου, το οποίο υπογράφεται από τη γενική διευθύντρια και τον αναπληρωτή, και αναφέρει: «Εφόσον δεν τηρήθηκε η αναγκαία για τη ρύθμιση του δανεισμού προϋπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θεωρούμε ότι έχουν συντρέξει για την τράπεζα οι όροι καταγγελίας, στην οποία επιφυλασσόμαστε να προβούμε, με την τήρηση της προσήκουσας διαδικασίας...».
Το ίδιο εξώδικο της Πειραιώς, το οποίο απευθύνεται στις εταιρείες - μετόχους της Τηλέτυπος και προσωπικά στους βασικούς μετόχους Β. Βαρδινογιάννη, Φ. Μπόμπολα και Στ. Ψυχάρη, προειδοποιεί με καταγγελία δύο δανειακών συμβάσεων:
* Η πρώτη, διμερής, ύψους υπολοίπου 13,5 εκατ. ευρώ, πλέον των νόμιμων τόκων.
* Η δεύτερη, για ομολογιακό δάνειο με συμμετοχή της Πειραιώς, ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων κ.λπ. επιβαρύνσεων, το οποίο εμφάνισε ληξιπρόθεσμη δόση από τις 31/12/2015.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, «παρά την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στις δανειακές συμβάσεις, δεχθήκαμε, όπως και οι άλλες τράπεζες, να προχωρήσουμε σε ρύθμιση υπό τον πιστοδοτικά αυτονόητο όρο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενέργεια που αφενός την καθιστά βιώσιμη, αφετέρου υποδηλώνει το ελάχιστο, ότι δηλαδή και οι μέτοχοι δηλώνουν έμπρακτα την άποψή τους για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μέσω της ΑΜΚ στηρίζουν την επιχείρηση».
Ωστόσο, η τράπεζα κρούει τον κώδωνα για φαινόμενο ντόμινο, το οποίο ξεφεύγει από την Τηλέτυπος και αφορά άλλες δανειακές υποχρεώσεις των εταιρειών - μετόχων του Mega συμφερόντων των ίδιων μετόχων. Όπως αναφέρει το εξώδικο: «Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η μη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας δημιούργησε εύλογες αμφιβολίες ως προς την εν γένει ομαλή δραστηριότητα και την εξυπηρέτηση αντίστοιχων δανειακών υποχρεώσεων λοιπών εταιρειών συμφερόντων ίδιων μετόχων, στον κλάδο των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για γεγονός που αναπότρεπτα οδηγεί σε αλυσιδωτές πιστοδοτικές επιπτώσεις».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδας τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία Πήγασος του ομίλου Μπόμπολα είχε χρέη στις τράπεζες ύψους 158 εκατ. ευρώ (33 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς), ο ΔΟΛ του Στ. Ψυχάρη 198 εκατ. ευρώ (21 εκατ. στην Πειραιώς) ενώ η εκτυπωτική Ίρις (από 50%) χρέη 25,5 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια επιστολή έχει αποστείλει και η Alpha Bank, leader στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το κανάλι το 2012.
avgi.gr