Του Αργύρη Παναγόπουλου
Μόνο 500.000 ψήφους φαίνεται να υπολείπεται του δεξιού Λαϊκού Κόμματος η ισπανική Αριστερά, με επικεφαλής το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια, που στοχεύουν να «προσπεράσουν» τη δεξιά στις εκλογές της 26ης Ιουνίου για να αποτελέσουν τον άξονα της κυβέρνησης της αλλαγής.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιουνίου και η βουλή και η γερουσία θα συνεδριάσουν στις 10.00 π.μ. της 19ης Ιουλίου για να προχωρήσουν στη διαδικασία εκλογής προεδρείων, σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα το πρωί ο Φελίπε ντε Μπορμπόν, προβλέποντας ότι η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της 24ης Ιουνίου.
Δημοσκοπήσεις: Η Αριστερά ήδη δεύτερο κόμμα
Η El Pais και η ABC βλέπουν τον «κίνδυνο» ανατροπής του πολιτικού σκηνικού από τη συμμαχία της Αριστεράς, ενώ η JM&A εκτιμά ότι η συνεργασία της Αριστεράς οδηγεί στη διαμόρφωση μια ηγεμονικής θέσης από τη συνεργασία του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων. Με άλλα λόγια η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να ξεπεράσει το απλό άθροισμα των δυνάμεών της και να φθάσει στο 27% στη Καταλονία, στο 30,5% στη Βαλένθια, στο 27,6% στις Βαλεαρίδες Νήσους, στο 30,7% στη Χώρα των Βάσκων, στο 29,6% στη Γαλικία και στο 28,1% στις Κανάριες Νήσους. Στη συντηρητική Περιφέρεια της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να λαμβάνει το 32,6%, η Αριστερά το 25,9%, οι «Πολίτες» το 22,5% και οι σοσιαλιστές μόλις το 16,4%. Στις άλλες Περιφέρειες της χώρας ο δικομματισμός φαίνεται να αντέξει περισσότερο. Σύμφωνα με τη JM&A το Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει 110 βουλευτές από τους 123 που είχε, η Αριστερά 92 από τους 72 του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς, οι σοσιαλιστές 72 από 90, οι «Πολίτες» 51 από 40 και τα υπόλοιπα κόμματα 25 βουλευτές, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία θα στήριζε έμμεσα ή άμεσα μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος ή των «Πολιτών». Ο συνασπισμός της Αριστεράς και των σοσιαλιστών θα είχε 164 έδρες, έναντι των 162 εδρών της δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος και του Συνασπισμού Καναρίων Νήσων, και των «Πολιτών».
CIS: Μικρές μεταβολές στη πρόθεση ψήφου
Μόνο το 5% των ψηφοφόρων των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου θα άλλαζε τη ψήφο του εάν ήξερε τα εκλογικά αποτελέσματα, το 78,4% θα ξαναψήφιζε το ίδιο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων και μόνο το 8% θα απείχε ή θα ψήφιζε λευκό, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη. Στην έρευνα συμμετείχαν το άτομα που είχαν συμμετάσχει στη τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση του CIS.
Το 62,8% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι είχε αποφασίσει πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας το κόμμα που θα ψήφιζε, μόνο το 17,6% αποφάσισε ποιο κόμμα θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το 19,95% είχε αμφιβολίες για πιο κόμμα ή συνασπισμό θα ψήφιζε, με το 16,9% να ταλαντεύεται μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και «Πολιτών» το 11,6% μεταξύ Podemos και σοσιαλιστών, το 8,4% μεταξύ «Πολιτών» και Podemos και το 9,3% μεταξύ Podemos και Ενωμένης Αριστεράς.
Η υπεύθυνη αναλύσεων του Podemos Καρολίνα Μπεσκάνσα υπογράμμισε ότι η ανάλυση του CIS επιτρέπει να γίνουν πιο κατανοητά τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου και πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι σοσιαλιστές δηλώνουν ότι στοχεύουν να διώξουν το Λαϊκό Κόμμα από τη κυβέρνηση
Ιγκλέσιας: Ο λαός θα ανατρέψει δεξιά και λιτότητα
Στο ίδιο αισιόδοξο μήκος κύματος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εκμεταλλεύτηκε την επετειακή γιορτή της Μαδρίτης για το λαϊκό ξεσηκωμό της πόλης εναντίον της εισβολής του στρατού του Ναπολέοντα στις 2 Μαΐου του 1808 για να εξάρει τη σημασία του λαϊκού παράγοντα στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. «Δεν ήταν οι βασιλιάδες ούτε οι στρατηγοί ούτε τα ωραία συντάγματα του Βασιλικού Ανακτόρου για να σταματήσουν την εισβολή, αλλά ο λαός της Μαδρίτης», υπενθύμισε ο Ιγκλέσιας, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες διαβολής του λαϊκού χαρακτήρα της εξέγερσης «από ορισμένους για να υπερασπιστούν προνόμια και τη Μοναρχία». Σε μήνυμά του από το Twitter ο Ιγκλέσιας τόνισε το γεγονός ότι η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τις καταστάσεις, όπως έγινε τους δύο προηγούμενους αιώνες.
«Μερικοί προσπαθούν να μας διηγηθούν τη μεταπολίτευση ως μια συμφωνία ανάμεσα στις ελίτ, ξεχνώντας ότι ήταν οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των φοιτητών και μαθητών και των γυναικών που βρίσκονται πίσω από την κοινωνική πρόοδο και των πολλών δημοκρατικών νικών», τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι «η πολιτική αλλαγή έφθασε σε πολλούς δήμους» και ότι «πολύ σύντομα θα φθάσει και στη κυβέρνηση της Ισπανίας» χάρις «στα κινήματα που άρχισαν από τις πλατείες στις 15 Μαΐου» μια εκ των οποίων ήταν και η Πουέρτα ντελ Σολ. «Είμαι περήφανος που είμαι από τη Μαδρίτη», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πατρίδα είναι ένα είδος εμπορικού σήματος. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι η Ισπανία δεν είναι μια μάρκα, αλλά ο κόσμο της και οι λαοί της… Σήμερα 2 Μαΐου είμαστε υπερήφανοι να φωνάζουμε «Ζήτω ο λαός». Τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τις ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα».
Ότρα: Η κοινωνική να γίνει πολιτική πλειοψηφία
«Έχουμε τη κοινωνική πλειοψηφία. Τώρα μας λείπει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε η Μόνικα Ότρα, η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια και εκπρόσωπος του ενωτικού ψηφοδελτίου Compromis, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός μεγάλου λαϊκού συνασπισμού όλων των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς για την ανατροπή της λιτότητας και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της αλλαγής.
«Έχουμε 6 εκατομμύρια ψήφους που εξέλεξαν 71 βουλευτές και 5,2 εκατομμύρια ψήφους που εξέλεξαν 90 βουλευτές. Θα εργαστούμε για να κάνουμε αυτά τα 6 εκατομμύρια ψήφους να παρουσιαστούν με μια μοναδική εκλογική πλατφόρμα, για να κατορθώσουμε το άθροισμα τους να ξεπερνά τους 175 βουλευτές για να σχηματίσουμε κυβέρνηση», συμπλήρωσε η Ότρα, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς ενωμένες ξεπερνούν σε ψήφους και έδρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγοντας παράλληλα μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από αυτόν που εξέλεξαν στις 20 Νοεμβρίου του 2015.
«Αυτή η πρόταση συμπεριλαμβάνει το Podemos, το Compromis και την Ενωμένη Αριστερά και άλλα κόμματα τοπικού και περιφερειακού επιπέδου, γιατί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή, η κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», συμπλήρωσε η Ότρα, εκτιμώντας ότι «η κάθε ψήφος πρέπει να μετατρέπεται στην εκλογή βουλευτών… Πρέπει να μάθουμε το μάθημα αυτών των τεσσάρων μηνών. Αφήνοντας κατά μέρος της διαφορές μας είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε μια ενωτική εκλογική πλατφόρμα. Πιστεύω ότι όλοι μας κάνουμε κουπί σε αυτή τα κατεύθυνση. Πιθανώς θα πρέπει να μάθουμε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε την ενωτική πλατφόρμα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να μάθει ότι θα πρέπει να έρθει να σχηματίσουμε μια πλουραλιστική κυβέρνηση».
Η Κομισιόν «ανατρέπει» το Ραχόι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφύλαξε ένα ηχηρό ράπισμα εναντίον του «καλού μαθητή» της Μέρκελ ανατρέποντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης Ραχόι για τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος για το 2016 και το 2017, που δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από το 3%, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το ίδιο διάστημα η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 20%. Η ευρωπαϊκή κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 2016, κατά 0,3% σε υψηλότερα επίπεδα από τις ήδη απογοητευτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης Ραχόι, και στο 3,1% για το 2017, από το 2,9% των εκτιμήσεων της Μαδρίτης. Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ντε Κιντός, που αρκέστηκε να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση ενός έτους για τον έλεγχο του ελλείμματος.
Ο Ραχόι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να μεταφραστούν σε νέα μέτρα λιτότητας και μάλιστα ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου! Ο Ραχόι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το υψηλότερα από το αναμενόμενο έλλειμμα του 2015 και να διορθώσει τις προβλέψεις για το 2016 και το 2017, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να επιρ3εάσει αρνητικά την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.
Εμφύλιος στη δεξιά: Όχι στο «σοσιαλδημοκράτη» Ραχόι
Η εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος της Μαδρίτης, πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και πρώην δήμαρχος της πόλης Εσπεράνθα Αγκίρε, που εκφράζει τις πλέον συντηρητικές και ακροδεξιές αντιλήψεις στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε σήμερα προκριματικές εκλογές για την… αποκαθήλωση του Ραχόι από την ηγεσία του κόμματος και την επιλογή ενός άλλου υποψηφίου πρωθυπουργού γιατί ο Ραχόι είναι πολύ «σοσιαλδημοκράτης»!
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου