8 Οκτωβρίου 2016

Έντονο ενδιαφέρον για τον LNG της Αλεξανδρούπολης


Εξετάζεται η προοπτική υλοποίησης του έργου, με επιχειρηματικούς ομίλους από διάφορες χώρες να δείχνουν ενδιαφέρον. Πολύ θετικές προοπτικές και για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου ICGB.
Το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματικών κύκλων, από διάφορες χώρες, για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, δηλαδή τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, αλλά και από τον σχεδιαζόμενο LNG της Αλεξανδρούπολης, αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στην παρούσα φάση, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες εξετάζουν την προοπτική του έργου, ώστε να φανεί η δυνατότητα υλοποίησής του. «Θα πω μόνο», είπε ο υπουργός από το βήμα εκδήλωσης στη Βουλγαρία, «ότι έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, όσο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλα όσα σχεδιάζουμε από κοινού, αλλά και ξεχωριστά για την αναβάθμιση του ρόλου Ελλάδας και Βουλγαρίας, στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου».
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, επανέλαβε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει τη συμμετοχή της στο σχέδιο του σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη με μερίδιο έως 25%. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που εξετάζει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους και θα υποβάλει πόρισμα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Πιθανή διασύνδεση LNG με ICBG

Εντωμεταξύ, θετική φαίνεται πως είναι η υποδοχή που έχουν από επιχειρηματικούς κύκλους τα ελληνοβουλγαρικά σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου ICGB. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, (ICGB) στην οποία συμμετείχε ο κ. Σκουρλέτης, προέκυψε έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το έργο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας Market Test για τον IGB, που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από εταιρίες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό και να δεσμεύσουν χωρητικότητα σε αυτόν. Στη δεύτερη φάση εμφανίστηκαν άλλες τέσσερις εταιρίες, πέρα από τις 9 που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο στην πρώτη φάση και είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Όπως επισήμανε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σκουρλέτη, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ προσέθεσε ότι ο βουλγαρικός και ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου εκπονούν τώρα κανόνες ώστε οι εταιρείες αυτές να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση με τήρηση όλων των απαιτήσεων για διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή.
«Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ένα «φυσικό» πλεονέκτημα του IGB είναι η προοπτική των διασυνδέσεών του με άλλα σχεδιαζόμενα έργα, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το όφελος της πολλαπλότητας των πηγών και των οδεύσεων και ένα από αυτά τα πιθανά έργα είναι ο πλωτός Τερματικός Σταθμός (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Η κ. Πέτκοβα ανέφερε ότι η υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες και την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών των ενεργειακών προμηθειών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τη βουλγαρική κυβέρνηση και είναι σημαντική για δύο τουλάχιστον λόγους: Επειδή σημαίνει ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας, όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Δεύτερον, επειδή σημαίνει ανταγωνισμό και βιωσιμότητα», τόνισε συγκεκριμένα στην ομιλία της. Ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως μέχρι το τέλος του μηνός θα είναι έτοιμος ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Ρουμανία ενώ καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση των σχεδίων διασυνδετήριων αγωγών και με την Σερβία και την Τουρκία.
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: