13 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχή 20% στο έργο LNG της Αλεξανδρούπολης εξετάζει η ΔΕΠΑ

Συμμετοχή 20% στο έργο LNG της Αλεξανδρούπολης εξετάζει η ΔΕΠΑ

Τη συμμετοχή της στο project του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης σε ποσοστό 20% εξετάζει η ΔΕΠΑ, ενώ νέα πνοή στο έργο έδωσε η ολοκλήρωση της συμμετοχής της GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, σε ποσοστό επίσης 20%.
Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ που είχε εκφραστεί αρχικά από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας και στη συνέχεια ατόνησε, έχει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» επανακάμψει, με τη νέα διοίκηση του κ. Θεόδωρου Κιτσάκου να συζητάει με την Gastrade (όμιλος Κοπελούζου), που προωθεί το έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, τη συμμετοχή της σε ποσοστό 20%.
Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ συνδέεται με την προώθηση και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο έργα μπορούν να ενισχύσουν τον στρατηγικό στόχο της χώρας για τη λειτουργία ενός hub φυσικού αερίου που θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H ΔΕΠΑ φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της την πραγματοποίηση ενός market test που να πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του έργου.
Με την αλληλεξάρτηση του project Aλεξανδρούπολης με τον αγωγό IGB συνδέεται και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας, η οποία μέσω της «Bulgarian Energy Holding (BEH)» προωθεί, από κοινού με τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Εdison, την κατασκευή της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης για εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου, αφού εξαρτάται σε ποσοστό 100% από την Gazprom. H BEH έχει συστήσει κοινή ομάδα εργασίας με την Gastrade, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει προς το υπουργικό συμβούλιο της βουλγαρικής κυβέρνησης τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η απόφαση συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο. Την υλοποίηση του τερματικού σταθμού LNG Aλεξανδρούπολης στηρίζουν οι ΗΠΑ, προσβλέποντας στις δυνατότητες που μπορεί να διασφαλίσει για την έξοδο αμερικανικού LNG στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την αξιοποίηση και του IGB. Από επιχειρηματικής πλευράς, το έργο έχει την ανοικτή στήριξη της Cheniere Energy Inc, εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων LNG από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Για τους ίδιους λόγους προσελκύει και το ενδιαφέρον και άλλων διεθνών προμηθευτών, νέων όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Kατάρ, η Αίγυπτος και η Αλγερία. Το έργο έχει και τη στήριξη της Ε.Ε., καθώς ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς και για τον λόγο αυτό έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, που για την Κομισιόν αποτελούν χρηματοδοτούμενα έργα προτεραιότητας. Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.
Χθες η Gastrade ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της απόκτησης του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την GasLog, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες, που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς LNG.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: