15 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου - Να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος των Εβριτών και να ιδρυθεί η Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το θέμα της ίδρυσης της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη μίλησε χθες (13/03) στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, στη Συζήτηση, ύστερα από αρκετές αναβολές, της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
·         Από τις 28 Ιουνίου του 2016 έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση και ζητούσε επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας αν σκεφτόταν η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
·         Από το 2000 έχει αποφασιστεί η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, παραχωρήθηκε και μια έκταση 148 στρεμμάτων, αλλά αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.
·         Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα το θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας, καθώς παρά το γεγονός ότι προβλέπει την ίδρυσή της με το άρθρο 58, στο σχετικό Σχέδιο Νόμου, δεν αναφέρει σε ποια πόλη θα γίνει.
·         Πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος των Εβριτών και να ιδρυθεί η Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη και για λόγους ηθικούς.
·         Η ίδρυση της εγγυάται καλύτερη προστασία των θαλασσίων συνόρων μας σε μια ευαίσθητη περιοχή. Παράλληλα είναι και η καλύτερη επιλογή, καθώς διαθέτει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία για τους νέους Λιμενικούς.
·         Αν και βρισκόμαστε σε εποχή κρίσης υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ίδρυσή της στην πρωτεύουσα του Έβρου. Μπορεί η Κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων, αλλά και τον νόμο περί ΣΔΙΤ.
·         Όλος ο λαός του Έβρου διψάει γι’ αυτήν την επένδυση.  Αυτό φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση του σχετικού Σχεδίου Νόμου, όπου εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν Θεσμικοί Παράγοντες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και απλοί κάτοικοι.
Στον Βουλευτή απάντησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν. Σαντορινιός, ο οποίος τόνισε ότι στην παρούσα φάση οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του ΓΕΝ στον Πειραιά και θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Σχολής Λιμενοφυλάκων και οι εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού στον Σκαραμαγκά. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί στο μέλλον η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
Αναλυτικά η πρωτολογία
«Κύριε Υφυπουργέ,
Στις 28 Ιουνίου 2016 κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση και ζητούσα από τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας να μας ενημερώσει σχετικά με το αν η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και αν αυτή θα έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη, ζητώντας φυσικά την υλοποίηση μιας δέσμευσης του ελληνικού κράτους απέναντι στους Αλεξανδρουπολίτες, αλλά και σε όλους τους Εβρίτες και τους Θρακιώτες.
Δυστυχώς, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανέβαλε συνεχώς τη συζήτηση, με αποτέλεσμα οι μήνες να περνούν. Ήρθε, όμως, η αντικατάστασή του με τον τελευταίο ανασχηματισμό και περίμενα να ενημερωθείτε επαρκώς, ώστε να επικαιροποιήσω αυτήν την Επίκαιρη Ερώτηση καταθέτοντάς την εκ νέου.
Στις 12 Ιανουαρίου 2017 την κατέθεσα και ζητώ από εσάς να μας ενημερώσετε ποια είναι τα σχέδιά σας σε ό,τι αφορά την έδρα της υπό ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στους κόλπους της οποίας θα ιδρύσετε Σχολή Αξιωματικών, Σχολή Υπαξιωματικών, Σχολή Λιμενοφυλάκων σε αντιστοίχιση με αυτήν που έχει η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Διότι ως γνωστόν, το 2000 είχε αποφασιστεί η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. Είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες και οι τοπικοί φορείς πρότειναν στο Υπουργικό Συμβούλιο την παραχώρηση μιας έκτασης 148 στρεμμάτων στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης πλησίον της θαλάσσης και μεταξύ δύο λιμένων, δηλαδή του κεντρικού της Αλεξανδρούπολης και του περιφερειακού της Μάκρης. Έγιναν όλες οι απαιτούμενες και προπαρασκευαστικές ενέργειες, αλλά δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Επειδή ήδη καταθέσατε και ανεβάσατε σε διαβούλευση τον νέο νόμο του Υπουργείου σας, στο άρθρο 58 του οποίου προβλέπετε την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας, ερωτούμε ποια είναι η έδρα της Λιμενικής Ακαδημίας την οποία θα ιδρύσετε με νόμο που σίγουρα θα καταθέσετε προσεχώς και αν υπάρχει άλλη πόλη της Ελλάδος με τις ίδιες προϋποθέσεις που έχει αυτήν τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».
Αναλυτικά η δευτερολογία
«Είναι πράγματι ένα θετικό βήμα το ότι αποφασίζετε να αντιστοιχηθείτε εκπαιδευτικά με το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, μία δομή η οποία δοκιμάστηκε επί σειράν ετών και που στα χνάρια αυτής της δομής ακολούθησε και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όμως, θα ήθελα να σας πω, κύριε Υφυπουργέ, ότι σας διακρίνει προχειρότητα. Διότι όλα θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Κατ’ αρχάς, ιδρύετε ένα σοβαρότατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας και αυτό θα πρέπει να έχει Πατρίδα και αυτήν την Πατρίδα θα πρέπει να τη ρυθμίσετε με νόμο, όπως ακριβώς θα έλθετε εδώ στην Ολομέλεια και θα ζητήσετε την έγκριση της Ολομέλειας.
Από την άλλη πλευρά, εγώ θα ήθελα να σας υπογραμμίσω τα επιχειρήματά μου και για λόγους ιστορικούς θα πρέπει αυτά να καταγραφούν. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Σαμοθράκης, του Πόρτο Λάγος, αλλά και το περιφερειακό, που είναι της Μάκρης, διαθέτουν σημαντικές προϋποθέσεις, εγκαταστάσεις, αλλά και προδιαγραφές και μπορούν να αποτελέσουν τα καλύτερα πεδία αλλά και εκπαιδευτικά εργαλεία για τους νέους Λιμενικούς. Έχουν φυσικά και μια ιδιάζουσα γεωπολιτική θέση, ενώ αποτελούν ως περιοχή και κόμβο αγωγών φυσικού αερίου με σημαντικές προοπτικές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε λίγο αρχίζει και ο γνωστός σταθμός του LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Επίσης, η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη εγγυάται καλύτερη προστασία των θαλασσίων συνόρων μας σε μια ευαίσθητη περιοχή. Και ξέρετε τι σημαίνει ευαίσθητη περιοχή εσείς, διότι κι εσείς έχετε περίπου την ίδια καταγωγή με τον ομιλούντα.
Νομίζω, λοιπόν, ότι μια τέτοια απόφαση θα τόνωνε το πατριωτικό αίσθημα των Εβριτών και γενικά των Θρακιωτών και θα γέμιζε η θαλάσσια περιοχή μας από εκπαιδευτικά σκάφη και πάνω σε αυτά θα ήταν νέα παιδιά, οι οποίοι θα ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής μας. Μπορείτε όμως από τώρα να δώσετε την έδρα. Εμείς δεν είπαμε ότι μπορείτε να έλθετε άμεσα. Μπορείτε, όμως, να ανοίξετε τον δρόμο, να κάνετε την αρχή. Θα έλθουμε εμείς μεταγενέστεροι -έτσι είναι τα πράγματα, αυτή είναι η Δημοκρατία μας- και θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο.
Θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Όποιος κι αν μας ακούει θα λέει «μα, τι λέει τώρα ο κ. Δημοσχάκης; Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης;». Βεβαίως, αυτό είναι το φάρμακο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας θέλουν προστασία. Και θέλουν προστασία από τις εθνικές αρχές ασφαλείας, που είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων, με την καλή έννοια του όρου. Επίσης, θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε και τον νόμο περί ΣΔΙΤ, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς έχετε και κάποια «αλλεργία» ως προς αυτό, από ό,τι περιγράφετε πολλές φορές και από το Βήμα της Βουλής.
Ωστόσο, εγώ σας ενθαρρύνω. Έχετε χρόνο μπροστά σας και φυσικά θα συζητήσουμε και όταν καταθέσετε τον νόμο στην Ολομέλεια. Έχουμε πολλά επιχειρήματα, κύριε Υφυπουργέ, τα οποία είναι πραγματικά αδιάσειστα. Και εκείνο το οποίο θα σας πω είναι ότι ο λόγος είναι ηθικός. Ο εμπαιγμός σε βάρος των Εβριτών επί σειρά ετών μάς έχει κοστίσει. Ευκαιρία είναι, μια και έρχεται ο Πρωθυπουργός και μας λέει ότι μας αγαπάει πάρα πολύ, να το αποδείξετε με τα έργα σας, με τις αποφάσεις σας και κυρίως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αναμένονται. Θα μας έχετε συμπαραστάτες σε μια θετική απόφαση.
Μάλιστα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι για τα θέματα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος συμμετείχα κι εγώ στη Διαβούλευση, πέραν της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα, αλλά και οι Θεσμικοί Παράγοντες του Νομού, Αυτοδιοικητικοί, οι Δήμαρχοι, ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης του Έβρου, ο Περιφερειάρχης, ο κόσμος όλος είναι σύσσωμος και διψά για μια τέτοια επένδυση, η οποία πραγματικά είναι πάρα πολύ απαραίτητη.
Θέλω να σας πω -και θα κλείσω με αυτό, κύριε Πρόεδρε-, ότι ιδρύθηκαν σχολές Αστυνομίας στη Θράκη και μάλιστα, με σχεδίαση του ομιλούντος ως αστυνόμου, μια στη Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο.
Επί αρχηγίας μου στο Σώμα μεταφέρθηκε μετά από εκατόν εβδομήντα δύο χρόνια η Σχολή Αστυφυλάκων της Αθήνας στην Κομοτηνή και όλη η εκπαιδευτική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τα τμήματα δοκίμων αστυφυλάκων, που είναι οκτώ τον αριθμό σε όλη τη χώρα, εκπορεύεται από τη Κομοτηνή. Άρα, με μια σχολή της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Αλεξανδρούπολη και μέσα από συνέργειες με τις αστυνομικές σχολές και μέσα από συνέργειες με τα πολλά τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μπορούσε η 
Θράκη να αποτελέσει πραγματικά πυλώνα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και όλης της Ευρώπης.
Γιατί θέλω να ξέρετε ότι το διασυνοριακό έγκλημα δεν θα σταματήσει ποτέ».

Δείτε τη Συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=voY_gp0-fEQ&t

Δεν υπάρχουν σχόλια: