14 Ιουνίου 2017

Τον Σαμαρά και 4 πρώην υπουργούς Υγείας «κάρφωσε» στην πρώτη κατάθεση ο Ανδρέας Μαρτίνης

Ενώπιον της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014, καταθέτει στις 11:00 (σε απευθείας μετάδοση), ο προφυλακισμένος και έως τώρα, βασικός κατηγορούμενος και πρωταγωνιστής του σκανδάλου που αφορά στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

Στις 11:00 καταθέτει για δεύτερη φορά στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας για τα έτη 1997-2014, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο στο Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.



Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλα… ονόματα είχε η πρώτη κατάθεση του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» που αφορούσε την εκχώρηση του νοσοκομείου στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.». Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, 4 πρώην υπουργών Υγείας αλλά κι ακόμη 3 υπουργών της ΝΔ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατάθεσής του.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπόδικος και προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης, αφού δήλωσε «κάτοικος Κορυδαλλού», έβγαλε στη… σέντρα –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Documento – πέραν από τον πρώην πρωθυπουργό, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2006 έως το 2009, τον Ανδρέα Λοβέρδο που τον διαδέχτηκε για το διάστημα 2010-2012, τον Άδωνη Γεωργιάδη που ακολούθησε το 2013 και για έναν χρόνο και τον Μάκη Βορίδη που πήρε τελευταίος τη σκυτάλη. Τα ονόματα των Χαράλαμπου Αθανασίου, Νότη Μηταράκη αλλά και Κώστα Χατζηδάκη είχαν επίσης την τιμητική τους. Και ακόμη ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Συνοψίζοντας τι έγινε στην υπόθεση Ντυνάν ο Ανδρέας Μαρτίνης είπε χαρακτηριστικά: «Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του Ερρίκος Ντυνάν και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και τον σφράγισε πολύ καλά ώστε να μην μπορούμε να βγούμε με τίποτα».
Όπως αναφέρει η Documento, o Ανδρέας Μαρτίνης προτού ξεκινήσει να παραθέτει ονόματα και ευθύνες υπουργών για το ξεπούλημα του Ντυνάν, έκανε μια διευκρίνιση που καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ περί ιδιωτικής κλινικής για το νοσοκομείο. «Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Κοινωφελούς Χαρακτήρα μη Κερδοσκοπικό Νοσοκομείο. Επιτρέψτε μου την έκφραση διότι εάν ήμασταν κερδοσκοπική ιδιωτική κλινική την άδεια θα την παίρναμε από τη νομαρχία. Τώρα βεβαίως την πήραμε από το υπουργείο Υγείας», είπε αυτολεξεί.
Δημήτρης Αβραμόπουλος - «Ο πρωτεργάτης της καταστροφής»
«Πρωτεργάτη της καταστροφής» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τον οποίο είπε ότι διόριζε δημοσίους υπαλλήλους στο νοσοκομείο πίσω από την πλάτη του, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, είχαν έρθει και σε αντιπαράθεση. Μάλιστα αποκάλυψε και μία συνάντηση που είχε προγραμματισμένη με τον πρώην υπουργό Υγείας για το μέλλον του νοσοκομείου και στην οποία παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα είναι κατ’ιδίαν, «εμφανίστηκε ένα πούρο συνοδευόμενο από τον κ. Βγενόπουλο».
Ανδρέας Λοβέρδος – «Η σωτηρία που έγινε λαίλαπα»
«Σπεύδω να έρθω στη λαίλαπα που περίμενα ως σωτηρία και η οποία ονομάζεται κ Λοβέρδος», συνέχισε ο Ανδρέας Μαρτίνης, αναφερόμενος στον νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως κατέθεσε ο Λοβέρδος τον είχε αναγκάσει να αποσύρει τις προσφυγές προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, πείθοντάς τον πως εκείνος προσωπικά θα κατέβαλλε τις ανάλογες προσπάθειες για να διευθετηθούν όλα τα οικονομικά ζητήματα του Ερρίκος Ντυνάν. Επιβεβαίωσε μάλιστα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έκλεινε τη στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος του Ντυνάν εάν εκείνος δεν απέσυρε τις μηνυτήριες αναφορές κατά του μεγαλοεπιχειρηματία.
Άδωνις Γεωργιάδης – «Η αγαλλίαση που δεν κράτησε για πολύ…»
Στο επίκεντρο της κατάθεσης Μαρτίνη βρέθηκε στη συνέχεια ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο είπε ότι όταν άκουσε την υπουργοποίηση του ένιωσε «αγαλλίαση» καθώς τον ήξερα από 18 χρονών –όταν ήταν συμφοιτητής της κόρης του. «Αυτή η αγαλλίαση όμως δεν κράτησε για πολύ», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι όταν ξεφούσκωσε ο Βγενόπουλος κανονίστηκε από την τότε κυβέρνηση να αγοράσει το δάνειο ο κ. Σάλλας. «Μη συζητάτε, μου είπε, θα τα κανονίσουμε», ανέφερε ο Μαρτίνης για τον Γεωργιάδη κι αποκάλυψε ότι του ζήτησε με επιστολή την παραίτηση του συμβουλίου του νοσοκομείου, προκειμένου να μπει νέο της επιλογής του. «Ο κ. Σάλλας μου ζήτησε επειδή πήρε το δάνειο να σας πω να φύγετε από εκεί μέσα», του μετέφερε ο Άδωνις, για να αναλάβει στη συνέχεια το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου ο ξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης. «Οι αποφάσεις του τότε υπουργού σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησαν προς όφελος του νοσοκομείου», κατέληξε ο Ανδρέας Μαρτίνης για τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Μάκης Βορίδης – «Αυτός που άνοιξε την κερκόπορτα για τον Σάλλα»
Οσον αφορά τη συνεισφορά του Μάκη Βορίδη στο ξεπούλημα του νοσοκομείου, ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν φειδωλός κατά την τοποθέτησή του, αναφέρει η εφημερίδα Documento. Ωστόσο, μετά τις ανάλογες ερωτήσεις o Ανδρέας Μαρτίνης παραδέχτηκε πως η δεύτερη τροπολογία του τότε υπουργού που άνοιξε την κερκόπορτα της εκχώρησης του Ντυνάν στην «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» ήταν «εκ των ων ουκ άνευ». «Αρα ήταν αναγκαία η τροπολογία εξυπηρετούσε τον σκοπό να μπορεί μια εταιρεία να αποκτήσει το κοινωφελές ίδρυμα και ας είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα;», ρώτησε εκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος  Λάππας, με τον Μαρτίνη να απαντά: «Εξυπηρετούσε τον σκοπό να δοθεί το νοσοκομείο στον Σάλλα».
Αντώνης Σαμαράς – «Ο ακατάδεκτος και οι Μεσσήνιοι»
Την τιμητική του στην κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη είχε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Documento, αρχικά ο  Μαρτίνης ενέπλεξε ένα συγγενικό πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και συγκεκριμένα την κ. Κρητικού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πεθερά του πρώην πρωθυπουργού, Τέτα Κρητικού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στην Εξεταστική Επιτροπή η συγγενής του Αντώνη Σαμαρά είχε στενή φιλία με τον Θεμιστοκλή Χαραμή, νυν γενικό διευθυντή και διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου ο οποίος ήταν μέλος της διαχειριστικής ομάδας Λοβέρδου.
Ύστερα είπε ότι όταν ο Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός, προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για να διευθετήσει διάφορα ζητήματα του νοσοκομείου, με εκείνον να τον παραπέμπει στον τότε διευθυντή του γραφείου του και μετέπειτα μέλος της διορισμένης διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, Κώστα Μπούρα. Όταν ο Μαρτίνης ζήτησε ραντεβού με τον Κώστα Μπούρα, εκείνος απάντησε «Να με παρατήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη», όπως του είχε μεταφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.
Τέλος, ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν χαρακτήρισε τιμωρό του έναν Μεσσήνιο υπάλληλο του ΣΔΟΕ τον οποίο κατονόμασε ως Γιαννίκο, για τον οποίο είπε πως έχει διορίσει στο νοσοκομείο δύο συγγενείς του έπειτα «από σχετικές επιστολές επιφανούς πολιτικού προσώπου», γεγονός που οδήγησε πολλά μέλη της επιτροπής στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά λαμβάνοντας υπόψη και την καταγωγή του εφοριακού.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταγγελίες Μαρτίνη αποκαλύπτουν τη διαχρονική σήψη στον χώρο της Υγείας
Όπως ανέφερε μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης η Κουμουνδούρου:
«Στη σημερινή κατάθεσή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν» αποκάλυψε μια σειρά μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που οδήγησαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και το ξεπούλημα του νοσοκομείου. Από την συμμετοχή φίλων, γνωστών, συγγενών και... καθηγητών των εκάστοτε υπουργών και πρωθυπουργών στα ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», ως τους εκβιασμούς υπουργών για να εξυπηρετηθούν τραπεζίτες, ο Α. Μαρτίνης περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, η οποία συνοψίζεται στη φράση του «ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε».
Τα έργα και οι ημέρες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η διαχρονική σήψη στον χώρο της Υγείας, αποκαλύπτεται σιγά σιγά στα μάτια όλων, τώρα που κανείς δεν καλύπτει πια τις ευθύνες τους».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: