Η Ευρώπη έχει καθήκον να απαντήσει ότι δεν γίνονται έτσι τα πράγματα, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν ακόμα ανακοινώσει επίσημα ο Τραμπ την απόφασή του. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο εξωτικές νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό που κινδυνεύουν να γίνουν... υποβρύχιοι κόσμοι, αλλά όλες τις παράκτιες ζώνες από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Από κοντά και η Κίνα, για τους δικούς της λόγους, σπεύδει τώρα να εκμεταλλευτεί το ατλαντικό ρήγμα και να προσεγγίσει την Ευρώπη.
Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ολόκληροι κλάδοι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας έχουν προσανατολιστεί στην πράσινη ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές, στην αειφόρα ανάπτυξη. Πρόκειται για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, για εκατομμύρια θέσεις εργασίας και για βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα τη συμμόρφωσή τους με τα συμφωνηθέντα, πρώτα στο Κιότο και αργότερα στο Παρίσι, από σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ.
Και τώρα τι θα κάνουμε; Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για να παραμείνει ζωντανή η συμφωνία παγκόσμιας αλληλεγγύης στο τόσο κρίσιμο για την ύπαρξή μας θέμα της κλιματικής αλλαγής; Η αλληλεγγύη, μια έννοια τόσο πληγωμένη στην Ευρώπη, χρειάζεται άμεση και έμπρακτη τόνωση. Οι αριθμοί ίσως να συνεχίσουν να ευημερούν, αλλά θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Και δεν χωράμε όλοι στα βουνά...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου