12 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

(Στροφή στον Οικισμό Δάφνες. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην Παχιά Άμμο. Φωτο Β. Σπιτάλας)
             
Τελικά η προγραμματισμένη συνάντηση που θα γινόταν το Σάββατο 10.30 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, όπως μου δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γλήνιας. Αντί αυτής της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γερομάρκος, έκανε μία βόλτα στην Καμαριώτισσα και συζήτησε με τους καταστηματάρχες και κατόπιν συναντήθηκε με επαγγελματίες στα Θέρμα.

Επειδή το ζήτημα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού για το νησί μας αν και πολυσυζητήθηκε δεν έχει μπει ακόμη σε μια ουσιαστική διεξοδική συζήτηση, σας παραθέτω την ομιλία που θα παρουσίαζα στην παραπάνω εκδήλωση που δεν πραγματοποιήθηκε.

Όσο για την παραπάνω φωτογραφία, σας την παραθέτω γιατί είναι ενδεικτική των υποδομών που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Σ’ αυτόν τον δρόμο που περνάει μέσα από τις Δάφνες και οδηγεί στην μία από τις δύο πολύ γνωστές παραλίες του νησιού μας, ο οδηγός του πούλμαν έκανε επί 10 λεπτά μανούβρες για να περάσει! Σ’ αυτήν την διαδρομή υπάρχουν πολλές ακόμη κακοτοπιές!

                                                                                                 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  11-5-2013

Όταν επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη ο Γερμανός πρόξενος με την ακολουθία του πριν 2,5 χρόνια περίπου, εδώ σ’ αυτό το ξενοδοχείο, έγινε μια σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου κ. Χανού, των αντιδημάρχων, των φορέων του νησιού και του κ. Γλήνια με την διπλή του ιδιότητα, του προέδρου των επαγγελματιών και των ξενοδόχων της Σαμοθράκης.

Η Γερμανία εκτός από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ειδικά για τον Ελληνικό τουρισμό είναι και στις 3 πρώτες θέσεις της τουριστικής επισκεψιμότητας στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός πρόξενος ρώτησε συγκεκριμένα:
1.      Ποια η κατάσταση της συγκοινωνίας του νησιού;
2.   Ποια η επισκεψιμότητα στο νησί και συγκεκριμένα κατά εποχιακές περιόδους την τελευταία       πενταετία ;
3.      Ποια η προέλευση των επισκεπτών σας σε ποσοστά (Έλληνες – Ξένοι);
4.      Ποια η οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών και ηλικίες;
5.      Ποια τα κίνητρα που φέρνουν τους επισκέπτες στο νησί;
6.  Τι άλλο σχετικό θα μπορούσατε να αναφέρετε σχετικά με τις υποδομές και άλλες σχετικές πληροφορίες και παρατηρήσεις;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν απελπιστικά πρόχειρες και ατεκμηρίωτες.
Όπως, η συγκοινωνία δεν είναι καλή, το 30% των επισκεπτών είναι ξένοι, ο μέσος
επισκέπτης μας θέλει με 50 ευρώ να περάσει μια βδομάδα κ.λ.π.

Αυτή η έλλειψη τεκμηρίωσης με οδήγησε να ψάξω και να βρω στοιχεία πάνω σ’ αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ, η τότε Νομαρχία, ο Δήμος Σαμοθράκης και το Επιμελητήριο Έβρου δεν είχαν σχεδόν τίποτα σχετικό και άξιο λόγου να μου δώσουν. Το Λιμεναρχείο μου έδωσε κάποια στοιχεία αλλά μόνο ποσοτικά π.χ. αριθμό επιβατών και οχημάτων ανά μήνα.
 Όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι φορείς, με παρέπεμπαν στην Στατιστική Υπηρεσία στην Αθήνα, η οποία όμως μου απάντησε ότι δεν δίνει τέτοια στοιχεία σε μελετητές γιατί είναι πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικά.
Επίσης, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τον πρόεδρο κ. Γλήνια αλλά και προς τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας για να μου δώσουν στοιχεία, αντιμετώπισα από απροθυμία και καχυποψία μέχρις παντελή άρνηση.

Μέχρις αυτήν την στιγμή έχω συγκεντρώσει τα εξής στοιχεία.
Την επισκεψιμότητα στο νησί από το 2000 μέχρις και το 2012 με στοιχεία, τον αριθμό των εισιτηρίων, τον αριθμό οχημάτων, των δικύκλων κ.λ.π.
Την επισκεψιμότητα στο δημοτικό camping για τα τελευταία 6 χρόνια (αριθμό εισιτηρίων)  και στοιχεία κάποιων από τα ξενοδοχεία για την τελευταία 5ετία από τα μηνιαία δελτία τους.
(Τα στοιχεία αυτά των ξενοδοχείων για ευνόητους λόγους δεν είναι ακριβή).

Τελειώνοντας θέλω να παρακαλέσω τον κ. δήμαρχο, τον κ. Γλήνια, τους ξενοδόχους και τους φίλους με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, να βοηθήσουν σ’ αυτήν την προσπάθεια της συγκέντρωσης των στοιχείων, γιατί ο τουρισμός είναι οικονομική και κοινωνική επιστήμη και στηρίζεται σε συγκέ-ντρωση στοιχείων και σε συμπεράσματα  που προκύπτουν μετά από την από ανάλυση των πληροφοριών.
Τέλος, η ανάπτυξη και ο τουρισμός θέλουν σχεδιασμό με μεγάλη κοινωνική συναίνεση.

Τα προβλήματα στα οποία το συντομότερο πρέπει να απαντήσουμε σαν τοπική αλλά και σαν ευρύτερη κοινωνία είναι: Τι τουρισμό θέλουμε; Πως θα ενθαρρύνουμε αυτόν τον τουρισμό που θέλουμε; Πως θα συνεργαστούμε όλοι μαζί οι κάτοικοι του νησιού μας ώστε να  κερδίσουμε όλοι απ’ αυτόν τον τουρισμό που θα σχεδιάσουμε χωρίς να εξακολουθήσει να καταστρέφεται το νησί μας;

Έχω ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο έχω επιδώσει στον κ. Δήμαρχο και στον κ. Γλήνια γραμμένο στην Ελληνική και στην Αγγλική  γλώσσα, το οποίο θα μπορούσε να διακινηθεί άμεσα και στο πλοίο, (ο κ. Μανούσης είναι πρόθυμος να βοηθήσει), και στο τουριστικό περίπτερο του λιμανιού, και στο camping και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτές οι πληροφορίες του ερωτηματολογίου θα μας βοηθήσουν στην αποτύπωση της τουριστικής κίνησης στο νησί μας (αριθμός τουριστών, οικονομική τους δυνατότητα, ηλικίες, τόπος προέλευσης, γιατί ήρθαν στο νησί, πόσο προτίθενται να μείνουν και πόσο έμειναν, ποια τα παράπονά τους και οι προτάσεις τους, κ.λ.π.).

Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού μας ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνον τους επαγγελματίες του είδους, αλλά όλους μας και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει και υπόθεση όλων μας.

Σπιτάλας Βασίλης
vspitalas@yahho.gr

4 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ είπε...

Η αδιαφορία επαγγελματιών της Σαμοθράκης ήταν μια από τις αιτίες που πριν ενάμισι χρόνο περίπου αποσύρθηκα από τον σύλλογο.
Αδιαφορούν από την μια και κατακρίνουν από την άλλη στο οτιδήποτε.
Σε αυτή την περίπτωση και εν μέσω αυτής της κατάστασης δεν έπρεπε να παραστούν σε μια τέτοια συνάντηση; Όχι για να ακούσουν, αλλά για να απαιτήσουν πράγματα. Ο Υπουργός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα πλεον να κάνει κάτι. Η περιφέρεια όμως μπορεί να βοηθήσει, ανέξοδα ή και μικρό οικονομικό κόστος.
Πως αυτός ο άνθρωπος θα πάρει την απόφαση να ξαναεπισκεφθεί το νησί; Ήταν αίτημα του συλλόγου από την πρώτη στιγμή να επισκεφθεί το νησί ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού την Σαμοθράκη. Ο πρώτος Καβσαλιώτης κιόλας (γνωστός μου) Κώστας Παπακοσμάς δεν μας καταδέχτηκε.
Ορίστε που ήρθε αυτός...
Αλλά αυτοί είμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι, δυστυχώς
Για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς
Εμείς απλά θα γκρινιάζουμε στα καφενεία, θα ρίχνουμε την ευθύνη αλλού κι εμείς θα είμαστε εντάξει.
Μια χαρά όλα...!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ?ΕΙΣΤΕ ΑΛΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.........

Ανώνυμος είπε...

Τελικά κ. Σπιτάλα μόνο εσύ ενδιαφέρεσαι σοβαρά! Είναι σωστό ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι για το νησί και όχι μόνο για τον Τουρισμό. Οι δήμαρχοι μαζί και ο σημερινός φοβούνται να πάρουν πρωτοβουλίες και το μόνο που κάνουν είναι να κρύβονται και να τρέχουν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα όπου μονολογούν!