7 Φεβρουαρίου 2018

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς » (Video)


Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα, που μνημόνευσε τον Κ. Στεφανόπουλο
Την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, σε αντίθεση με αυτούς “που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα”, από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έκλεισε χθες τις εργασίες του στην Πάτρα.

“Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος πατριωτισμός” υποστήριξε ο πρωθυπουργός. “Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής”, σε αντιδιαστολή με την πατριδοκαπηλία που εκφράζουν ο Α. Σαμαράς και η ακραία πτέρυγα της Ν.Δ.
Όπως ήταν φυσικό, η ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε έντονο άρωμα από το σκάνδαλο της Novartis, του οποίου οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται αυτές τις ημέρες. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε τα λόγια του αείμνηστου και προερχόμενου από τη συντηρητική παράταξη Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας”.
Εγκληματική υποκρισία
“Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Ρapers, των off shore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας “εγκληματικά υποκριτικό” πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται “σε διαγωνισμό πατριωτισμού και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. “Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες” πρόσθεσε.
Ο πατριωτισμός είναι πράξη τιμιότητας
“Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας”, αλλά “πράξη καθημερινής αρετής” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. “Και πάνω απ' όλα τιμιότητας” πρόσθεσε. "Σε κάθε πράξη, κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κυρίως από κείνους που ο λαός ορίζει να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά” είπε μεταξύ αλλων.
Ποινικό μητρώο πιο καθαρό από τον ξάστερο ουρανό
Παράλληλα υπογράμμισε πως, αν και “ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας”, το πολιτικό και ποινικό μητρώο “ είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό”. “Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας είναι η αντίληψή μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικό καθήκον” πρόσθεσε, εξηγώντας πως γι' αυτό η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν.
“Εξορθολογίσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πλεονάσματα, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη” υποστήριξε τονίζοντας πως “με θάρρος, τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά”. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα το να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα, τα κυκλώματα και τις πρακτικές που έβαζαν “πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον, πρώτα το εγώ από το εμείς”.
Οι άξονες για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας
Στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα -από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό- με βασικό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Σύνδεση παραγωγής, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, έρευνας, ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών και μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική. Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα.
Μιας Περιφέρειας, όπως σημείωσε, που, παρά την αποβιομηχάνιση, την αύξηση της ανεργίας και της αναποτελεσματικής πελατειακής διαχείρισης, έχει “συσσωρευμένο δυναμισμό”.
Συμβολή του πρωτογενούς τομέα
Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ., που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Ζητούμενο είναι, σημείωσε, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, κάτι που σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων, εξελιγμένες μεθόδους παραγωγής, εξωστρέφεια, δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία.
Αναζωογόνηση της βιομηχανίας
Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας, εξωστρέφεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελούν το τρίπτυχο του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, που χαρακτήρισε “κλειδί” την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και τη στήριξη της μεταποίησης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νέο Ταμείο Υποδομών, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία.
Ίδρυση νέων σχολών
Επιπλέον ανακοίνωσε την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών. Συγκεκριμένα, Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Σπουδών στην Αιτωλοακαρνανία και Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης στην Ηλεία, ενώ σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση Νομικής σχολής στην Πάτρα.
Αναφορικά με την Υγεία επισήμανε τη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής στο Αγρίνιο, την ολοήμερη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, τη στελέχωση της μονάδας τεχνητού νεφρού και την εξασφάλιση 24ωρης εφημερίας. “Αν για κάτι είμαι υπερήφανος”, είπε, “είναι για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους που απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας”.
Νέα αναπτυξιακή ώθηση: Υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο δίνουν νέα προοπτική στην περιοχή
Από την Πάτρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη νέα αναπτυξιακή ώθηση που δίνουν στην περιοχή οι δύο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας και στις θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου.
Από τη δραστηριότητα αυτή προβλέπεται να αποδίδεται στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε πως κατατίθεται σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο. Μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα αφορούν κυρίως κατοικίες, αλλά και δημόσια και δημοτικά κτήρια.
Με 200 εκατ. λιγότερα
Αφού υπενθύμισε την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων Κορίνθου - Πατρών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινάει και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει Πάτρα - Πύργο, έργο που εκκρεμούσε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. "Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων". Επιπλέον έκανε γνωστό ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης κατασκευής για τη διέλευση του σιδηρόδρομου από τον κεντρικό αστικό ιστό της Πάτρας.
Παραλιακό μέτωπο
“Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί οριστικά το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας στον πατραϊκό λαό” τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Αλ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον δήμο νομοθετική διάταξη για την ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: