14 Απριλίου 2018

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν συριακούς στόχους σε Δαμασκό και Χόμς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν στις 4 το πρωί και για μία ώρα συντονισμένα πλήγματα στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ο Τζιμ Μάτις.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.
Ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζο Ντάνφορντ δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία.
Τα πλήγματα αυτά «τελείωσαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.
Ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση και διευκρίνισε πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μεγάλη παρουσία στη χώρα, και πως η Μόσχα δεν είχε ειδηοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.
Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις
Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.
 Οι στόχοι
Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα --μια παλιά βάση πυραύλων-- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.
Οι αντιδράσεις
Το συριακό καθεστώς καταδίκασε μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.
«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.
Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.
«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.
«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (...) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.
Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.
«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι' αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.
Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: