4 Απριλίου 2018

Καθαρό σχέδιο για καθαρή έξοδο και επόμενη μέρα

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που από κοινού έχουμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως το βασικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι ο ερχόμενος Αύγουστος που θα σημάνει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων.
«Ήδη έχουμε κάνει τα αποφασιστικά βήματα», επισήμανε υπογραμμίζοντας την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «χωρίς νέες επιβαρύνσεις και παράλογες απαιτήσεις», τη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση των τελευταίων τριών ετών, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Τόνισε ακόμη πως δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες, «ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού και τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
"Κρίνεται το συλλογικό στοίχημα"
«Τώρα είναι η ώρα, όχι για εφησυχασμό, αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για τα τελευταία δύσκολα μέτρα του Μαραθωνίου, ζητώντας επιτάχυνση από τους υπουργούς.«Θέλω στις ογδόντα μέρες που έχουν μείνει για να κλείσει η αξιολόγηση να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, επισήμανε, είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους θεσμούς στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης: «Αναμένω όλες και όλοι να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. «Όποιος έχει αντιρρήσεις επ' αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα», δήλωσε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «δεν κρίνεται εδώ το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα». Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα τα «δύσκολα θέματα». «Να μην τα αφήσουμε τελευταία», σημείωσε.
Εκλογές το φθινόπωρο του 2019
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, ταυτόχρονα με την έξοδο από τα Μνημόνια, οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019. «Τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019. Εκτίμησε δε πως οι ευρωεκλογές «απλώς θα διαψεύσουν παταγωδώς όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες, που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα, αλλά και παλιότερα, σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού».
Δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο
Ο Αλ. Τσίπρας, περιέγραψε και το περιεχόμενο των εντατικών συζητήσεων με τους θεσμούς για τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Σε πρώτο πλάνο, το αναπτυξιακό σχέδιο, «από το οποίο θα προκύψουν και τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας». Ένα σχέδιο που δεν γίνεται κατ' απαίτηση των δανειστών αλλά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αναπτυξιακού σχεδίου μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποσταλεί στους θεσμούς και να ξεκινήσει η συζήτηση.
Ευσεβείς πόθοι κάποιων
Το δεύτερο θέμα αφορά το πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει χωρίς περιστροφές τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής τονίζοντας πως αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις και νέο Μνημόνιο. «Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να ανακόψουν, ενδεχομένως, την πορεία της εξόδου».«Κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν τη συζήτηση για την προληπτική γραμμή ζωντανή, μπορεί και ακόμα να προσπαθούν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μια τελειωμένη υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που «κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά». «Αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους», επισήμανε.
Ρήτρα ανάπτυξης
Ακόμη ένα κρίσιμο θέμα που θα διευθετηθεί το επόμενο διάστημα είναι και η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους μέσω των τεχνικών συζητήσεων για την εξειδίκευση του πλαισίου που ορίζει ο «γαλλικός μηχανισμός». «Με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη», είπε ο πρωθυπουργός, «στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός, η ρήτρα ανάπτυξης δηλαδή, για να γεφυρωθούν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα».
Να κλείσουμε τα μέτωπα με ΠΓΔΜ - Αλβανία
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητα και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που απασχόλησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη χθεσινή συνεδρίαση. Ερμηνεύοντας τη στάση αυτή υποστήριξε ότι σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αξιοποιεί «κάθε πολιτικό και διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτουμε». Υπογράμμισε ιδιαιτέρως την «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη σύνοδο κορυφής», επισημαίνοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μια τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με δεδομένη την ένταση από την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική, «ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινήσεις της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ. «Χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών
Υπάρχει προβληματισμός αλλά όχι ανησυχία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα είναι μια χώρα «ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ισχυρά ερείσματα». Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να «αφήσει αυτή την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση, διότι δεν οδηγεί πουθενά». «Ας αφήσουν λοιπόν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως η κράτησή τους είναι άδικη. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η χώρα μας στο παρελθόν έχει επιστρέψει Τούρκους στρατιώτες που έκαναν περιπολία και πέρασαν «για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα», ζητώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο να πράξει το ίδιο. «Να επισπευστούν οι δικονομικές διαδικασίες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που δεν έχουν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιτελούν το καθήκον τους στα σύνορα, περιπολώντας για παράνομες διελεύσεις».
Η στείρα αντιπαράθεση κάνει ζημιά στη χώρα
«Θα ήταν ευχής έργο», σημείωσε, «τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις», συμπληρώνοντας: «Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης κάνει ζημιά «όχι στην κυβέρνηση, κάνει ζημιά στη χώρα». «Η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν αυτή την ώρα να δείξουμε αδυναμία να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση από τους γείτονές μας», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε σε «δηλώσεις, στάσεις, παρεμβάσεις», δήλωση που έχει πολλούς αποδέκτες, ενώ στηλίτευσε για άλλη μια φορά την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και τις επιθέσεις του προς τον υπουργό Άμυνας.
Πολίτες δύο κατηγοριών με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε πως υπάρχουν συγκεκριμένα πεδία τα οποία θα μπορούσαν να γεννήσουν ευρύτατες συγκλίσεις. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και της εκκαθάρισης κάθε θεσμικού εμποδίου για την απόδοση δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας τη «θεσμική στρέβλωση» που προκαλεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Που στην πραγματικότητα δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών. Και εγκαθίδρυσε την προστασία της πολιτικής ελίτ, προσβάλλοντας βάναυσα το αίσθημα δικαίου των πολιτών», σημείωσε.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εμφανίζονται οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση και αυτών που αποτελούν «τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος». «Έχουμε χρέος να αναδείξουμε και να τονίσουμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές επιτρέπουν τις ουσιαστικές και όχι τις επίπλαστες συγκλίσεις. «Διότι αποτελούν την πολιτική αποτύπωση του κοινωνικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων που θέλουν να εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
Αντιδράσεις κομμάτων
«Η προπαγάνδα δεν μπορεί πια ούτε να σκεπάσει τα προβλήματα που ο ίδιος προκάλεσε», σχολίαζε η Ν.Δ. υπογραμμίζοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε επαφή με τους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα»
«Την ώρα που με ευθύνη του οι Έλληνες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, ο κ. Τσίπρας απέδειξε σήμερα περίτρανα ότι συνεχίζει με τις ίδιες απάτες και 'αυταπάτες', που οδήγησαν σε μεγάλες περιπέτειες την Ελλάδα», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «πάει πολύ αυτός που τορπίλισε την εθνική συνεννόηση, να επιχειρεί να εμφανισθεί ως εγγυητής της».
«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στον λαό, επαναλαμβάνοντας τα χιλιοειπωμένα κλισέ περί 'ανάκαμψης των δεικτών' και 'ισχυρών διεθνών συμμάχων', θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: