24 Απριλίου 2013

Η Σαμοθράκη αναβαθμίζεται αρχαιολογικά


Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις σε χώρους αρχαιολογικής αξίας και ιστορικής σημασίας
προγραμματίζονται και υλοποιούνται αυτή την περίοδο για το νησί της Σαμοθράκης. Στο νησί του Έβρου, βρέθηκε τις μέρες αυτές και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφθηκε τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής. Η κα. Μενδώνη βρέθηκε στο νησί από το απόγευμα της Πέμπτης, συνοδευόμενη από  πολυμελές κλιμάκιο του υπουργείου. Επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι του Χριστού, κοντά στα Λουτρά της Σαμοθράκης, για το οποίο γίνεται προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξής του, καθώς θεωρείται μεταβυζαντινό μνημείο σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού χθες επισκέφθηκε το Κάστρο στη Χώρα, όπου γίνονται εργασίες αναστήλωσης αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης και το Μουσείο που βρίσκεται εκεί, για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός εκσυγχρονισμού του.
Μιλώντας στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, ανέφερε πως μεταξύ των θεμάτων που ήδη έχει συζητήσει με την κα. Μενδώνη, είναι η ένταξη του νησιού σε προγράμματα που συνδέονται με την ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε. από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και την ένταξη του νησιού στο δίκτυο των μνημείων φυσικής κληρονομιάς της UNESCO. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού θα ολοκληρώσει σήμερα την τριήμερη περιοδεία της στον Έβρο, με επίσκεψη στο Διδυμότειχο, με αφορμή και την έναρξη των εργασιών στο Μεγάλο Τέμενος (Βαγιαζίτ). 

«Ουσιαστική παρέμβαση» τα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Ως την πλέον ουσιαστική παρέμβαση, από την πλευρά της πολιτείας, τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, τα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. «Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τα έργα αναστήλωσης του Κάστρου της Χώρας, του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιάπολης, αλλά και τα μεγάλα έργα επέκτασης και ανακαίνισης του αρχαιολογικού μουσείου και της αναστήλωσης του μεταβυζαντινού μνημείου του “Μοναστηριού του Χριστού”, κοντά στα Λουτρά, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο», είπε ο δήμαρχος Σαμοθράκης, μιλώντας στην ΕΡΑ Ορεστιάδας. Ο κ. Χανός υπογράμμισε ότι «η επιτυχής έκβαση ένταξης των έργων και η εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους οφείλονται αποκλειστικά στο ενδιαφέρον της γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη καθώς και των αρχαιολογικών περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου».

6 θέσεις Εποχικού Προσωπικού για αρχαιολογικά έργα στη Σαμοθράκη
Έως τις 24 Απριλίου μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται για μία από τις 6 θέσεις εποχικού προσωπικού στη ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για έργα στη Σαμοθράκη.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης, ως ακολούθως:
Έργο:»Συντήρηση και ανάδειξη του ανατολικού τμήματος του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη»
1 ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
5 ΥΕ Ειδικευμένοι Εργάτες
Τηλέφωνα: 25310 22411, 21517».

http://www.gnomionline.gr

2 σχόλια:

Παναγιώτα Φωτάκη είπε...

Ποιός Δήμαρχος; Ποια Γ.Γ.; Ποιο Υπουργείο;, Ποιος Πολιτισμός ποιά Ελλάδα; Στην ξεπεσμένη Χώρα της χούντας της διαφθοράς οι πολιτιστικές σας ευαισθησίες σταματούν στα ντεμοντε πρότυπα των 'φθηνών' επιδείξεων προς τέρψη του γυμνού βασιλιά και του "λαουτζίκου" κατά τη μαντάμ Σουσού.

Φωτάκη Παναγιώτα είπε...

Μετά από την επικαιρότητα για τη σύγχρονη χουντάρα της διαφθοράς ποιός νοιάζεται πραγματικά για τον Πολιτισμό; Τα φιλετάκια του ιστορικού κέντρου του Υπουργείου Πολιτισμού που θα τα χαρίσετε για να καλύψετε το χρέος των 400 δις; Πόσες αηδίες θα πείτε πια στον κόσμο για να ολοκληρώσετε το Μεγάλο Σχεδιο; Οι κατεχοντες θεσεις κρατήστε τις γερά...θα ρθούν και άλλα πτώματα να τις επισφραγίσουν!!