21 Δεκεμβρίου 2013

Αμφίβολο εάν η Τουρκία θα τηρήσει την συμφωνία της με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών

PACTA SUNT SERVANDA

 “Οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” – Όμως είναι αμφίβολο εάν η Τουρκία θα τηρήσει την συμφωνία της με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών – Πολλές Συμφωνίες και Πρωτόκολλα έχουν υπογραφεί που όμως δεν τηρήθηκαν
 lathro_poreia kipoi_gefyra

Η λατινική φράση «Pacta sunt servanda» που σημαίνει «οι  συμφωνίες είναι τηρητέες» στη σημερινή Διπλωματία, έχει καταστεί διεθνής όρος και αποτελεί αξίωμα που διέπει τις διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες.
Με απλά λόγια, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων πλευρών (Φορέων, Θεσμών και Κρατών) θα πρέπει να τηρούνται.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με τις κατά καιρούς Συμφωνίες της Τουρκίας για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών;
«Συμφωνία» και «Πρωτόκολλο» με την Τουρκία, για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, υπήρχαν από το 2000. Είχαν και υπογραφές: Γ.Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ως Υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα και ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ, ως Υπουργός Εξωτερικών, για την Τουρκία. Τους Ελληνικούς Νόμους, μάλιστα, τους προσυπέγραφε τότε και ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ . Πιο αναλυτικά:
-20 Ιανουαρίου 2000, στην Άγκυρα, Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν «Συμφωνία» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.
-25 Ιουνίου 2001, η «Συμφωνία» επικυρώθηκε με το Νόμο 2926 /2001 και τέθηκε σε ισχύ από 27- 6 – 2001.
-8 Νοεμβρίου 2001, στην Αθήνα,σε εφαρμογή του άρθρου 8 της «Συμφωνίας» που αφορούσε ειδικά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσηςυπεγράφη «Ειδικό Πρωτόκολλο συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας.
-10 Ιουλίου 2002, το«Πρωτόκολλο» επικυρώθηκε με το Νόμο 3030 /2002 και. τέθηκε σε ισχύ από 15 -7-2002.
-14 Μαΐου 2010, στο πλαίσιο της επίσκεψης Τουρκικής αντιπροσωπείας, στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο (τότε) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογο του κ. Beşir Atalay και υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης.
Αυτά τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, από την πλευρά της Τουρκίας ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
***
-16 Δεκεμβρίου 2013, υπεγράφη στην Άγκυρα συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων μεταναστών εισέρχονται παράνομα σε ευρωπαϊκή χώρα μέσω Τουρκίας.
Παράλληλα σε αντάλλαγμα η Ε.Ε θα διευκολύνει για το θέμα της βίζας των Τούρκων. Η επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών είναι το τίμημα για αυτή την διευκόλυνση.
Την κατάργηση της βίζας υποστηρίζει εδώ και χρόνια και η Ελλάδα δεδομένου ότι αυτή η εξέλιξη διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικά για τον Έβρο τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η ιστορία, μας κάνει δύσκολους στο να πιστέψουμε ότι η Συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε, για τους παράνομους μετανάστες, θα εφαρμοστεί.
Ας αφήσουμε λοιπόν τους πρόωρους πανηγυρισμούς για την «ιστορική συμφωνία» και ας προετοιμαστούμε κατάλληλα φορείς και ιδιώτες, βελτιώνοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες του τόπου μας ώστε αν αυτή εφαρμοστεί, που το ευχόμαστε, να βγούμε πραγματικά κερδισμένοι.

Αλεξανδρούπολη Δεκέμβριος 2013
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
http://www.elthraki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: