Διχασμένες οι χώρες-μέλη
- H μόνη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ είναι το καλαμπόκι MON810 της Monsanto.
- Οι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν την Τρίτη να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζεται και για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η αδυναμία λήψης απόφασης σημαίνει ότι η νέα ποικιλία πρέπει να εγκριθεί αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ψηφοφορία στις Βρυξέλλες αφορούσε το καλαμπόκι Pioneer 1507, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες DuPont και Dow Chemical. Φέρει επιπλέον γονίδια ώστε να παράγει μια εντομοκτόνο ουσία, ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά και να παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.
Η Ελλάδα και ακόμα 18 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ ψήφισαν κατά της έγκρισης, σύμφωνα όμως με τους κανόνες αυξημένης πλειοψηφίας της Ένωσης ο αριθμός αυτός δεν ήταν αρκετός για να απορριφθεί η νέα ποικιλία.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας της ΕΕ Τόνιο Μποργκ ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι τώρα νομικά υποχρεωμένη να εγκρίνει το Pioneer 1507. Δεν διευκρίνισε το πότε, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ΕΕ η Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση».
Ο Μποργκ δήλωσε επίσης ότι οι εκτεταμένες έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι το Pioneer 1507, για το οποίο η πρώτη αίτηση κατατέθηκε το 2001, είναι ασφαλές.
Πρόσθεσε όμως ότι, προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, η Κομισιόν θα επαναφέρει πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς όσες «μεταλλαγμένες» ποικιλίες επιθυμούν.
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών: του καλαμποκιού MON810 της Monsanto, το οποίο καλλιεργείται σε μικρές μόνο εκτάσεις, κυρίως στην Ισπανία, και την πατάτα Amflora της BASF, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Την έγκριση της Amflora μπλόκαρε όμως με πρόσφατη απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για παρατυπίες στην προβλεπόμενη διαδικασία.
Η Ελλάδα και ακόμα πέντε χώρες της ΕΕ επέλεξαν να απαγορεύσουν μονομερώς την καλλιέργεια MON810 επικαλούμενες την Αρχή της Πρόληψης.
Την Τρίτη, η Γαλλία πρωτοστάτησε στο μπλοκ των χωρών που είπαν «όχι» στο Pioneer 1507. Προειδοποίησε επίσης ότι, λόγω της αντίδρασης της κοινής γνώμης στα «μεταλλαγμένα», η αδειοδότηση της ποικιλίας θα ενίσχυε τον ευρωσκεπτικισμό ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Η Γερμανία, η οποία μέχρι πρόσφατα τασσόταν κατά των «μεταλλαγμένων», προτίμησε την αποχή στην ψηφοφορία.
Η Βρετανία από την πλευρά της ψήφισε «ναι», ισχυριζόμενη ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το «μουσείο της παγκόσμιας γεωργίας».
O μεγαλύτερος παραγωγός αραβόσιτου στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, στην οποία οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών είναι εκτεταμένες, όπως ισχύει και στην Αργεντινή.
Ακόμα κι αν το Pioneer 1507 εγκριθεί για καλλιέργεια στην ΕΕ, οποιοδήποτε προϊόν του που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφει ότι περιέχει συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου