Ενώ στην ΕΕ έχουν αρχίσει οι αυξήσεις
Σε σταθερή πτώση βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα, από τα μέσα του 2010 και το πρώτο Μνημόνιο έως σήμερα, πιστοποιούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με πλέον χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπήρξαν μειώσεις μισθών, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μισθοί αυξήθηκαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους μισθούς στο σύνολο της οικονομίας, ο δείκτης μισθών μειώθηκε 6,2% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2012, έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Παρατηρείται δε, ότι ο δείκτης μισθών στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά από το γ΄ τρίμηνο 2010 (πτώση τότε 3,4%), οπότε και άρχισαν οι περικοπές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης (κατά 11,9%) καταγράφηκε στο α΄ τρίμηνο 2013.
Ο δείκτης μισθών με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσιάζει μείωση 9,1% το δ΄ τρίμηνο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2012, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Για τη σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την ετήσια μεταβολή των μισθών, με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση.
Έτσι, οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν 4,1% το δ΄ τρίμηνο 2013, ενώ μείωση 6,7% καταγράφηκε στους μισθούς στην Κύπρο. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν αυξήσεις μισθών, ακόμα και στις χώρες σε Μνημόνιο ή υπό επιτήρηση.
Ειδικότερα, στην Ισπανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7%, στην Πορτογαλία κατά 0,5%, στην Ιρλανδία κατά 0,4% και στην Ιταλία κατά 1,4%. Στη Γερμανία υπήρξαν αυξήσεις μισθών κατά 2,2%, στη Γαλλία κατά 1,7%, στην Ολλανδία κατά 2,6% και στη Μεγάλη Βρετανία κατά 0,5%.
Τέλος, στη Βουλγαρία οι μισθοί αυξήθηκαν 4%, στην Εσθονία 7,7%, στη Λετονία 5,7% και στη Λιθουανία 5,8%.
Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η έρευνα αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα. Για τον υπολογισμό του δείκτη, χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια, (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κ.λπ.).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου