11 Ιουνίου 2014

Κρίνοντας ευθέως ,χωρίς αναστολές!

  •                                  
Η κατάσταση στο Νομό Έβρου δεν βελτιώθηκε στον καιρό των παχέων αγελάδων και θα βελτιωθεί τώρα; Τι κι αν έχουμε τρεις υφυπουργούς; Γεροί να είναι να χαρούν το αξίωμά τους αλλά για αυτόν τον τόπο, με τις μύριες όσες ιδιαιτερότητες, τόσα χρόνια δεν είδα να γίνεται κάτι αξιόλογο. Αν κάνω λάθος ,πείτε μου το σωστό! Έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την απόδοση του δυνατού, καθώς τα φαινόμενα ως απόδειξη είναι πάμπολλα! Οι νέοι του νομού αναμετριούνται με την  ανεργία και εκπατρίζονται. Η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ και η παγίωση έως  αύξηση των εισφορών των επιχειρήσεων σήμανε το κλείσιμο ή την μετεγκατάστασή τους. Ήδη στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται  χιλιάδες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Και το κύµα φυγής συνεχίζεται! Δεν στηρίχτηκε η τοπική κοινωνία και δεν υποστηρίχτηκε, όταν δεν έγινε καμιά προσπάθεια π.χ. διατήρησης των δήμων Τριγώνου και Φερών για ευνόητους λόγους. Καλοκαίρι 2014,αποζημιώθηκαν πλήρως οι πλημμυροπαθείς του Ορμενίου -από το 2012; Ποιος θυμάται την ανάπτυξη των Δικαίων ,όταν επήλθε ερήμωση λόγω της συρρίκνωσης των υπηρεσιών! Σε έναν μακρύ Νομό ήθελα να ακούω από τους βουλευτές μας την επιμονή τους στη διατήρηση της αυτονομίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και όχι μόνο τον επίσκοπο Δαμασκηνό, το δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον κόσμο να παλεύει ,με την υπογραφή του, να σωθεί. Τι διαδικασίες μεσολάβησαν για τη δημιουργία αεροδρομίου στη Σαμοθράκη αφού ερχόμαστε ξανά στα ίδια με τον κ. Χρυσοχοΐδη, να  χαρακτηρίζει το έργο του αεροδρομίου της Σαμοθράκης ως «εθνικό αναπτυξιακό ζήτημα». Από το 1985 εκκρεμεί, μάλλον ξεχάστηκε και …τονίζονται οι ερωτήσεις των  βουλευτών  προς τους αρμόδιους υπουργούς! Αλήθεια οι απαντήσεις τι έλεγαν; Ήταν αόριστες και αποκαρδιωτικές; Τον Αύγουστο του 2006, το έργο του αεροδρομίου Σαμοθράκης ανακοινώνεται ότι εντάσσεται οριστικά στο κυβερνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση 53 εκατομμυρίων ευρώ...
Αν οι φροντίδες των βουλευτών κατέτειναν στην ανάπτυξη  για να μπορέσει και η Σαμοθράκη  να συνεχίσει  να διαδραματίζει  το ρόλο της αυτόν με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο της διευρυνόμενης ΕΕ, δεν θα μιλούσαμε για περιθωριοποίηση που είχε ως επακόλουθο τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, οδηγώντας την στο καθεστώς υπανάπτυξης που γνωρίζουμε! Δεν γίνονται πλέον μεγάλα συνέδρια γιατί η συγκοινωνία είναι ελλιπής!
Ας μη μιλήσουμε για τον κατσικόδρομο της Εγνατίας! Πόσοι ακόμα θα θυσιαστούν στον "Μολώχ" της ασφάλτου!

Συμπερασματικά, κύριοι υφυπουργοί, οι πρωτοβουλίες σας για τη βιώσιμη ανάπτυξη  των κατοίκων του νομού σας  και όχι μόνο επιβάλλεται να είναι πολλές! Καλοί οι τίτλοι αποδοτικότεροι αν συνοδεύονται από έργα  ,σε έναν επαναπροσδιορισμό της περιφερειακής ανάπτυξης  με στόχο την ενίσχυση των «ειδικών» περιοχών!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: