4 Ιουνίου 2014

Επανέρχεται το θέμα κατασκευής αεροδρομίου στη Σαμοθράκη


Επανέρχεται το θέμα της κατασκευής μικρού αεροδρομίου στο νησί της Σαμοθράκης, μετά από πολλά χρόνια… σιωπής και στασιμότητας. Το θέμα απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά και το «οκ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη χρηματοδότηση αεροδρομίων μέσω ΕΣΠΑ.
Ωστόσο, το θέμα του αεροδρομίου της Σαμοθράκης έχει μείνει πολύ καιρό ανενεργό και οι όποιες διαδικασίες χρειάζονται για την επικαιροποίηση των μελετών και την εκτίμηση του κόστους πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Το θέμα επανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βρέθηκε στον Έβρο για λίγες ώρες τη Δευτέρα, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του νομού Γιώργο Ντόλιο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισκέφθηκε αρχικά τη Σαμοθράκη, όπου ενημερώθηκε τόσο για τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός στο νησί, αλλά και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια κατασκευής αεροδρομίου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, το θέμα της δημιουργίας ενός μικρού αεροδρομίου στο νησί, εκτιμάται ότι θα αλλάξει τη μοίρα της Σαμοθράκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «εθνικό αναπτυξιακό ζήτημα». Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με την  υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, προκειμένου να εξεταστεί από την αρχή η κατασκευή του έργου. Στην ταχύτητα της ολοκλήρωσης αυτών των διαδικασιών, σε συνάρτηση με το θέμα του ΕΣΠΑ, εστίασε και ο βουλευτής κ. Ντόλιος.

«Η εμπειρία δείχνει ότι η Σαμοθράκη χρειάζεται αεροδρόμιο»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης, σημειώνει πως αυτή την στιγμή, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αναφορικά με την κατασκευή αεροδρομίου στη Σαμοθράκη. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προχωρήσει στην προέγκριση της χωροθέτησης και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ χρειάζεται ακόμη να γίνει προκαταρκτική μελέτη του έργου, κτηματογράφηση της περιοχής και επικαιροποίηση του συνολικού απαιτούμενου προϋπολογισμού. «Το αν θα προχωρήσει το θέμα του αεροδρομίου στη Σαμοθράκη εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τον προϋπολογισμό του. Το ‘κλειδί’ στην υπόθεση είναι η απόφαση για ένταξη τέτοιων έργων στο ΕΣΠΑ. Θεωρούμε πως το νησί πρέπει να αποκτήσει ένα μικρό αεροδρόμιο, ανάλογο με τις ανάγκες του που είναι για μικρό διάστημα κάθε χρόνο, μπορεί όμως να αλλάξει άρδην την εικόνα τόσο του νησιού, όσο και της χώρας. Από την εμπειρία που έχουμε από άλλα μικρά νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο είναι ότι είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή του. Θα είναι διαφορετικό να υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ απευθείας από την Ευρώπη στο νησί μας. Βέβαια, για όλα αυτά είναι απαραίτητη η συνεργασία και η προσπάθεια όλων των τουριστικών φορέων, τίποτα δεν μπορεί να γίνει από μόνο του».

Νέες προσπάθειες για τη σύνδεση με Λήμνο
Παρά το γεγονός ότι στο τροποποιημένο πρόγραμμα πτήσεων της Sky Express από 01/06 ως 26/10 δεν υπάρχει η αναμενόμενη σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Λήμνου, ο κ. Ζαντανίδης επισημαίνει πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η επιθυμία της εταιρείας να εντάξει και αυτό το δρομολόγιο στα πλάνα της το ερχόμενο διάστημα.
«Είχαν βάλει πριν λίγες μέρες στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων τον προορισμό μας, ωστόσο δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και γι’ αυτό, σε πρώτη φάση, δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα πτήσεων. Είπαν θα το προσπαθήσουν και πάλι μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις και θα δούμε τότε την τύχη του», αναφέρει ο κ. Ζαντανίδης, ο οποίος τονίζει την ανάγκη προώθησης και προβολής της εν λόγω πτήσης και στην περιοχή μας, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να εκδηλώσει το όποιο ενδιαφέρον του. Σε αυτή την κατεύθυνση της προβολής και της συνεργασίας των ανθρώπων του τουρισμού για το θέμα, θα πραγματοποιούνταν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο ευρεία σύσκεψη φορέων.
ΓΝΩΜΗ - Κική Ηπειρώτου    
 http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: