2 Ιουνίου 2014

To μεγάλο βήμα για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ

To μεγάλο βήμα για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ

Ουάσινγκτον
Στόχο για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να παρουσιάσει η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σχέδιο για μείωση της εκπομπής CO2 από μονάδες παραγωγής ενέργειας κατά 30% μέχρι το 2030, πράγμα που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι το ισχυρότερο μέχρι στιγμής αμερικανικό βήμα για την μείωση ρύπων.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times (ΝΥΤ) και η Wall Street Journal, τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιαστεί πρόταση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) για ρύθμιση που θα μειώνει κατά το ένα τρίτο την εκπομπή ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Στο στόχαστρο θα μπουν οι πάνω από 600 μονάδες στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν γαιάνθρακα για την παραγωγή ρεύματος. Εάν περάσει, η πρόταση θα αλλάξει σημαντικά το ενεργειακό μοντέλο των ΗΠΑ.

Στην πρόταση θα προβλέπονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές, όπως η σταδιακή στροφή στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια ή η εισαγωγή σε σύστημα «μόλυνσης με χρέωση». Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα θα είναι πρόταση και ανοικτό σε τροποποιήσεις.

Είναι σίγουρο ότι το σχέδιο θα προκαλέσει αντιδράσεις, όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ: Ήδη το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το μέτρο θα επιβαρύνει το ΑΕΠ κατά 50 δισ. δολάρια ετησίως.

Αν και δεν θα υπάρχει «επίσημη» προθεσμία για την ψήφιση της ρύθμισης, θεωρείται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει ως στόχο την υπερψήφισή της μέχρι τον Ιούνιο του 2015, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν φύγει ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, αφήνοντάς την ως «παρακαταθήκη» του για την περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: