3 Σεπτεμβρίου 2014

Παράδοση και παραλαβή του Δήμου Σαμοθράκης 1-9-2014






Η Σαμοθράκη μας ξεκινάει μια νέα πορεία.

Ο θεσμός της Δημαρχιακής Αυτοδιοίκησης για ένα νησί σαν το δικό μας των 2.800 κατοίκων και με τις ιδιομορφίες του, είναι και θεσμικά και ουσιαστικά ο σημαντικότερος παράγοντας διαχείρισης αλλά και επίλυσης για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματά του. (Βίτσας Θ.)

Η αποχώρηση του κ. Χανού Γιώργου (ο κύριος με την γραβάτα), από την θέση του Δημάρχου και η παραλαβή του Δήμου από τον νεοεκλεγμένο κ. Βίτσα Θανάση, ανοίγει μια νέα μέρα για το νησί μας.

Τόσο ο κ. Χανός όσο και ο κ. Βίτσας υπογράμμισαν το δύσκολο πολιτικό οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον που έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση κυρίως τα τελευταία 4 χρόνια εξαιτίας του Καλλικράτη και της πολιτικής κατάστασης.

Τόσο ο κ. Χανός όσο και ο κ. Βίτσας, εστίασαν στο γεγονός ότι δεν μπορεί όλοι οι Δήμοι της χώρας να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και η κατανομή τόσο των οικονομικών όσο και άλλων πόρων και διοικητικών αρμοδιοτήτων και υποδομών να γίνεται με βάση τον πληθυσμό τους  και υπογράμμισαν ότι  η λογική αυτή του νόμου για τη Σαμοθράκη υπήρξε καταστροφική και πρέπει να αλλάξει.

- Ο κ. Χανός παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που είναι σε εξέλιξη και αυτά που είναι ώριμα για να ενταχθούν σε προγράμματα υλοποίησης κυρίως μέσα από τα ΕΣΠΑ.

- Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι αυτά τα έργα θα συνεχιστούν στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

- Ο κ. Χανός δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και απαιτείται να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την επίλυσή τους.

- Ο κ. Βίτσας προχώρησε παραπάνω λέγοντας ότι στην δική του λογική και της παράταξής του είναι η ουσιαστική και συνεχής συμμετοχή των δημοτών και των κατοίκων του νησιού.

- Ο κ. Χανός δήλωσε ότι  θα είναι δίπλα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και στον νέο Δήμαρχο και ο
 κ. Βίτσας τον ευχαρίστησε γι' αυτό.

Ή εκδήλωση ήταν ουσιαστική και χρήσιμη και κάποιες στιγμές η συγκίνηση ήταν διάχυτη.

Προσωπικά, εύχομαι στον απερχόμενο δήμαρχο καλή υγεία ώστε να έχει τη δύναμη να είναι χρήσιμος για το νησί.

Θέλω επίσης να πω δημόσια ένα μεγάλο μπράβο στον νεοκλεγέντα Δήμαρχο κ. Βίτσα για το θάρρος του και την αυταπάρνησή του να διεκδικήσει και να αναλάβει μέσα σ' αυτές τις συνθήκες την ηγεσία του Δήμου μας.

Τέλος, με την πίστη ότι εκφράζω την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών και των κατοίκων του νησιού μας, εύχομαι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο κουράγιο υγεία και δύναμη και με καλή διάθεση ώστε να λειτουργήσει δημοκρατικά και συναινετικά. Εύχομαι επίσης ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με ανοιχτή ματιά και ανοιχτή καρδιά να ενθαρρύνουν και να αξιοποιήσουν όσους περισσότερους Δημότες θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν.

Τα προβλήματα της Σαμοθράκης είναι πολλά μεγάλα και σύνθετα και γι' αυτό απαιτούνται μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και δράσεις, πάντα μαζί με την ηγεσία του Δήμου μας.

Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης Σαμοθράκης
Διαχειριστής του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: