1 Οκτωβρίου 2014

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τρία ελληνικά οινοποιεία στα 100 κορυφαία του κόσμου.



Το αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits με πάνω από 200.000 φανατικούς αναγνώστες και 20.000 συνδρομητές, θεωρείται το Ευαγγέλιο του κρασιού ανάμεσα σε επαγγελματίες και οινόφιλους. Κάθε χρόνο οι συντάκτες, οι αναγνώστες και οι ειδήμονες του χώρου ανακοινώνουν τη λίστα με τα 100 καλύτερα κρασιά της χρονιάς. 
 
Τρία ελληνικά οινοποιεία βρίσκονται φέτος στo top100 του περιοδικού και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο. Τα οινοποιεία είναι τα:

Γαία, Σαντορίνη
 
Το πρώην εργοστάσιο τομάτας αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε στο πιο industrial οινοποιείο του νησιού. Εκεί, τρία εκλεκτά κρασιά έρχονται να εκπλήξουν τον ουρανίσκο μας.
Το οινοποιείο Η Γαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 και εγκατέστησε τα οινοποιεία της σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η αρχική χρήση του δεν ήταν οινοποιείο, αλλά «τοματάδικο» που παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ. Κάπου κοντά στο 1970, το «τοματάδικο» λειτούργησε για τελευταία φορά.  Το σπάνιο βιομηχανικό κτίριο αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε οινοποιείο εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης. Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, λειτουργεί το μικρό οξοποιείο, όπου παράγεται ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Πολύ μικρές ποσότητες, μόλις 1.500lt, εμφιαλώνονται κάθε χρόνο ύστερα από 5 χρόνια παλαίωσης μέσα σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οξοποιείου. Τα κρασιά Η Σαντορίνη διαθέτει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου κι ένα μοναδικό terroir, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το Ασύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία της Ελλάδας. Παράγει λευκά ξηρά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη με ιδιαίτερη προσωπικότητα και δυναμικό χαρακτήρα. 

Visitor's guide Το οινοποιείο της Γαίας στη Σαντορίνη είναι επισκέψιμο στους οινόφιλους από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών της Γαίας από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης, αλλά και στους χώρους του μικρού οξοποιείου, όπου παράγεται το 5 ετών παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο. Η γευσιγνωσία κοστίζει 5€ για 4 κρασιά, 10€ για 8 κρασιά. Info Διεύθυνση: Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 34186, www.gaia-wines.grΩράριο: Καθημερινά: 11.00-19.00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κτήμα Αργυρού,  Σαντορίνη
 
Το οινοποιείο Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Ο Γεώργιος Αργυρός ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά. Σήμερα, την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο Ματθαίος Αργυρός, 4η γενιά αμπελουργών. Τα κρασιά Ο αμπελώνας του Κτήματος Αργυρού είναι αυτόρριζος σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα. Η απόδοση του αμπελώνα είναι περίπου 350-500 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται 10-25 Αυγούστου. Visitor's guide: Το Κτήμα Αργυρού είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Στο μικρό οινοποιείο κοντά στα κτήματα, θα γευτείτε εκτός από τα πολύ καλά κρασιά του Κτήματος, την χειροποίητη βιολογική και fair trade σοκολάτα υγείας 60% Zotter, γεμισμένη με ένα μείγμα από 10% Vinsanto Αργυρού και τσάι Roibos. Info: Διεύθυνση: Επισκοπή Γωνιά, τηλ.: 22860 31489, www.estate-argyros.comΩράριο: Δε-Σα: 09:00-20:00, Κυριακές: 10:00-18:00
 
 
 
 
 

 
- See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?category=26&article=6143&utm_source=newsletter_179&utm_medium=email&utm_campaign=winebest2014#sthash.NrwABoPP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: