10 Νοεμβρίου 2014

Κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Ψήφισμα εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην τελευταία συνεδρίασή του, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτά σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, όταν, όπως επισημαίνεται, μια τέτοια παραχώρηση «αντιτίθεται στην εθνική ασφάλεια και στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής» και «αν επιφέρει αύξηση τελών και ναύλων τα οποία θα περάσουν στην πλάτη του επιβατικού κοινού».
 
Το ψήφισμα, το οποίο έφερε προς ψήφιση η παράταξη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης», αφορά τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Αεροδρόμιο Καβάλας και σαν επιλογή το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

Τελικά το συμβούλιο ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:
«Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι βιώσιμες και αναπτυξιακές υποδομές, υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, και έχουν πολλές δυνατότητες για άμεση αύξηση της αποδοτικότητας τους.
Πρόκειται για καίριες αναπτυξιακές υποδομές του ελληνικού κράτους, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, μπορεί και να δημιουργήσει επικίνδυνο κενό σε ζητήματα εθνικής σημασίας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή — την ώρα, μάλιστα, που πολλαπλασιάζονται οι εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Συνεπώς είμαστε αντίθετοι στο πρόγραμμα της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων όταν αντιτίθεται στην εθνική ασφάλεια και στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Είμαστε αντίθετοι αν το πρόγραμμα επιφέρει αύξηση τελών και ναύλων τα οποία θα περάσουν στην πλάτη του επιβατικού κοινού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θεωρώντας θεσμική και ηθική υποχρέωση να υπερασπίζεται την δημόσια και εθνικής σημασίας περιουσία του ελληνικού κράτους και εκφράζει την πλήρη αντίθεση του :
• Στην διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, εάν αυτή η διαδικασία επιφέρει πλήγμα στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας .
• Στην όποια απειλή θέσεων εργασίας και να υπάρχει ρητή δέσμευση για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας
• Στην όποια απόφαση αγνοεί προκλητικά την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνει αποφασισμένο να απαιτήσει βιώσιμα, ασφαλή, λειτουργικά και με χαμηλό κόστος αεροδρόμια που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τα οποία θα λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης.
Οι τοπικοί, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και αναπτυξιακοί φορείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο και ευθύνες για το σκοπό αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: